Στήριξη στον EastMed από το ιταλικό κοινοβούλιο

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Κάτω Βουλής της Ιταλίας κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να εργαστεί με τις εμπλεκόμενες χώρες για το έργο EastMed και να αξιολογήσει τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Όπως μεταδίδεται στην Ιταλία, την Τετάρτη η Επιτροπή ενέκρινε ψήφισμα που υπέβαλε ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της Πάολο Φορμεντίνι με το οποίο καλείται η ιταλική κυβέρνηση να συνεχίσει τον διάλογο με τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο EastMed «για αξιολόγηση της ανάπτυξής του, με στόχο την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας, στη βάση του διεθνούς γεωπολιτικού πλαισίου και των συνθηκών τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας».

Επίσης ζητείται από την κυβέρνηση να δώσει «την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις εθνικές ενεργειακές προμήθειες και στις παγκόσμιες πολιτικο-στρατηγικές ισορροπίες».

Βουλευτές από όλα τα κόμματα στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό και τον λεγόμενο Τρίτο Πόλο, μια κεντρώα ομοσπονδία, ψήφισαν υπέρ.  Τα δυο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης – το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων – απείχαν, ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία ψήφισαν κατά.

Ο κ. Φορμεντίνι ανέφερε πως «το κοινοβούλιο έχει επιτέλους εκφραστεί, έπειτα από μια εις βάθος συζήτηση, στηρίζοντας αυτό που μπορούμε να προσδιορίσουμε ως έναν ‘αγωγό των δημοκρατιών’, δίδοντας έμφαση στον κεντρικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή προμήθεια της Ιταλίας».

Πρόσθεσε πως είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρξει διαφοροποίηση τόσο των ενεργειακών πηγών όσο και των διαδρόμων εφοδιασμού.

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως ο αγωγός θα επιτρέψει στη Ρώμη να προσαρμόσει της επιλογές για την ενεργειακή προμήθεια υπό το φως της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Όπως επισημαίνεται, η Λιβύη που αποτελεί επίσης έναν προμηθευτή αερίου παραμένει «πολύ ασταθής και απέχει από μια κατάσταση πλήρους ειρήνευσης», ενώ πιο μετριοπαθείς επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα αποτελέσουν, εκφράζεται η ελπίδα, «προοίμιο για μια εντονότερη αποκλιμάκωση» ακόμη και μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Αναφέρεται, εξάλλου, πως το έργο EastMed «προτείνεται επίσης ως ένα στρατηγικός διάδρομος χρήσιμος για να προωθηθεί η δυνατότητα των ανανεώσιμων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της μεταφοράς πράσινων αερίων όπως υδρογόνου».

Αποτελεί ακόμη, προστίθεται, κάτι το οποίο μπορεί να ενταχθεί «στο δίκτυο των σχέσεων που οικοδομούνται γύρω από τις Συμφωνίες του Αβραάμ και τη διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των Αράβων και των Ισραηλινών, οικοδομώντας μια γέφυρα μεταξύ της Ιταλίας και των Αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου».

Διαβάστε επίσης: Συνέχιση επαφών για τον EastMed ζητά ψήφισμα της ιταλικής Βουλής

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ