Υπουργός Ενέργειας: Αξιοποίηση φυσικού πλούτου για συμβολή στη λύση

Ο Υπουργός είπε πως η κυβέρνηση θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε μία βιώσιμη οικονομία με τελικό προορισμό την πράσινη οικονομία, με την τιμή του ηλεκτρικού μειωμένη και το σύστημα ενέργειας εκσυγχρονισμένο

Για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου με τρόπο που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, έκανε λόγο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου σε ημερίδα του Economist με τίτλο «Cyprus Investment Summit - Ένα Νέο Κεφάλαιο», στο Λονδίνο, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό της κυπριακής κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων.

Ο Υπουργός είπε πως η κυβέρνηση θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε μία βιώσιμη οικονομία με τελικό προορισμό την πράσινη οικονομία, με την τιμή του ηλεκτρικού μειωμένη και το σύστημα ενέργειας εκσυγχρονισμένο.

Σε αυτό το ευρύτερο μακροπρόθεσμο σχέδιο εντάσσεται και το σχέδιο αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου.

Όπως είπε, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η μελέτη επιλογών για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου με βάση έκθεση βιωσιμότητας. «Για αυτό χρειαζόμαστε επενδυτές», είπε ο Υπουργός απευθυνόμενος στο κοινό που παρακολουθούσε το συνέδριο.

Στη σύντομη ομιλία του και στη συζήτηση που ακολούθησε είπε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρείται η Κύπρος ως ενεργειακός κόμβος, όπως μπορεί να θεωρείται η Αίγυπτος ή το Ισραήλ, αφού το νησί στερείται των απαραίτητων υποδομών. «Κόμβος δεν είναι το μέρος όπου βρίσκονται τα αποθέματα αλλά οι υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας όμως ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει προμηθευτής ενέργειας της Ευρώπης.

Αξιοποίηση φυσικού πλούτου με τρόπο που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού

Ερωτηθείς για την κυπριακή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας αναφορικά με την ενέργεια, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε πως η κυβέρνηση θέλει να παράσχει λύσεις στον τομέα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου που θα είναι «ελκυστικές» για την Τουρκία ώστε να σταθεί δυνατή η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων ως μέσου επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

«Η κυβέρνηση δεν εμποδίζει τις οδούς αξιοποίησης της ενέργειας ως εργαλείου που θα παρέχει εύφορο έδαφος για να μπορέσουν οι δύο χώρες να καθίσουν κάτω και να δώσουν μια λύση», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλες τις κοινότητες του νησιού. «Θέλουμε να αξιοποιηθεί με τρόπο που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», κατέληξε.

Έκανε επίσης αναφορά στην προοπτική σύνδεσης ενός αναβαθμισμένου ηλεκτρικού δικτύου της Κύπρου με αυτά άλλων χωρών και δη της Ελλάδας, κάτι που θα σήμαινε σύνδεση με το δίκτυο ενέργειας της Ευρώπης, καθώς και στην προοπτική ευρύτερης αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, που προϋποθέτει όμως και λύσεις αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.

Η ημερίδα του Economist, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο κτίριο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, κάλυψε πολλές πτυχές του οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και των προοπτικών που προσφέρει η Κύπρος στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Απολύτως προσηλωμένη στην Κύπρο η ExxonMobil

Στο πάνελ με τον Υπουργό Ενέργειας συμμετείχε και ο Τζον Άρντιλ, Αντιπρόεδρος της ExxonMobil, ο οποίος σημείωσε ότι η Κύπρος δεν είναι η μόνη «γεωπολιτικά σύνθετη» περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία του.

Διαβεβαίωσε πως «έχουμε μεγάλα σχέδια, είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στην Κύπρο» με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, με την ευρύτερη περιοχή να κρίνεται πολύ σημαντική για την ExxonMobil.

Ο κ. Άρντιλ παρατήρησε επίσης ότι οι αποφάσεις περί υποδομών εξαρτώνται και από την αναλυτικότερη εικόνα για τις ποσότητες του αερίου σε κάθε περιοχή και είναι μια συζήτηση που άπτεται τεχνικών λεπτομερειών, εμπορικών αποφάσεων, αλλά και γεωπολιτικών δεδομένων.

Στη συζήτηση περί γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή που άνοιξε την ημερίδα, μετά από οπτικοποιημένο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο λόρδος Χάνεϊ σημείωσε ότι με τα τωρινά δεδομένα, κυρίως την επιμονή της Τουρκίας σε λύση δύο κρατών, μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης μάλλον μόνο χειρότερα θα έκανε τα πράγματα.

Αναφερόμενος δε σε μια πιθανή διέλευση αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο μέσω Τουρκίας, τάχθηκε υπέρ και σχολίασε ότι ελπίζει η οικονομία να υπερνικήσει κάποια στιγμή στην Κύπρο την πολιτική.

Σε παρέμβαση του σε αυτό ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε τη διαφωνία του με αυτή την άποψη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα περιβάλλον που θα βοηθήσει την οικονομία να αναπτυχθεί αξιοποιώντας την ενέργεια, χωρίς να αγνοούνται οι γειτονικές χώρες, ούτε καν η Τουρκία, ώστε να δοθεί γενικότερη ώθηση στην περιοχή.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει το έμψυχο δυναμικό που απαιτείται αλλά δεν έχει τις τεχνικές επαγγελματικές θέσεις που χρειάζονται για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στο νησί. Μέσα από τη στρατηγική για την ενέργεια, συμπλήρωσε, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας.

«Αυτή η κυβέρνηση σκέφτεται διαφορετικά και θα κάνει τα πράγματα διαφορετικά», σημείωσε.

Τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης στην επιδίωξη λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εξέφρασε ο διαπραγματευτής Μενέλαου Μενελάου. Όπως πρόσθεσε, η Κύπρος δεν ενεργεί στην εξωτερική πολιτική ως όμηρος του εθνικού της προβλήματος, αλλά ως ενεργός παίκτης με πολυμερείς περιφερειακές συνεργασίες.

Παρουσιάζοντας τη νέα οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα οικονομικής πολιτικής Κρις Πατσαλίδης αναφέρθηκε στους θετικούς οικονομικούς δείκτες, όπως σε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και έναν τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην ΕΕ, καθώς και στο χαμηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Ο Πρόεδρος του οργανισμού Invest Cyprus Ευγένιος Ευγενίου έκανε λόγο για «πολύ στοχευμένη εθνική στρατηγική» για προσέλκυση υψηλής ειδίκευσης επιχειρήσεων και ταλέντου, που έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός τεχνολογικού θύλακα.

Ο Πανίκος Νικολάου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, μίλησε για τη σημασία που αποδίδεται στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα από την οπτική του δικού του ιδρύματος.

Μεταξύ άλλων ομιλητών ο Στέλιος Δημητρίου από την EY Κύπρου παρουσίασε έρευνα ελκυστικότητας που ανέδειξε τους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της υγειονομικής περίθαλψης, των κτηματομεσιτικών, της τεχνολογίας της πληροφορίας, της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εκπαίδευσης και της φιλοξενίας ως τους πιο ενδιαφέροντες για τους επενδυτές.

Ορισμένοι από αυτούς τους τομείς αναλύθηκαν πιο διεξοδικά από τους υπόλοιπους ομιλητές της ημερίδας που ολοκληρώνεται αργότερα το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας είχε την Πέμπτη χωριστές συναντήσεις με ανώτερα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών BP και ExxonMobil, ενώ ολοκληρώνει το απόγευμα το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης στο Λονδίνο με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους βρετανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς του χαρτοφυλακίου του.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου είπε πως η ημερίδα ήταν μια ευκαιρία για το Yπουργείο να παρουσιάσει το σχεδιασμό του αναφορικά με την ενέργεια. «Είναι ένα συνέδριο που τραβάει την προσοχή πολλών επενδυτών. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο γύρω από τη ενέργεια που αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και τη σύνδεση αυτής της ΑΟΖ με υποδομές και την πιθανότητα αυτές οι υποδομές να συνδεθούν με την αγορά της Ευρώπης, που έχει ανάγκη το υγροποιημένο φυσικό αέριο», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές στο Λονδίνο προς την Τράπεζα Κύπρου
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ