Η Γερμανία μπορεί να αναγκαστεί να αναστείλει τη βιομηχανική της δραστηριότητα, εάν η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία δεν παραταθεί μετά τη λήξη της στο τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, εξέδωσε την αυστηρή προειδοποίηση τη Δευτέρα, κατά την διάρκεια ενός οικονομικού συνεδρίου στην Ανατολική Γερμανία, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφύγουν «να ξανακάνουν το ίδιο λάθος», όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»
«Οι κανόνες για τον επιμερισμό του βάρους των πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να τηρούνται, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξάγει φυσικό αέριο εκεί για να αντισταθμίσει το έλλειμμα, με συνέπεια οι βιομηχανίες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να αναγκαστούν να περιορίσουν ή ακόμα και να αναστείλουν την δραστηριότητά τους», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει κάποια ασφαλής πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», ανέφερε ο Χάμπεκ στο φόρουμ που διοργανώθηκε στο Bad Saarow. Η πρόσθετη χωρητικότητα – συμπεριλαμβανομένου ενός προγραμματισμένου τερματικού σταθμού LNG στη βόρεια ακτή της Γερμανίας που έχει προκαλέσει την δυσφορία κατοίκων και περιβαλλοντικών ομάδων – θα είναι επομένως απαραίτητη για τη διατήρηση του εφοδιασμού τόσο στην Ανατολική Γερμανία όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε.
Παρά την πλήρη εισβολή στη χώρα από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, η Ουκρανία εξακολουθεί να εισπράττει τέλη διέλευσης επιτρέποντας στο ρωσικό αέριο να ρέει μέσω της επικράτειάς της σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Ουγγαρία.
Δύσκολο να παραταθεί υπο τους ίδιους όρους
Ακόμη και αν η προσφορά συνεχιστεί μετά το 2024, είναι απίθανο η τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης να παραταθεί υπό παρόμοιες συνθήκες, δεδομένης της έλλειψης πολιτικής υποστήριξης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική.
«Οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την επέκταση της σύμβασης διαμετακόμισης φαίνονται εξαιρετικά απίθανες στο τρέχον περιβάλλον», σύμφωνα με τις συντάκτριες συντάκτες της έκθεσης, Anne-Sophie Corbeau και Tatiana Mitrova.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μηδενίζεται ο «ΦΠΑ» σε ορισμένα καταναλωτικά αγαθά στα κατεχόμενα