Τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον κόσμο για δεκαετίες

Οι παράμετροι που καθορίζουν τις τιμές

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να αποτελούν κορυφαίες πηγές ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ενεργειακή μετάβαση, δήλωσαν σημαντικοί παράγοντες του κλάδου στη διάσκεψη Energy Asia που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ.

«Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση που πρέπει να προκύψει από αυτό το συνέδριο… είναι ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα χρειάζονται για τις επόμενες δεκαετίες», υπογράμμισε ο Τζον Χες, Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου Hess Corporation.

«Η ενεργειακή μετάβαση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, θα κοστίσει πολύ περισσότερα χρήματα και θα χρειαστεί νέες τεχνολογίες που δεν υπάρχουν καν σήμερα», συνέχισε και πρόσθεσε πως όταν πρόκειται για καθαρή ενέργεια, ο κόσμος πρέπει να επενδύει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, κι αυτό δεν συμβαίνει.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας , οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια πρόκειται να αυξηθούν στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Ο Χες είπε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι το κλειδί για την παγκόσμια οικονομική ανταγωνιστικότητα, καθώς και για μια οικονομικά προσιτή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση.

Η αγορά πετρελαίου θα είναι πιο εποικοδομητική το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την παραγωγή να φτάνει τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2027, προέβλεψε και σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι η υποεπένδυση στον κλάδο.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα διαρθρωτικό έλλειμμα στον ενεργειακό εφοδιασμό, σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε καθαρή ενέργεια», είπε.

Αύξηση στη ζήτηση
Όπως αναφέρει το CNBC, στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 110 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2045 . Η ανάπτυξη προέρχεται από την ταχεία αστικοποίηση τα επόμενα χρόνια, είπε ο Χαϊτχάμ Αλ Γκαΐς.

Ενώ σε e-mail που απέστειλε η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου ExxonMobil επανέλαβε το ίδιο.

Η εταιρεία αναμένει ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει η μεγαλύτερη πρωτογενής πηγή ενέργειας για τουλάχιστον δύο ακόμη δεκαετίες, δεδομένης της ζωτικής θέσης του στις εμπορικές μεταφορές και τη χημική βιομηχανία.

Κύριοι οδηγοί;
Η Ασία θα συνεχίσει να τονώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς η ανάπτυξη της περιοχής πρόκειται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους.

«Αυτή είναι η περιοχή όπου θα  καταγραφεί αύξηση της ζήτησης ενέργειας, και περισσότερα στο μέλλον», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της S&P Global, Dan Yergin, στο ενεργειακό συνέδριο. Είπε ότι μόνο ο πληθυσμός της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι 50% μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάπτυξη στις αγορές LNG πέρυσι έλαβε ώθηση από την Κίνα, την Ινδία, την Κορέα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, υποστήριξε ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας πετρελαίου TotalEnergies.

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η Ινδία αναμένεται να δει τη μεγαλύτερη αύξηση της ενεργειακής ζήτησης από οποιαδήποτε χώρα —η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 3% όταν γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου μέχρι το 2025.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco βασίζεται επίσης στις ελπίδες ότι η Κίνα και η Ινδία θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου άνω των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, τουλάχιστον για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Το πετρέλαιο είναι μια «αρχαία ιστορία»
Η εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Vitol από την πλευρά της προβλέπει ότι η ζήτηση για αργό θα κορυφωθεί το 2030 — δύο χρόνια αργότερα από την πρόβλεψη του IEA.

«Κορύφωση περίπου το 2030 και μια σταδιακή πτώση μέχρι το 2040… Και μετά [μια] ταχεία πτώση στη συνέχεια καθώς ο στόλος των ηλεκτρικών οχημάτων και η ενεργειακή μετάβαση παίνρει τα ηνία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vitol, Ράσελ Χάρντι, κατά τη διάρκεια ενός πάνελ.

Ενώ ο κλάδος αντιμετωπίζει καλά θεμελιώδη μεγέθη τους επόμενους μήνες, η συνεχιζόμενη παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας και η καταιγιστική ανάπτυξη της Κίνας περιπλέκουν τις προβλέψεις για το πού θα πάνε οι τιμές.

«Η πλευρά της προσφοράς είναι ελαφρώς υπερβολική, ιδιαίτερα [στη] Ρωσία όπου υπήρχαν πολλές προσδοκίες για απώλεια παραγωγής ως αποτέλεσμα της δυσκολίας να φτάσει το πετρέλαιο στην αγορά λόγω των κυρώσεων», είπε ο Χάρντι.

«Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής δυσφορίας αυτή τη στιγμή, η κινεζική ανάκαμψη καθυστερεί λίγο», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν.

Παρατήρησε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν ενάμιση εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα λιγότερη ζήτηση σήμερα σε σύγκριση με το 2019, καθώς περισσότεροι καταναλωτές ωθούνται προς τις ανανεώσιμες πηγές: «Έτσι η ζήτηση είναι μια αρχαία ιστορία».

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτοιμοι οι πρατηριούχοι για αύξηση τιμών τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ