Ώθηση στις τιμές του πετρελαίου δίνουν σήμερα Τρίτη οι ενδείξεις για περιορισμένες προμήθειες και οι δεσμεύσεις των κινεζικών αρχών να στηρίξουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, διευρύνοντας τα χθεσινά κέρδη. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στην εβδομάδα.
Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 7 σεντς στα 82,81 δολάρια το βαρέλι τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Ελλάδος, στις ασιατικές αγορές ενώ το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 11 σεντς στα 78,85 δολάρια.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν πάνω από 2% τη Δευτέρα, φτάνοντας στο υψηλότερο κλείσιμό τους από τον Απρίλιο.
Τόσο το Brent όσο και το WTI σημειώνουν ήδη άνοδο επί τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, με φόντο τον αναμενόμενο περιορισμό των παγκόσμιων προμηθειών λόγω των περικοπών από τον ΟΠΕΚ+.
Στο θετικό επενδυτικό κλίμα προστίθεται η δέσμευση του Πεκίνου ότι θα εντείνουν την πολιτική υποστήριξη για την οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας μετά την πανδημία δεν ανταποκρίνεται στους ρυθμούς που αναμένονταν.
Από την άλλη πλευρά, τα πτωτικά στοιχεία στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ δίνουν έμφαση στην αδυναμία που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
Στη ζώνη του ευρώ, η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, καθώς η ζήτηση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών μειώθηκε, ενώ η παραγωγή των εργοστασίων συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή του κορωνοϊού.
Στις ΗΠΑ, η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Ιούλιο, παρασυρόμενη από την επιβράδυνση της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών, αλλά η πτώση των τιμών των εισροών και η επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων είναι θετικά σημάδια ως προς τη μάχη της Fed με τον πληθωρισμό.
Εκτιμήσεις για ζήτηση και τιμές
Στο μεταξύ, υψηλό όλων των εποχών τους επόμενους μήνες που θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών προβλέπει για τη ζήτηση πετρελαίου η Goldman Sachs, εκτιμώντας πως το Brent θα αυξηθεί στα 86 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.
Σε σημείωμά της η Citi Resaerch επεσήμανε χθες ότι η άνοδος του πετρελαίου αντανακλά «τις συνθήκες σύσφιγξης καθώς οι περικοπές της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας επηρεάζουν την αγορά ακόμη και όταν η καλοκαιρινή ζήτηση ήταν κάπως ισχυρότερη για βενζίνη και καύσιμα αεροσκαφών». Σύμφωνα με την τράπεζα ανοδικά θα κινηθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού το καλοκαίρι, ενώ προβλέπει ότι η μέση τιμή του το τρίτο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στα 83 δολάρια το βαρέλι.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε προβλέψει τον Ιούνιο ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, ξεπερνώντας την αύξηση κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πέρσι.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας Τζόζεφ ΜακΜόνιγκλ είχε προβλέψει ότι τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα θα αυξήσουν τη ζήτηση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ+ Haitham Al Ghais προέβλεψε αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 23% έως το έτος 2045. Αυτή η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη την αναμενόμενη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και την προσδοκώμενη αύξηση του πληθυσμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Worldcoin: To κρυπτονόμισμα του ChatGPT κάνει ντεμπούτο στις αγορές