Οι 50 αποχρώσεις του.. υδρογόνου και η Κύπρος ως κοιλάδα παραγωγής

Ήδη 50 τόνοι παράγονται ετησίως σε ειδική μονάδα στη Λάρνακα

Στην προοπτική της Κύπρου να καταστεί «κοιλάδα υδρογόνου» και τα βήματα που δρομολογούνται προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε η Δρ. Χρύσω Σωτηρίου, εμπειρογνώμονας σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας από το στούντιο του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η Δρ. Σωτηρίου εξήγησε πως η Ideopsis, ένα συμβουλευτικό γραφείο το οποίο εξειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, επιχειρεί να θέσει την Κύπρο στο κέντρο ενός οικοσυστήματος που θα εξυπηρετεί όλη την αλυσίδα αξίας -από την παραγωγή στην αποθήκευση ακολούθως, στη μεταφορά και τέλος στον τελικό χρήστη. 

Όπως εξήγησε, σε αυτό το στάδιο μία κοινοπραξία 27 συνολικά εταιρειών που προέρχονται από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τον Λίβανο και τη Ρουμανία υπέβαλαν αίτηση για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς, ωστόσο, να έχουν εξασφαλίσει ακόμη το απαραίτητο κονδύλι. 

“Αν και δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει χρηματοδότηση, η κοινοπραξία έχει ξαναρχίσει διεργασίες για να υποβάλει εκ νέου αίτηση”, σημείωσε η Δρ. Σωτηρίου.  

Στη Λάρνακα η πρώτη μονάδα

Ήδη ένα έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγωγή και αποθήκευση 50 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως. Το project φέρει το όνομα Green Hydrogen Cy με δικαιούχους την Ketonis Holdings και Future Fuels και βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας. 

Όπως ανέφερε η Δρ. Σωτηρίου “πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο το οποίο θα παράξει υδρογόνο για οδικές μεταφορές και συγκεκριμένα για βαρεά οχήματα”. 

Επισήμανε πως με αφετηρία “αυτή την πολύ μικρή έναρξη παραγωγής υδρογόνου στην Κύπρο, το όραμα της Ideopsis ήταν να δημιουργήσει μία κοιλάδα η οποία θα είναι ένα οικοσύστημα που θα εξυπηρετεί όλη την τοπική οικονομία, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν λειτουργικές και βιώσιμες σχέσεις μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. 

Ο ρόλος του υδρογόνου και οι διάφορες αποχρώσεις

Χαρακτηρίζοντας το υδρογόνο ως ένα “βασικό μέσο για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία”, η κ. Σωτηρίου εξήγησε πως είναι ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία του πλανήτη, που βρίσκεται συνήθως σε μορφή χημικών ενώσεων όπως για παράδειγμα, το νερό. 

Παράλληλα, περιέγραψε πως υπάρχουν πολλές μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί. 

“Αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί μία πάρα πολύ έντονη τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση του υδρογόνου ως εναλλακτικό καύσιμο”. 

Ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής του υδρογόνου, καθορίζονται όχι μόνο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει, αλλά και η απόχρωση του, αφού συναντάται από ροζ και κίτρινο μέχρι πράσινο και γκρι. 

Όπως εξήγησε η Δρ. Σωτηρίου, το πράσινο είναι αυτό που θα εξυπηρετήσει την πράσινη μετάβαση γιατί παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης, δηλαδή διασπάται το μόριο του νερού - και έχουμε υδρογόνο και οξυγόνο, μέσω ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο προέρχεται από ΑΠΕ. 

“Αυτό είναι το βιωσιμότερο υδρογόνο που μπορεί να παραχθεί για να διαμορφωθεί αυτή η μετάβαση”.  

Υπογραμμίζοντας τις πολλαπλές χρήσεις του, η Δρ. Σωτηρίου ανέλυσε πως το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακολούθως σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, σε κτίρια για σκοπούς θέρμανσης και ηλεκτροδότησης, αλλά και στις μεταφορές, ως καύσιμο. 

Διαβάστε επίσης: Πρωτοφανές! Βάζουν αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο, με τις τιμές στα ύψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ