Καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και «τρέχει» προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ηλιακή ενέργεια αποκτά τεράστια πολιτική δύναμη, με την Κίνα να εξελίσσεται σε παγκόσμιο κυρίαρχο.
Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 οπότε και θα διαδραματίσει τον πιο σημαντικό ρόλο στον δρόμο για τη μείωση των εκπομπών αερίων.
Σύμφωνα με το Bloomberg NEF, μέχρι το 2030 θα υπάρχει τριπλάσια παγκόσμια ηλιακή δυναμικότητα από ό,τι η χερσαία και η υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Και παρότι το σύγχρονο ηλιακό στοιχείο - η βάση για τα σημερινά ηλιακά πάνελ - ήταν μια αμερικανική εφεύρεση το 1954, η Κίνα ελέγχει την παγκόσμια αγορά κατέχοντας πάνω από το 80% της παγκόσμιας αγοράς στην παραγωγική ικανότητα ηλιακής ενέργειας.
Η Κίνα παγκόσμιος κυρίαρχος
Σαράντα εννέα χρόνια μετά την κατασκευή του πρώτου ηλιακού πάνελ, η συντριπτική πλειοψηφία κατασκευάζεται στην Κίνα με το ασιατικό έθνος να έχει την ικανότητα για να κατασκευάσει 70 φορές περισσότερα ηλιακά πάνελ από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg NEF.
Οι κινεζικές εξαγωγές, το κλειδί για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 34% μόνο τους πρώτους μήνες του 2023, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την Ουάσιγκτον.
Η ενέργεια, αποτελεί άλλωστε ένα από τα πιο καυτά ζητήματα του 21ου αιώνα και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αφήσουν την Κίνα να έχει στα χέρια της μια οικονομική και στρατηγική δύναμη.
Όπως αναφέρει το ντοκιμαντέρ του Bloomberg Originals με τίτλο «Η κρυφή απειλή της ενεργειακής ασφάλεια των ΗΠΑ», η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να έχει ήδη εγκρίνει δισεκατομμύρια δολάρια για την γρήγορη ανάπτυξη του.
Η Ευρώπη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας
Περισσότερα από τα μισά ηλιακά πάνελ που εξήχθησαν από την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαν προορισμό την Ευρώπη (58%). Η περιοχή γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως, καθώς χρόνο με το χρόνο οι εισαγωγές πάνελ από την Κίνα στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 47%.
Η εγκατάσταση των ηλιακών πάνελ στις στέγες είναι από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα που προωθεί η Ευρώπη.
Εξήντα έξι GW απεστάλησαν στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023, από 44 GW την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Βραζιλία είναι ο επόμενος μεγαλύτερος εισαγωγέας, λαμβάνοντας 9,5 GW κινεζικών ηλιακών πάνελ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σχεδόν αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος.
Η Αφρική αποκτά δύναμη
Η Αφρική, είναι η περιοχή του πλανήτη με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ανάπτυξη ηλιακών πάνελ στον κόσμο (+187%), με τη Νότια Αφρική, να εισάγει 3,4 GW (από 0,6 GW το 1ο εξάμηνο του 2022) καθώς οι κυβερνήσεις και οι πολίτες στράφηκαν στην ηλιακή ενέργεια για να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές τους κρίσεις.
Ηλιακά πάνελ στην κεντρική αγορά του Λάγος στη Νιγηρία.
Μετά την Αφρική, ακολουθεί η Μέση Ανατολή, με άνοδο 64% (+2,4 GW) το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Με βάση τα δεδομένα των κινεζικών εξαγωγών, το 2023 αναμένεται να είναι η χρονιά με το ρεκόρ εγκατεστημένων ηλιακών πάνελ σε όλο τον κόσμο.
Αυτό αποδεικνύει ότι η ενέργεια αλλάζει για μια ακόμη φορά την γεωπολιτική στρατηγική και τις παγκόσμιες ισορροπίες όπως και στη δεκαετία του 1950 όταν οι χώρες του κόλπου, από φτωχές ξεχασμένες γωνιές του πλανήτη εξελίχθηκαν σε κυριάρχα πλούσια έθνη λόγω του πετρελαίου.
Η ηλιακή ενέργεια ανοίγει μια παρόμοια πόρτα, με την Κίνα αλλά και την Αφρική να διαδραματίζουν ένα νέο ρόλο.
Και φυσικά, οι στενές σχέσεις που επιδιώκει και αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο με καθεστώτα Αφρικανικών χωρών, είναι ο τρόπος της Κίνας να αποκτά επιρροή στην παγκόσμια ενεργειακή αλλά και πολιτική σκακιέρα.
Πηγή: Bloomberg, huffingtonpost.gr