Φορολόγηση υπερκερδών ΑΠΕ: Αμφιβολίες για το κυβερνητικό εγχείρημα

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών σημειώνει ότι τα υπερκέρδη έγιναν την περίοδο 2019-2020 και όχι το 2022 και επομένως εκεί πρέπει να επικεντρωθεί το κράτος ανέφερε

Αμφιβολίες ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος του κράτους να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ΑΠΕ εάν ληφθεί ως χρόνος αναφοράς το 2022 εξέφρασε ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κ. Δρουσιώτης υποστήριξε ότι έχει μεγάλες αμφιβολίες κατά πόσο θα προκύψουν υπερκέρδη για τις εταιρείες ΑΠΕ το 2022 και επομένως το κράτος, σημείωσε δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικά έσοδα από το συγκεκριμένο εγχείρημα. Όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης, τα υπερκέρδη έγιναν την περίοδο 2019-2020 και εκεί θα έπρεπε να επικεντρωθεί το κράτος όσον αφορά στη φορολόγηση των εν λόγω εταιρειών.

Όσον αφορά στις τιμές των καυσίμων και ερωτηθείς κατά πόσο θα δούμε μειώσεις εξαιτίας της καθοδικής πορείας των τιμών στη διεθνή αγορά τις τελευταίες 1-2 μέρες, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι είναι πολύ μικρό το διάστημα για το οποίο καταγράφεται μείωση. Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο η μείωση θα συνεχιστεί τουλάχιστον για μια βδομάδα ανέφερε. Εάν συμβεί αυτό, ενδεχομένως να δούμε μειώσεις σε 20-25 μέρες στην Κύπρο, σημείωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών.

Σε σχέση με τις αυξήσεις  στις τιμές λαχανικών και κρέατος για τις οποίες γίνεται λόγος, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, καταγράφηκαν στα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 19% και στα είδη ταξιδίου κατά 16%. Σημαντική επίσης ήταν η αύξηση στην προσχολική και δημοτική εκπαίδευση κατά 5-7% εξαιτίας ασφαλώς και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Όσον αφορά στα λαχανικά, η αύξηση είπε ο κ. Δρουσιώτης ήταν μόλις 5%. Αν συγκρίνουμε Γενάρη με Σεπτέμβρη η αύξηση φτάνει στο 30% και αν συγκρίνουμε Σεπτέμβρη του 2023 με Σεπτέμβρη του 2022 η αύξηση είναι 25%.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστικές αγωγές εγκυμονούν κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ