Πιο «ψύχραιμα» απ΄ ότι αναμενόταν αντιμετώπισαν οι αγορές πετρελαίου τη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούσαν ότι η επίθεση της Χαμάς και η απάντηση από το Ισραήλ θα οδηγούσε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη. Ωστόσο, τις πρώτες μέρες που ακολούθησαν την έναρξη των εχθροπραξιών, οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά ανέβηκαν κατά 4% περίπου, ποσοστό που προξένησε εντύπωση. Ωστόσο, όπως προκύπτει υπάρχει εξήγηση για τη συγκεκριμένη αντίδραση.
Μιλώντας στο Economy Today ο Βρασίδας Νεοφύτου, υπεύθυνος επενδυτικής έρευνας στην Exclusive Capital, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι παρά τις πολεμικές συρράξεις δεν έχει διακοπή η προμήθεια πετρελαίου ενώ την ίδια ώρα δεν έχουν εμπλακεί στις εχθροπραξίες χώρες με μεγάλα κοιτάσματα όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Αναλυτικότερα, ζητώντας από τον κ. Νεοφύτου να μας απαριθμήσει τους λόγους για τους οποίους οι τιμές του πετρελαίου κατά τις πρώτες μέρες της σύρραξης ανέβηκαν «μόλις» κατά 4%, ανέφερε: Τα τελευταία 50 χρόνια, οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν "απότομα" μόνο όταν επηρεαστεί ή διακοπεί η προμήθεια πετρελαίου από οποιαδήποτε αιτία, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρις στιγμής. Κι ο λόγος που δεν έχει γίνει είναι ο εξής: Η περιοχή του Λεβάντ (Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Κύπρος) έχει την ατυχία να μην παράγει πετρέλαιο (μόνο ελάχιστες ποσότητες) αλλά μόνο φυσικό αέριο, και αυτό υποθαλάσσιο (πιο ακριβό να το εξορύξεις). Με αυτά τα δεδομένα, και από την στιγμή που δεν ενεπλάκησαν άλλες γειτονικές χώρες στην σύρραξη με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, τότε δεν είχαμε (μέχρις στιγμής) διακοπή προσφοράς, και γι' αυτό δεν είχαμε μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή πετρελαίου.
Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου ο κίνδυνος παραμένει και γι' αυτό έχουμε 4% άνοδο στην αγορά, καθώς αντανακλά το "γεωπολιτικό ρίσκο" ή “geopolicital risk premium”. Το “geopolicital risk premium” υπάρχει διότι ο πόλεμος στο Ισραήλ γειτνιάζει με τις πλούσιες σε παραγωγή πετρελαίου χώρες του Περσικού Κόλπου (Σαουδική, Κουβέιτ, Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, ΗΑΕ). Επίσης, γειτνιάζει με τα πιο σημαντικά ναυτικά περάσματα για εξαγωγή πετρελαίου, όπως τα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο όπου περνούν το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου (προς Ασία), την Διώρυγα του Σουέζ (εισαγωγές από Ευρώπη), και τα Στενά της Υεμένης (Άντεν), όπου απειλείται το 30% της παγκόσμιας ναυσιπλοοίας.
Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου υπογραμμίζει ότι όλα αυτά αλλάζουν φυσικά με την οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει την εξίσωση της ζήτησης-προσφοράς του μαύρου χρυσού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: Yποβάθμισε την ανάπτυξη της Κύπρου για το 2023 - Τι προβλέπει