Τη βεβαιότητα ότι η τιμή του πετρελαίου θα σημειώσει άνοδο εξέφρασε ο ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν θα οφείλεται στη σύγκρουση που εκτυλίσσεται τη δεδομένη περίοδο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Απαριθμώντας τους λόγους, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κ. Έλληνας στάθηκε στα εξής τρία σημεία:
1. Η περικοπή εξαγωγών πετρελαίου από Ρωσία - Σαουδική Αραβία
Όπως ανέφερε ο κ. Έλληνας, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία αποφάσισαν τον Σεπτέμβριο να επεκτείνουν τις περικοπές εξαγωγής πετρελαίου κατά 1.3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του χρόνου σε μία στιγμή που η ζήτηση πετρελαίου παγκόσμια τώρα αυξάνεται σε σχέση με πέρσι σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια.
«Όταν η ζήτηση αυξάνεται και η παροχή μειώνεται σημαίνει ότι οι τιμές ανεβαίνουν», επισήμανε.
2. Ο ρόλος της Κίνας
Περιγράφοντας πως η Κίνα βρίσκεται κατά κύριο λόγο πίσω από την αυξημένη ζήτηση, ο κ. Έλληνας εξήγησε ότι μετά την πανδημία και την επανέναρξη της κινέζικης βιομηχανίας η ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε σημαντικά.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως η επαναφορά των τουριστικών ροών από την Κίνα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση.
3. Το αμερικανικό «σχιστολιθικό πετρέλαιο»
Ο τρίτος παράγοντας, κατά τον κ. Έλληνα εντοπίζεται στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο. Όπως περιέγραψε «πριν από την πανδημία όταν οι αραβικές χώρες έκαναν περικοπές στις εξαγωγές, το αμερικανικό ‘σχιστολιθικό πετρέλαιο’ ερχόταν και αναπλήρωνε αυτή τη μείωση. Τώρα δεν γίνεται αυτό το πράγμα».
Ο κ. Έλληνας επισήμανε πως το αμερικάνικο σχιστολιθικό πετρέλαιο έφτασε σε ένα κορύφωμα παραγωγής και δεν αυξάνεται περισσότερο.
Επομένως υπάρχει ένα μοτίβο το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της ζήτησης, τη μείωση της παροχής και την απουσία εναλλακτικής, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Η Goldman Sachs, υπογράμμισε, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι τιμές αναμένεται να ανέβουν στα 100 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας το επόμενο έτος να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα μεταξύ 85-100 δολαρίων.
Διπλό χτύπημα
Πέραν από τη μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και στη μείωση στις εξαγωγές ντίζελ.
Όπως είπε «η Ρωσία, που είναι παράλληλα και η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου ντίζελ στον κόσμο έχει μειώσει από τον περασμένο μήνα την εξαγωγή του κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα».
Σημείωσε επίσης, πως σε ό,τι αφορά την Κύπρο η άνοδος στις τιμές επηρεάζει τόσο την τιμή των καυσίμων, όσο και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αφού χρησιμοποιούμε πετρέλαιο ντίζελ.
Ο χειμώνας θα καθορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου
Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο κ. Έλληνας είπε πως αυτή τη στιγμή οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν, ωστόσο, οι όποιες εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας.
«Η Ευρώπη έχει γεμίσει τις δεξαμενές, αλλά αυτό θα είναι αρκετό μόνο εάν ο χειμώνας είναι ‘κανονικός’. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τιμές σίγουρα θα ανέβουν ακόμη περισσότερο», εκτιμά.
Επιπτώσεις από αναστολή εργασιών της Chevron στο Ταμάρ
Στον απόηχο της εντολής του Ισραήλ προς τη Chevron για αναστολή κάθε δραστηριότητας στο κοίτασμα Ταμάρ, ο κ. Έλληνας μίλησε για επιπτώσεις τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως είπε εντός του Ισραήλ επηρεάστηκε η παροχή ενέργειας, αλλά και η παραγωγή ηλεκτρισμού, ενώ Αίγυπτος και Ιορδανία βιώνουν επίσης, τις συνέπειες.
«Περίπου το 70% του ηλεκτρισμού της Ιορδανίας προέρχεται από αυτό το φυσικό αέριο. Συνεπώς η Ιορδανία πρέπει τώρα να βρει άλλους τρόπους, δηλαδή να εισάγει πετρέλαιο, για να καλύψει τις ανάγκες της».
Από την άλλη η Αίγυπτος, παρά το γεγονός πως έχει το Ζορ, το μεγαλύτερο κοίτασμα στην περιοχη, η παραγωγή δεν είναι στα επίπεδα που αναμενόταν, αφού είναι περίπου 20% πιο κάτω, ενώ αντιμετωπίζει και μεγάλα τεχνικά προβλήματα.
«Η Αίγυπτος ήδη είχε τεράστιο πρόβλημα πριν από αυτή την εξέλιξη με την παραγωγή φυσικού αερίου, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά. Η ζήτηση αυξάνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού επομένως, και τώρα η κατάσταση θα χειροτερέψει». Παράλληλα, σημείωσε πως στην περιοχή δεν έχουν γίνει ούτε νέες ανακαλύψεις, ενώ θα πάρουν καιρό οι νέες αδειοδοτήσεις για να προχωρήσουν σε νέες γεωτρήσεις.
«Η Αίγυπτος υποφέρει αυτή τη στιγμή στα θέματα ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε πριν από την έναρξη της σύγκρουσης Χαμάς - Ισραήλ, υπήρξε συμφωνία μεταξύ Chevron και εταιρειών της Αιγύπτου να υπερδιπλασιαστεί η εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο - από 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο στα 20, καθότι είχε απόλυτη ανάγκη.
Πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
Ακολούθως, ο κ. Έλληνας στάθηκε στην ανάγκη αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Κύπρο, τονίζοντας πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανανέωση του ηλεκτρικού δικτύου με μπαταρίες αποθήκευσης, αλλά και να προχωρήσει η υλοποίηση του EuroAsia Interconnector.
Αν δεν γίνουν αλλαγές, ξεχάστε το «φωτοβολταϊκά για όλους»
Παρά τις εξαγγελίες του Υπ. Ενέργειας για «φωτοβολταϊκά για όλους», ο κ. Έλληνας εκτιμά πως αυτό δεν θα μπορέσει να προχωρήσει λόγω του ότι το δίκτυο στην Κύπρο δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών.
Επομένως η λύση βρίσκεται στις αλλαγές στο δίκτυο, αφού σε αντίθετη περίπτωση η εφαρμογή θα είναι περιορισμένη, με τον ίδιο να ελπίζει πως αυτή τη φορά τα έργα θα γίνουν για να επωφεληθεί ο κόσμος.
«Το θέμα των οικιακών φωτοβολταϊκών πρέπει να προχωρήσει. Θα βοηθήσει στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, αλλά και στην επίτευξη των στόχων της Κύπρου απέναντι στην ΕΕ».
Το κλειδί, όπως τόνισε, είναι στο τρίπτυχο Δίκτυο - Μπαταρίες - EuroAsia.
Σφήνα η πρόταση Φιντάν
Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, για αξιοποίηση του φυσικού αερίου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πριν από τη λύση του κυπριακού, ο κ. Έλληνας έκανε λόγο για μια παράμετρο που ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα.
«Η Τουρκία θα ασκήσει πολιτική πίεση προς την Ευρώπη και σε εμάς, ελπίζω πως η Chevron θα προχωρήσει χωρίς ενδοιασμούς», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Με €35 εκατομμύρια «ξεστοιχειώνεται» το Βερεγγάρια (ΕΙΚΟΝΕΣ)