Η νέα ενεργειακή στρατηγική του Κουβέιτ: Επενδύσεις δισ. σε ορυκτά καύσιμα

Ο ρόλος του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας

Καθώς άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής προσπαθούν να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό τους μείγμα, το Κουβέιτ φαίνεται να προωθεί τις φιλοδοξίες του για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να γίνει σημαντικός παραγωγός του ΟΠΕΚ ενισχύοντας μαζικά την παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Αυτό υποστηρίζεται από τις μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο. Καθώς πολλές άλλες χώρες ασπάζονται μια πράσινη μετάβαση, το Κουβέιτ ελπίζει να είναι ένας σημαντικός διεθνής παίκτης στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, εφόσον η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα παραμένει.

Όντας ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου στα 3,15 εκατομμύρια bpd μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, από 2,7 εκατομμύρια bpd σήμερα. Το κράτος της Μέσης Ανατολής ελπίζει επίσης να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 70% την ίδια περίοδο. Ακολουθεί τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Ιράν ως ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ.

Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, τήρησε τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+, μειώνοντας την παραγωγή του κατά 128.000 bpd. Εν τω μεταξύ, το Ιράν, το οποίο εξαιρείται από τις περικοπές, αύξησε την παραγωγή αργού, επιτρέποντάς του να ξεπεράσει το Κουβέιτ. Η ποσόστωση παραγωγής του για το επόμενο έτος ανέρχεται επί του παρόντος στα 2,676 εκατομμύρια bpd.

Όπως αναφέρει το oilprice.com, παρά τις βραχυπρόθεσμες περικοπές, το Κουβέιτ ελπίζει να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου του την επόμενη δεκαετία για να καλύψει τη συνεχιζόμενη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που σκοπεύουν να αυξήσουν επίσης την παραγωγή τους κατά 1 εκατομμύριο bpd το καθένα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το deal με το Ριάντ
Πρόσφατα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Saad Al Barrak, ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική για την αύξηση της παραγωγής μέσω της ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Durra σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική 2040 της Kuwait Petroleum Corporation (KPC) που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Η KPC ελπίζει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα σε 4 εκατομμύρια bpd έως το 2035, με επένδυση 410 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλες τις δραστηριότητές της.

Η θυγατρική της KPC Kuwait Oil Company (KOC) σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στα 3,65 εκατομμύρια bpd έως το 2035, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει έσοδα σχεδόν 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη πενταετία. Η KOC ευθύνεται για περίπου το 90%της παραγωγής πετρελαίου του Κουβέιτ. Η εταιρεία έχει επίσης μεγάλα σχέδια για τον τομέα του φυσικού αερίου, αναμένοντας να φτάσει σε ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής φυσικού αερίου 1,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών μέχρι το 2040.

Ο ρόλος του Ιράν
Το κοίτασμα Durra, στο οποίο το Ιράν διεκδικεί επίσης μερίδιο, εκτιμάται ότι έχει περίπου 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια σε αποδεδειγμένα αποθέματα και αναμένεται να είναι λειτουργικό έως το 2029. Ο Al Barrak είπε ότι το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Durra «θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος εργασίας». Το Κουβέιτ υπέγραψε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία το 2022 για την ανάπτυξη του πεδίου. Τον Ιούλιο, ο Al Barrak δήλωσε ότι η συμφωνία δίνει στις δύο χώρες αποκλειστικά δικαιώματα στη Durra, ζητώντας από το Ιράν να επικυρώσει την αξίωσή του στο πεδίο οριοθετώντας τα δικά του θαλάσσια σύνορα.

Μια μεγάλη ποικιλία νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να βοηθήσει το Κουβέιτ να γίνει ακόμη μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ την επόμενη δεκαετία. Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στο μέλλον της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της, καθώς πολλές γειτονικές χώρες επενδύουν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών τους τομέων σύμφωνα με μια παγκόσμια πράσινη μετάβαση. Ενώ πολλές παγκόσμιες δυνάμεις αναμένουν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθεί τελικά, το Κουβέιτ ποντάρει στη μακροζωία της βιομηχανίας, που αντικατοπτρίζεται στους υψηλούς στόχους παραγωγής του για τις επόμενες δεκαετίες.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μυρίζει μπαρούτι η αγορά πετρελαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ