Η τιμή του πετρελαίου έκανε βουτιά 10% σε μια βδομάδα - Ποιοι οι λόγοι;

Προς το παρόν, η κίνηση των τιμών διαψεύδει τις προβλέψεις που έβλεπαν την τιμή του πετρελαίου να ξεπερνά τα $150 το βαρέλι λόγω του Πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Παρά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τις ανησυχίες που υπήρξαν για τον αντίκτυπο στις τιμές των καυσίμων, η τιμή του πετρελαίου φαίνεται ότι ακολουθεί μία καθοδική πορεία τις τελευταίες μέρες.

Όπως σημειώνει στο Economy Today ο Βρασίδας Νεοφύτου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Έρευνας στην Exclusive Capital, οι τιμές του πετρελαίου δείχνουν να έχουν μεγάλες απώλειες που αγγίζουν το 10% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Ενδεικτικά ο αμερικανικός δείκτης Brent κινείται σήμερα στα $88 το βαρέλι και το αργό πετρέλαιο κυμαίνεται στα $82 το βαρέλι.

Ο Βρασίδας Νεοφύτου αναφέρει ότι η κίνηση των τιμών διαψεύδει τις προβλέψεις διάφορων αναλυτών τις προηγούμενες βδομάδες που φόβιζαν τον κόσμο ότι οδηγούμαστε σε ένα πετρελαϊκό Αρμαγεδδών και ότι οι τιμές θα ξεπερνούσαν τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Οι τρεις λόγοι που οι τιμές σταθεροποιούνται προς τα κάτω

Σύμφωνα με τον Βρασίδα Νεοφύτου, τρεις λόγοι κράτησαν τις τιμές σταθερά προς τα κάτω:

1. «Δούλεψε» αποτελεσματικά η διπλωματική προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην μπουν στη σύρραξη περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ιράν.

2. Η κλιμάκωση του πολέμου δεν σταμάτησε την προσφορά πετρελαίου από καμιά γειτονική χώρα.

3. Παρά τις απειλές που υπήρξαν, δεν έκλεισε κανένα από τα σημαντικά σημεία διέλευσης των τάνκερς όπως τα Στενά του Ορμούζ, τα Στενά της Υεμένης ή το κανάλι του Σουέζ.

Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και να υποχωρήσουν οι τιμές κατά 10% μέσα σε λίγες μέρες.

Ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες

Αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει έτσι το σκηνικό με τις τιμές, καθώς η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη σε μια ευρύτερη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή όπως της Μέσης Ανατολής-Περσικού Κόλπου.

Μπορεί, λοιπόν, να ανατραπεί σε λίγες ώρες αναλόγως της κλιμάκωσης της κατάστασης ή να αυξηθεί ο κίνδυνος η σύγκρουση να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ