Τρόπους μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού εισηγείται ο Ν. Παπαδόπουλος

Το ΔΗΚΟ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Το κόστος Ενέργειας και πως μπορεί να επιτευχθεί η μείωσή του» στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Ενέργειας

Τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με την ενεργειακή κατάσταση της Κύπρου, τους λόγους για το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού και τρόπους μείωσής του ανέπτυξε σε χαιρετισμό του, το Σάββατο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η πολιτική ομάδα Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας το ΔΗΚΟ με θέμα «Το κόστος Ενέργειας και πως μπορεί να επιτευχθεί η μείωσή του» και στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου. 

Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Κύπρος είναι έβδομη στην Ευρώπη όσον αφορά το πιο ακριβό οικιακό ρεύμα. Είπε ακόμη ότι «έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό φορολόγησης επιχειρήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Πολωνία», προσθέτοντας ότι ένας σημαντικός λόγος για αυτή τη δυσαναλογία στη φορολογία είναι τα πρόστιμα για τους ρύπους που καταβάλλει κάθε χρόνο η Κυπριακή Δημοκρατία. Τα εν λόγω πρόστιμα, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος κατά περίπου 30%.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, η ενεργειακή αυτονόμηση και ενεργειακή ανεξαρτησία της Κύπρου, προσθέτοντας ότι αυτό αναδεικνύουν οι απανωτές γεωπολιτικές και ενεργειακές κρίσεις των τελευταίων χρόνων που επηρεάζουν το κόστος της ενέργειας στην Κύπρο και την οικονομία ευρύτερα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ενεργειακή αυτονόμηση είναι εφικτή με την άμεση εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο για την μείωση του κόστους συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής προσθέτοντας ότι «πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να αξιοποιήσουμε και το δικό μας φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

Μιλώντας για τις Ανανεώσεις Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών ΑΠΕ και ιδιαίτερα της ηλιακής, έχουν «δημοκρατικοποιήσει» την Ενέργεια, επιτρέποντας στον καθένα να μπορεί να είναι ταυτόχρονά καταναλωτής και παραγωγός. «Στόχος μας πρέπει να είναι η Κύπρος να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο ‘κάθε οικία και Φωτοβολταϊκό’ μπορεί να γίνει το σύνθημα μας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο EuroAsia Interconnector, πέραν από την ενεργειακή ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει, θα ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο. Επεσήμανε, επίσης, ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αναγνωρίζεται ότι  θα έχει κόστος στους Κύπριους πολίτες και εισηγήθηκε τη δημιουργία ειδικού «Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα» για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων που προκύπτουν από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος είναι η πιο ακριβή χώρα σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τα κυπριακά νοικοκυριά.

«Ως ΔΗΚΟ πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο σημαντικής μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας με σωστό σχεδιασμό, με αποφασιστικότητα, μπορούμε να πετύχουμε την ενεργειακή μας αυτονομία», ανέφερε.

Δεν μας εκπλήττει η στάση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της Πύλας, λέει ο κ. Παπαδόπουλος

Ερωτηθείς για το θέμα της Πύλας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "η συμφωνία για την Πύλα είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς έχει πετύχει συγκεκριμένους στόχους". Πρώτον, ανέφερε, έχει αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την περιοχή, κάτι που ήταν και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά ευρύτερα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεύτερον, συνέχισε, έχει συμφωνηθεί η ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων κατοίκων της Πύλας.

«Από την αρχή γνωρίζαμε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να τιμήσει τις δικές της δεσμεύσεις, αυτό κάνει πάντα σε όλη την Πράσινη Γραμμή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «εμάς δεν μας εκπλήττει».

«Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς είναι ένα πάρα πολύ θετικό προηγούμενο για το πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα ζητήματα που αφορούν την Πράσινη Γραμμή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:  Νέα επίθεση σε ισραηλινό πλοίο - Το Ιράν φωτογραφίζουν οι ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ