Για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα που έχουν ως αποτέλεσμα να επωμίζονται οι καταναλωτές πρόσθετο κόστος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους ρεύματος λόγω της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου, μίλησαν ο Υπουργός Ενέργειας και η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου σε παρεμβάσεις τους στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.
Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» με τίτλο «Νέο χαράτσι εκατομμυρίων από το 2028», στο οποίο έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των ρύπων στις οδικές μεταφορές, Γιώργος Παπαναστασίου και Χριστίνα Παπαδοπούλου κλήθηκαν να σχολιάσουν μέχρι πότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν για τα αέρια του θερμοκηπίου που στην ουσία απελευθερώνουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Δυστυχώς…
«Όντως η τιμή των δικαιωμάτων που αναγκάζεται να αγοράζει η ΑΗΚ εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη», παραδέχθηκε η Χριστίνα Παπαδοπούλου, προσθέτοντας πως «δυστυχώς, οφείλουμε να αγοράζουμε αυτά τα δικαιώματα και το κόστος τους να περιλαμβάνεται στις διατιμήσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού».
Πότε θα μειωθούν
Η κ. Παπαδοπούλου επεσήμανε πως οι εκπομπές αυτές θα μειωθούν όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας το φυσικό αέριο και θα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση του, εκτιμώντας πως τότε θα μειωθούν γύρω στο 20%-30%.
Δεύτερος παράγοντας στην εξίσωση της μείωσης είναι η ανάπτυξη και η αύξηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Όπως εξήγησε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, «τότε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ψηλού αυτού κόστους αγοράς δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων», τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Έτοιμη η ΑΗΚ για φυσικό αέριο
Παράλληλα τόνισε πως η Αρχή Ηλεκτρισμού είναι έτοιμη και έχει κάνει όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις μονάδες παραγωγής της για να λειτουργούν με φυσικό αέριο. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν εξαρτάται από τους ίδιους το πότε θα το έχουν στη διάθεσή τους, υποδεικνύοντας επίσης, πως η ΑΗΚ έχει συμβάλει με ποσό ύψους €43 εκατ. στις υποδομές του φυσικού αερίου.
«Η πρώτη που καίγεται για το πότε θα έχουμε στη διάθεσή μας φυσικό αέριο είναι η Αρχή Ηλεκτρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πληρώνουν και όσοι έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά
Ερωτηθείσα γιατί πολίτες που έχουν προβεί σε κινήσεις που εξοικονομούν ενέργεια, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εξακολουθούν να επιβαρύνονται από το κόστος των ρύπων, η κ. Παπαδοπούλου εξήγησε πως και πάλι χρησιμοποιούν ενέργεια από το δίκτυο της ΑΗΚ.
«Δυστυχώς και ο κόσμος που βάζει φωτοβολταϊκά συστήματα για την ιδιοκατανάλωσή του, όταν το φωτοβολταϊκό του σύστημα δεν παράγει γιατί δεν υπάρχει ήλιος τότε χρησιμοποιά ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο της ΑΗΚ, η οποία ενέργεια και πάλι παράγεται με τη χρήση υγρών καυσίμων. Άρα ναι μεν, κάποιος έχει βάλει φωτοβολταϊκά, αλλά δυστυχώς, υπάρχουν φορές που το φωτοβολταϊκό δεν παράγει, λόγω φύσης».
Επεσήμανε δε, πως όταν τα φωτοβολταϊκά παράγουν περισσότερο, φυλάγεται η ποσότητα και μεταφέρεται για κατανάλωση τις επόμενες διμηνίες. Ωστόσο, κάθε τρία χρόνια αυτές οι ποσότητες μηδενίζονται, με βάση το Σχέδιο που βρίσκεται σε ισχύ από το Υπ. Ενέργειας, για λόγους ευστάθειας του δικτύου.
«Δεν μπορεί το δίκτυο να χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος της περίσσειας κατανάλωσης από τα φωτοβολταϊκά συστήματα των καταναλωτών. Φυλάγεται όμως για μία περίοδο τριών ετών», ανέφερε.
Κλειδί η κουλτούρα και οι υποδομές
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε πως το φαινόμενο δεν οφείλεται τόσο στα ρυπογόνα μας αυτοκίνητα, αφού η μεγαλύτερη ρύπανση της ατμόσφαιρας στις μεταφορές γίνεται από την αεροπλοοϊα και από τη ναυσιπλοΐα, ωστόσο, εστίασε στο ότι θα πρέπει να αξιοποιούμε περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Θέτοντας το εύλογο ερώτημα για το αν στην Κύπρο υπάρχουν εναλλακτικές, ο Υπουργός ανέφερε πως αν και περιορισμένες υπάρχουν, φέρνοντας ως παράδειγμα τα λεωφορεία.
«Η δημόσια συγκοινωνία θα έπρεπε να ήταν πιο αποδοτική για να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, ωστόσο, θα πρέπει να αλλάξουμε και την κουλτούρα μας ώστε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα μέσα μεταφοράς», επεσήμανε.
Παράλληλα, είπε πως θα πρέπει όλοι μας να σκεφτόμαστε λίγο πιο περιβαλλοντικά, χρησιμοποιώντας μέσα όπως είναι το ποδήλατο, καθώς και τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα.
Ο ρυπαίνων έπρεπε κανονικά να πληρώνει
Ο κ. Παπαναστασίου ανέδειξε επίσης ακόμη μία πτυχή, αναφερόμενος στην τάση που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Όπως εξήγησε, η εν λόγω πρακτική αφορά και πάλι το αποτύπωμα άνθρακα, θέτοντας ταυτόχρονα, στο τραπέζι και την εισαγωγή ψηλών φορολογιών στη χρήση ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να λειτουργούν ως αντικίνητρο στη χρήση τους.
Διαβάστε επίσης: Πάνω από €700 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΣ - Πώς διοχετεύονται τα χρήματα