FT: Η ελληνική εταιρεία που βοηθά να μην σβήσουν τα φώτα στο Ισραήλ

«Έπρεπε να παράγουμε για να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα στο Ισραήλ», δήλωσε στους FT ο Διευθύνων Σύμβουλος της

Περίπου 75 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του βόρειου Ισραήλ βρίσκεται η πλωτή μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου της Energean την οποία, καθόλου τυχαία, φρουρούν νυχθημερόν δύο πολεμικά πλοία του, καθώς είναι αυτή που κρατάει ανοιχτά τα φώτα της χώρας.

Αυτό γράφουν χαρακτηριστικά οι FT στους οποίους μίλησε ο Μαθιός Ρήγας, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σημειώνοντας ότι η Energean «παρέχει κατά καιρούς έως και το 60% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου του Ισραήλ» από το κοίτασμα Karish μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε οι πόλεμος με τη Χαμάς.

«Έπρεπε να παράγουμε για να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα στο Ισραήλ… “απλώς διατηρήστε τη ροή του φυσικού αερίου” ήταν το μήνυμα, οπότε φτάσαμε στη μέγιστη χωρητικότητα», είπε ο κ. Ρήγας στους FT.

Την ευθύνη για αυτό ανέλαβε η Energean από τη στιγμή που η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε προσωρινό κλείσιμο του κοιτάσματος αερίου Tamar που λειτουργεί από τη Chevron, το οποίο συνήθως καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η πλατφόρμα της Tamar, ορατή από τα βόρεια της λωρίδας της Γάζας, βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του νότιου Ισραήλ, δηλαδή μέσα στην εμβέλεια των πυραύλων της Χαμάς, αν και η παραγωγή αποκαταστάθηκε μετά από έναν μήνα.

Δεν είναι καινούργιοι οι κίνδυνοι

Για τον Μαθιό Ρήγα, οι κίνδυνοι για τους παραγωγούς φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Ισραήλ δεν είναι κάτι που ενέσκηψε τώρα.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους το Ισραήλ κατέρριψε τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ που η τελευταία ισχυρίστηκε ότι κατευθυνόταν προς το FPSO Energean Power, καθώς έφτασε στο Karish εν μέσω εδαφικής διαμάχης μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Βηρυτού για τον έλεγχο του κοιτάσματος αερίου.

Η παραγωγή φυσικού αερίου ξεκίνησε μόλις τον Οκτώβριο του 2022 αφού οι ΗΠΑ μεσολάβησαν σε μια σημαντική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αφήνοντας το Karish στην ισραηλινή πλευρά.

Ο πόλεμος με τη Χαμάς έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να προσπαθήσει να βάλει ξανά στο στόχαστρο την Energean, οδηγώντας από την έναρξη της σύρραξης σε πτώση 20% τη μετοχή της εισηγμένης στο Λονδίνο.

Ωστόσο, έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, υπολειπόμενη μόνο κατά 6% της τιμής πριν από την έναρξη του πολέμου, με την αποτίμηση της Energean στα 1,7 δισεκατομμύρια λίρες, εν μέρει με τη βοήθεια του επικεφαλής της και άλλων ανώτερων στελεχών που μπαίνουν για αγορά.

Οι προκλήσεις

Ο Μαθιός Ρήγας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλωτή μονάδα προστατεύεται καλά, με τα δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία να μεταφέρουν επεκτείνουν στη θάλασσα την αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ «Iron Dome».

Η πλωτή εγκατάσταση είχε μια σύντομη διακοπή λειτουργίας τον Οκτώβριο λόγω μιας λανθασμένης ένδειξης του μετρητή, αλλά σε γενικές γραμμές παρήγαγε σταθερή λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Ένα συνεργείο συνεχίζει την παραγωγή, ενώ το μη απαραίτητο προσωπικό έχει μετακομίσει σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μια άλλη σημαντική βραχυπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Μαθιός Ρήγας είναι η διαχείριση των εργαζομένων σε μια εποχή ακραίων εντάσεων για την περιοχή. Η Energean έχει γραφεία στην Αίγυπτο όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο με την ιταλική Eni, ως μέρος της στρατηγικής της με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε ανθρώπους στο ισραηλινό γραφείο που έχουν τα παιδιά τους σε πόλεμο, που πρέπει να πάνε σε καταφύγια πολλές φορές την ημέρα, που ζουν με τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου», είπε ο Ρήγας. «Αλλά η λογική τους είναι ότι έχουν μια δουλειά να κάνουν και την κάνουν», σημείωσε.

«Όμως, έχουμε επίσης τους μουσουλμάνους που βιώνουν πολύ έντονα την κατάσταση στη Γάζα», πρόσθεσε. «Δουλεύοντας σε αυτή την περιοχή πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις εντάσεις».

Η επιτυχία της Energean

Η Energean απέκτησε το κοίτασμα Karish το 2016, καθώς το Ισραήλ προσπαθούσε να διαφοροποιήσει τους ομίλους που δραστηριοποιούνταν στη χώρα.

Το Ισραήλ ιστορικά βασιζόταν στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Αλλά μετά από σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων αερίου από το 2009 και την έναρξη της παραγωγής από το Tamar και το μεγαλύτερο κοίτασμα Leviathan, η χώρα κατάφερε να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Ο κ. Ρήγας αντιπαραβάλλει την ταχύτητα με την οποία το Ισραήλ έχει αναπτύξει τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου με άλλες χώρες όπως η Κύπρος, όπου η ανάπτυξη παρόμοιων ευρημάτων μόλις έχει ξεκινήσει. Επικρίνει επίσης την αποτυχία πολλών μικρότερων επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν υποσχεθεί υπερβολικά πολλά στους επενδυτές.

«Δείξαμε ότι μπορείς πραγματικά να δημιουργήσεις μια σημαντική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επιστρέψεις χρήματα στους μετόχους, γιατί ο τομέας μας ήταν φρικτός στην απόδοση αποτελεσμάτων», είπε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος τόνισε ότι η εστίαση της Energean στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αποδώσει, γιατί έχει τη γνώση και τη στρατηγική ώστε να «καταλαβαίνουμε πώς να παράγουμε φυσικό αέριο, κάτι που έχει αποδειχθεί από την επιχειρησιακή μας επιτυχία».

«Και καταλαβαίνουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τη γεωπολιτική όπως αποδεικνύουμε σήμερα», κατέληξε ο Μαθιός Ρήγας.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Αναπτύσσεται υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο - Ο οδικός χάρτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ