Intergaz: 50 χρόνια «γεμίζει» την Κύπρο με ενέργεια

Μία εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο του Υγροποιημένου Αερίου Πετρελαίου της κυπριακής αγοράς, συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα λειτουργίας Ποια τα ορόσημα, οι προκλήσεις και οι προοπτικές - O Διευθύνων Σύμβουλος της Intergaz, Ανδρέας Χατζησέργης και η Εμπορική Διευθύντρια, Άννα Πιττάλη μιλούν στο Economy Today και περιγράφουν πώς η εταιρεία εξελίσσεται και πρωτοπορεί στον τομέα της ενέργειας

Της Ευδοκίας Παπαδοπούλου

Όταν τον Ιούλιο του 1973 ο Κυριάκος Ιωάννης Πιττάλης προχωρούσε στην ίδρυση της Intergaz Ltd όραμά του ήταν να την καταστήσει μία από τις κορυφαίες και πιο αξιόπιστες εταιρείες στον κλάδο του Υγροποιημένου Αερίου Πετρελαίου (LPG).

Ο ίδιος γνώριζε άλλωστε, καλά από προκλήσεις. Με καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς, ο αείμνηστος Κυριάκος Ιωάννης Πιττάλης εργάστηκε σκληρά, αρχικά για να γίνει εγκεκριμένος λογιστής στο Λονδίνο και στη συνέχεια, για να ιδρύσει την Intergaz στην Κύπρο. Όπως ο ίδιος έλεγε, αυτό που οδήγησε στην ίδρυση της Intergaz ήταν η αγάπη και το ενδιαφέρον του για την πατρίδα του και τους ανθρώπους της και η ανάγκη να διατηρήσει και να μεταδώσει αυτή την αγάπη στα παιδιά του και στις επόμενες γενιές.

Και τα κατάφερε, αφού σήμερα, 50 χρόνια μετά, η Intergaz παραμένει μία από τις κορυφαίες εταιρείες εισαγωγής, αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διανομής Υγροποιημένου Αερίου Πετρελαίου στην Κύπρο χάρη στις δραστηριότητές της που επικεντρώνονται αποκλειστικά στο υγραέριο βασισμένες σε εμπειρίες, επενδύσεις και επιτυχίες πέντε ολόκληρων δεκαετιών στον κλάδο.

Η εταιρεία εμπορεύεται το προϊόν της τόσο σε κυλίνδρους όσο και χύμα, σε όλο το ελεύθερο τμήμα του νησιού, καθώς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας μέσω της Jomaro, εταιρείας του Ομίλου, η οποία δραστηριοποιείται σε ναυτιλιακές και εμπορικές δραστηριότητες υγραερίου.

Από το Γιομ Κιπούρ στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς

Η ίδρυσή της συνέπεσε τότε με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, όταν τα μέλη του Οργανισμού Αραβικών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OAPEC) διακήρυξαν, τον Οκτώβριο του 1973, εμπάργκο πετρελαίου, στον απόηχο της έκρηξης του τέταρτου αραβοϊσραηλινού πολέμου, που έμεινε στην ιστορία ως ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

Η φετινή χρονιά, βρίσκει την Intergaz να γιορτάζει 50 χρόνια λειτουργίας, με τις πετρελαϊκές αγορές να βρίσκονται εκ νέου σε επιφυλακή, στη σκιά ενός νέου πολέμου, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, αυτή τη φορά ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Οργάνωση Χαμάς, με απρόβλεπτες, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, επιπτώσεις για τον κλάδο της ενέργειας.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης μισού αιώνα λειτουργίας, σκιαγραφούμε τη δραστηριότητα της εταιρείας, αναλύοντας τα προϊόντα και τις αγορές στις οποίες επικεντρώνεται. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Intergaz, Ανδρέας Χατζησέργης και η εμπορική διευθύντρια, Άννα Πιττάλη μιλούν στο Economy Today και περιγράφουν πώς η εταιρεία εξελίσσεται και πρωτοπορεί στον τομέα της ενέργειας, καλύπτοντας εδώ και 50 χρόνια τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς. Ταυτόχρονα, εξηγούν πώς καταφέρνει να ελίσσεται ανάμεσα σε προκλήσεις και να προσαρμόζεται δυναμικά στα νέα δεδομένα.

Προϊόντα και αγορές

Το κυρίως προϊόν που προσφέρει η Intergaz είναι το υγραέριο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στον οικιακό και εμπορικό τομέα, στη βιομηχανία, στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο, καθώς και στους τομείς του τουρισμού και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Το προϊόν μας διατίθεται σε φιάλες υγραερίου αλλά και χύμα με απευθείας διανομή από τα βυτιοφόρα μας στα υποστατικά των πελατών μας», εξηγεί ο κ. Χατζησέργης.

Όπως επισημαίνει, η εταιρεία διαθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά από φιάλες υγραερίου και δεξαμενές για την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της.

«Επίσης», προσθέτει, «παρέχουμε μια μεγάλη γκάμα εξοπλισμού και εξαρτημάτων υγραερίου. Αναλαμβάνουμε τον σχεδιασμό και την πλήρη υλοποίηση μιας εγκατάστασης υγραερίου, με εξειδικευμένο προσωπικό και πιστοποιημένους εγκαταστάτες υγραερίου».

Παράλληλα, τονίζει πως είναι αφοσιωμένοι στο να παρέχουν τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, διασφαλίζοντας τη μέγιστη ποιότητα μέσα από όλες τις διαδικασίες και λειτουργίες της εταιρείας.

Ο Όμιλος Intergaz εισάγει επίσης και διάφορα προϊόντα σε σχέση με τις δραστηριότητές της για το υγραέριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και τα συστήματα κλιματισμού. Οι κυριότερες εισαγωγές στα πιο πάνω προϊόντα γίνονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία καθώς και από την Κίνα.

Οι προκλήσεις και οι λύσεις

«Πολλές οι προκλήσεις στην πορεία των πενήντα χρόνων», λέει ο κ. Χατζησέργης ανοίγοντας αυτό το κεφάλαιο.

Η εταιρεία, άλλωστε, βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη της δοκιμασία, στο ξεκίνημά της, όταν λίγο μετά την ίδρυσή της και αφού ξεκίνησαν οι οικοδομικές εργασίες, τα πάντα διακόπηκαν λόγω της τουρκικής εισβολής.

«Τα νεόδμητα κτήρια της Intergaz μετατράπηκαν σε καταυλισμό προσφύγων για αρκετούς μήνες μετά την εισβολή. Οι εργασίες συνεχίστηκαν στις αρχές του 1975, απασχολώντας πρόσφυγες οι οποίοι διασφάλισαν το εισόδημά τους και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να επιβιώσουν μέχρι τις αρχές του 1976, οπόταν οι περισσότεροι επανεγκαταστάθηκαν», σημειώνει ο κ. Χατζησέργης.

Ακολούθως, 40 χρόνια αργότερα, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2013 θα φέρει την εταιρεία αντιμέτωπη με πολλαπλά μέτωπα. Το κούρεμα καταθέσεων, αλλά και οι δυσκολίες με την έγκριση πληρωμών στους προμηθευτές του εξωτερικού, είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα που αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Περιγράφοντας όμως όσα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την τελευταία τριετία, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο κλάδος της ενέργειας είναι πλέον γρίφος για γερούς λύτες.

Αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά τη ζήτηση του υγραερίου, υπάρχουν αυξομειώσεις τα τελευταία χρόνια, αφού πρόκειται για ένα προϊόν που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για σκοπούς θέρμανσης και ως εκ τούτου, η ζήτηση του επηρεάζεται πολύ από τις καιρικές συνθήκες.

Επιπλέον, εξηγούν πως οι πρόσφατες απανωτές προκλήσεις -πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία και η γενική ακρίβεια όλων των προϊόντων, περιλαμβανομένου και του υγραερίου- πιέζουν αισθητά τη συγκεκριμένη αγορά.

Πανδημία

«Η πανδημία του COVID-19 είχε αρκετές επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας», αναφέρει η κ. Πιττάλη, εξηγώντας πως πέρα από τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισαν ο τουριστικός τομέας και ο κλάδος της εστίασης, δέχθηκε πλήγμα και η ζήτηση υγραερίου, λόγω του ότι αυτοί οι κλάδοι αποτελούν δυναμικούς επιχειρηματικούς τομείς με σημαντικό μερίδιο στην κατανάλωση. Όπως περιγράφει, «το γενικό κλείσιμο του μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων περιόρισε αισθητά τη χρήση του υγραερίου».

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι επιπτώσεις, όμως του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, υπήρξαν αλυσιδωτές.

«Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μάς έφεραν αντιμέτωπους με άλλες τόσες προκλήσεις που και πάλι καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε», σημειώνει ο κ. Χατζησέργης. Η εργοδότηση τόσο Ουκρανών όσο και Ρώσων ναυτικών, η αλλαγή προμηθευτών και ο αντίκτυπος που είχε στις ναυλώσεις πλοίων, είναι μερικά από τα παραδείγματα που παραθέτει.

«Παράλληλα, η μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων, που έχει αντίκτυπο στο αυξημένο κόστος μεταφοράς επιβατών και προϊόντων», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «εκτός από το γεγονός ότι έχει κλείσει η μεγαλύτερη αγορά εισαγωγής υγραερίου -Ρωσία και Ουκρανία- έχει μειωθεί σημαντικά και ο τουρισμός στο νησί από αυτές τις χώρες, επηρεάζοντας αφενός τον δικό μας κλάδο και αυξάνοντας αφετέρου κατά πολύ τις τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων, περιλαμβανομένου του υγραερίου».

«Ως αποτέλεσμα αυτή της ακρίβειας», συμπληρώνει, «οι καταναλωτές, κυρίως νοικοκυριά και θέρμανσης, περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωσή τους, ενώ παρατηρείται και αυξημένη τάση για στροφή σε άλλες πηγές ενέργειας, κυρίως στον ηλεκτρισμό, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η στροφή στις ΑΠΕ και η (αντι)δράση Intergaz

Το τελευταίο του σχόλιο οδηγεί τη συζήτηση στη στροφή που καταγράφεται στις ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο. Στόχος, άλλωστε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030 να λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές.

Ζητούμε την άποψή του και φυσικά να μας δώσει μία γεύση για την (αντι)δράση της Intergaz προς αυτή την κατεύθυνση.

«Υπάρχει μια στροφή στις ΑΠΕ σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο», λέει, διαπιστώνοντας πως «η τάση αυτή ενισχύεται πολύ περισσότερο τις μέρες μας, αφού ο πληθυσμός έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα έχει και οικονομικό όφελος με τη χρήση των ΑΠΕ».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ε.Ε. και της κυπριακής κυβέρνησης, παρατηρεί πως «στηρίζουν έμπρακτα αυτή την προσπάθεια με διάφορες χορηγίες και άλλους τρόπους που βοηθούν την κοινωνία στη μετάβαση αυτή».

«Η εταιρεία μας τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σ’ αυτή τη κατεύθυνση δίνοντας στους καταναλωτές ενεργειακές λύσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα δικής της εισαγωγής, ενώ παράλληλα συνδυάζει τις λύσεις αυτές με συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού», επισημαίνει.

Τεχνολογική εξέλιξη και ψηφιακός μετασχηματισμός

Το παζλ των προκλήσεων συμπληρώνουν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και το πολυσύνθετο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αναζητούμε τις διαφορές που εντοπίζουν στον τρόπο λειτουργίας τους σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία και επιχειρούμε να μάθουμε πώς προσαρμόζεται ο τομέας σε αυτές τις αλλαγές.

«Την τελευταία δεκαετία έχουν υπάρξει αρκετές τεχνολογικές εξελίξεις τόσο στον τομέα του υγραερίου, όσο και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», υπογραμμίζει ο κ. Χατζησέργης.

«Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία διαχείρισης και εμφιάλωσης έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Η εταιρεία μας ακολουθεί αυτές τις εξελίξεις χωρίς καθυστέρηση, έχοντας μεταφέρει το σύνολο των λειτουργιών της στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης και εμφιάλωσης κυλίνδρων υγραερίου στο Βασιλικό».

Παράλληλα, σημειώνει πως όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, η τεχνολογική εξέλιξη εστιάζεται κυρίως στη μείωση του κόστους τους, αλλά και των νέων υβριδικών inverter που τους επιτρέπουν να σχηματίσουν διαφορετικά ενεργειακά μείγματα.

«Παραδείγματος χάριν, ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών συστημάτων συνδεδεμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο και με μπαταρίες ή και με αντλίες θερμότητας ώστε να πετυχαίνουμε τη μέγιστη αξιοποίηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας», εξηγεί.

Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η κ. Πιττάλη τονίζει ότι και στις δύο περιπτώσεις η εξέλιξή του, τους έδωσε τη δυνατότητα να μετασχηματίσουν σε ψηφιακό περιβάλλον το σύνολο των εσωτερικών τους λειτουργιών και διαδικασιών.

«Αυτό οδήγησε στην εξοικονόμηση χρόνου, τη μείωση του βαθμού δυσκολίας διαχείρισης του συστήματος και την εξάλειψη, μεταξύ άλλων, της χρήσης χαρτιού και εκτυπώσεων που απαιτούνταν για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών μας», περιγράφει, προσθέτοντας πως «το σημαντικότερο είναι ότι μας έδωσε τη δυνατότητα να μαζεύουμε και να αναλύουμε μεγάλο όγκο δεδομένων, ώστε να προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες και τη συνεχή βελτιστοποίηση του Οργανισμού μας».

Φάκελος «Φυσικό Αέριο»

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει το φυσικό αέριο, αφού η πολυαναμενόμενη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί ανοικτά της Κύπρου βρίσκεται εδώ και χρόνια στην ημερήσια διάταξη της επικαιρότητας. Πώς αντιμετωπίζει όμως η εταιρεία αυτή την προοπτική;

«Το φυσικό αέριο είναι ακόμη ένα ανταγωνιστικό προϊόν ως προς το υγραέριο, όχι τόσο ως προς τη χρήση του από τους τελικούς καταναλωτές, αλλά ως καύσιμη ύλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των ηλεκτροπαραγωγών σταθμών του νησιού», απαντά ο κ. Χατζησέργης.

«Ως αποτέλεσμα της χρήσης αυτής αναμένεται να μειωθούν οι ρύποι που εκπέμπουν σήμερα οι σταθμοί με τα συμβατικά καύσιμα και από την άλλη να μειωθεί και η τιμή του ηλεκτρισμού από την καύση ενός πιο φθηνού προϊόντος και πιο αποδοτικού», εκτιμά.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξόρυξη του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τον ρυθμό που αλλάζει ο τομέας της ενέργειας, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την αξιοποίησή του.

Τα επόμενα σχέδια

Μιλώντας για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας και οι δύο διαβεβαιώνουν πως ο Οργανισμός θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς της ενέργειας με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον.

«Προτεραιότητά μας η ενδυνάμωση του θαλάσσιου στόλου και η επέκταση στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα στην κυπριακή αγορά είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε λύσεις στη μετάβαση από τα συμβατικά καύσιμα και να δώσουμε ενεργειακές λύσεις σε εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές, συνδυάζοντας υγραέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογία».

Πλεονεκτήματα πλαστικών κυλίνδρων υγραερίου

• Ελαφρύ - Ζυγίζει περίπου 50% λιγότερο από μια συνηθισμένη φιάλη υγραερίου και είναι πολύ πιο εύκολη στη χρήση της.

• Κομψό – Το νέο X-Lite παρουσιάζει στον καταναλωτή έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό και μια ελκυστική κατασκευή.

• Μη διαβρωτικό – πιο ανθεκτική φιάλη.

• Ασφαλή – υψηλή στερεότητα και αντοχή.

• Αντοχή στη Φωτιά – κάτω από ελεγχόμενη δοκιμή πυρός η φιάλη απελευθερώνει αργά το περιεχόμενό της που στη συνέχεια καίγεται μέχρι να αδειάσει χωρίς να εκρήγνυται.

• Εργονομικό – νέος μοντέρνος σχεδιασμός με εργονομικές χειρολαβές.

• Φιλικό προς το Περιβάλλον – ένα πλήρως ανακυκλώσιμο προϊόν καθώς είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά.

ΤΑ ΟΡΟΣΗΜΑ

1988

  • Η Intergaz αποκτά τη δική της θαλάσσια προβλήτα επιτρέποντας τις εισαγωγές υγραερίου μέσω δεξαμενόπλοιων και προς τα τέλη του 2005, αφότου ελευθεροποιήθηκε η αγορά υγραερίου με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη, η εταιρεία με τη σταθερή ανάπτυξη και επιτυχία της, αποκτά δύο θαλάσσια δεξαμενόπλοια υγραερίου και ξεκινά εισαγωγές υγραερίου στην Κύπρο.

1997

  • Πρωτοστατεί με την ίδρυση της πρώτης πλήρως αυτοματοποιημένης και ηλεκτρονικά ελεγχόμενης μονάδας πλήρωσης κυλίνδρων υγραερίου στο νησί.

2008

  • Αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του τερματικού της, με την εγκατάσταση ακόμα δύο δεξαμενών αποθήκευσης, μετατρέποντας τη χωρητικότητα τερματικού σταθμού τη μεγαλύτερη στην Κύπρο.

2010

  • Συνάπτεται η πρώτη συμφωνία για την επίσημη παρουσία της Intergaz στα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης, με απευθείας πωλήσεις κυλίνδρων στους καταναλωτές.

2011

  • Η Intergaz λανσάρει στην κυπριακή αγορά τις νέες καινοτόμες ελαφριές φιάλες, τις X-Lite, οι οποίες συνδυάζουν ασφάλεια, εργονομία, εξοικονόμηση ενέργειας και είναι κατασκευασμένες από πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά.

2014

  • Αποκτάται το τρίτο υγραεριοφόρο πλοίο, το SEAGAS MAJOR, που σήμερα εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγής υγραερίου στο νησί.

2016

  • Τον Νοέμβριο ιδρύεται η VLPG Plant Ltd, μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την Intergaz, την Petrolina, τα Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου και τη Synergas για τη μετεγκατάσταση των εταιρειών υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό.

2022

  • Αρχές του έτους αποκτάται το τέταρτο πλοίο LPG, Seagas Loyalty. Ένα σύγχρονο πλοίο πλήρους πίεσης που κατασκευάστηκε το 2015 στην Ιαπωνία. Την ίδια χρονιά, τον Νοέμβριο του 2022, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Intergaz με την επίσημη μετεγκατάσταση των εργασιών της στο Βασιλικό.

Διαβάστε επίσης: Τα επόμενα βήματα για το κοίτασμα Αφροδίτη και η σημασία της πλωτής μονάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ