Παράταση έναρξης μελέτης για «Αφροδίτη» ζητά η Chevron

Η παράταση ζητείται προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαμόρφωση από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση ενός «βέλτιστου πλάνου ανάπτυξης» του κοιτάσματος, αναφέρει η εταιρεία

Την παράταση της ημερομηνίας έναρξης της τεχνοοικονομικής μελέτης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», γνωστού ως FEED (Front-end engineering and design), ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας η διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος, Chevron.

Η παράταση ζητείται προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαμόρφωση από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση ενός «βέλτιστου πλάνου ανάπτυξης» του κοιτάσματος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ημερομηνίας 3 Δεκεμβρίου,, η NewMed Energy, εκ των εταίρων της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη», αναφέρει ότι την 1η Δεκεμβρίου η Chevron απέστειλε απαντητική επιστολή στον Υπουργό Εμπορίου της κυπριακής κυβέρνησης, «και μεταξύ άλλων ζήτησε την αναβολή της ημερομηνίας για συμμόρφωση με το ορόσημο στο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού σχετικά με την έναρξη του FEED, προκειμένου, κατά τη διάρκεια της παράτασης αυτής, να διαμορφωθεί μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση ένα βέλτιστο πλάνο ανάπτυξης».

Δεν διευκρινίζεται πάντως η χρονική διάρκεια της παράτασης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Εμπορίου βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να τοποθετηθεί επί του αιτήματος της αμερικανικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι με επιστολή της η Chevron επιβεβαίωσε «την ευθυγράμμιση των μερών ως προς το ευρύτερο πλαίσιο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος».

«Ως εκ τούτου, με τη συναντίληψη που έχει πλέον επιτευχθεί, τα μέρη εντατικοποιούμε τις συζητήσεις μας τις επόμενες εβδομάδες, στη βάση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, για αμοιβαία επωφελή εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο ‘Αφροδίτη’», είχε αναφέρει το Υπουργείο.

ΚΥΠΕ 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος: Έρχονται εμβληματικές δράσεις εντός του 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ