Κομισιόν: Νέες ετικέτες ενεργειακής απόδοσης για ηλεκτρικές συσκευές

Νέες ετικέτες ενεργειακής απόδοσης που καλύπτουν πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια ρούχων, ψυγεία και άλλες παρόμοιες συσκευές, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν, με στόχο να γίνουν πιο κατανοητές οι ενδείξεις κατανάλωσης ενέργειας για τους καταναλωτές και να μπορούν να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες επιλογές αγορών.

Η "προτεραιότητά στην ενεργειακή απόδοση" αποτελεί κεντρική αρχή της στρατηγικής της Ενεργειακής Ένωσης και αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση των εκπομπών, την εξοικονόμηση πόρων για τους καταναλωτές και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Από την εισαγωγή της πριν από είκοσι χρόνια, η επιτυχία της ενεργειακή σήμανση ενθάρρυνε την ανάπτυξη προϊόντων με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, υπενθυμίζει η Κομισιόν. Αυτό είχε όμως ως αποτέλεσμα το σημερινό σύστημα ετικετών να γίνει πολύ περίπλοκο. Το 2017, η ΕΕ συμφώνησε με σαφέστερους κανόνες επισήμανσης της ενεργειακής απόδοσης, μεταβαίνοντας από την τρέχουσα κλίμακα A +++ ως G σε κλίμακα από Α έως G, η οποία είναι απλούστερη και κατανοητή από τους καταναλωτές.

Ένα προϊόν που παρουσιάζει μια τάξη ενεργειακής απόδοσης A +++ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να καταχωρηθεί στην κατηγορία Β μετά την αναδιάταξη, χωρίς καμία αλλαγή στην κατανάλωση ενέργειας. Αυτές οι νέες ετικέτες θα είναι ορατές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές σε φυσικά καταστήματα και on-line από την 1η Μαρτίου 2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ