Νομοθετική ρύθμιση για κάλυψη κόστους φωτοβολταϊκών από Ταμείο ΑΠΕ

Με την τροποποίηση, θα μπορεί το ταμείο να καλύψει το σύνολο της επένδυσης, το οποίο θα αποπληρωθεί στη συνέχεια με δόσεις μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας

Την τροποποίηση της νομοθεσίας για τη λειτουργία του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, κατόπιν πρότασης των Βουλευτών του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη και Πανίκου Λεωνίδου, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για χρηματοδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δικαιούχους του σχεδίου Φωτοβολταϊκά Για Όλους. Με τη τροποποίηση αυτή, θα μπορεί το ταμείο να καλύψει το σύνολο της επένδυσης, το οποίο θα αποπληρωθεί στη συνέχεια με δόσεις μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, η πρόταση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ είναι μία σωστή και αναγκαία ρύθμιση, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σχέδιο. «Εμείς θα την προχωρήσουμε, θα ακούσουμε και τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και, εάν και εφόσον δεν προκύπτει μέγα θέμα, μπορούμε να το προχωρήσουμε», ανέφερε. Έθεσε, όμως, τον προβληματισμό, με τον νόμο αυτό «να μην παρατραβήξει το πράγμα και πάνω στο τιμολόγιο να αρχίσει να βάζει ο καθένας χρεώσεις».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλους, όπως είπε. «Ευελπιστούμε στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της συζήτησης, έτσι ώστε να οδηγηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια για ψήφιση», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επεσήμανε πως προσβλέπει σε ψήφιση της τροποποίησης εντός Φεβρουαρίου, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση και την οριστικοποίηση του σχεδίου Φωτοβολταϊκά Για όλους.

«Ως ΔΗΚΟ κρίνουμε ότι η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας είναι θεμελιώδης στόχος, ο οποίος θα εξυπηρετήσει και την κυπριακή οικονομία και την κυπριακή κοινωνία και για την επίτευξη αυτού του στόχου εργαζόμαστε μεθοδικά, εργαζόμαστε με υπευθυνότητα εργαζόμαστε με αφοσίωση», δήλωσε ο κ. Παντελίδης, ως ένας εκ των εισηγητών της πρότασης.

Εξήγησε ότι «σκοπός της τροποποίησης είναι να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του πρωτοποριακού σχεδίου Φωτοβολταϊκά Για Όλους, το οποίο θα οδηγήσει σε μία σημαντική μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά».

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιες ακριβώς είναι οι τροποποιήσεις που προτείνονται, ο κ. Παντελίδης απάντησε ότι όταν ετοιμάστηκε και ψηφίστηκε ο νόμος που αφορά το ταμείο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν υπήρχε στον ορίζοντα ένα σχέδιο όπως το Φωτοβολταϊκά Για Όλους, το οποίο λέει ότι το ταμείο θα πληρώνει την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σε ένα νοικοκυριό και ακολούθως θα εισπράττει πίσω αυτά τα λεφτά με δόσεις στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Αυτή τη διαδικασία δεν την προέβλεπε ο νόμος και με την τροποποίηση που κάνουμε δίνουμε ακριβώς αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή το ταμείο να πληρώνει εξ ολοκλήρου την επένδυση και να μπορεί να εισπράττει πίσω τα χρήματα μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος σε δόσεις που θα συμφωνηθούν από τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την προώθηση του σχεδίου, σημείωσε ότι έχει αρχίσει η δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και ότι είναι αναρτημένο και στο διαδίκτυο, αλλά για να αρχίσει το ταμείο να δίνει αυτά τα χρήματα και ακολούθως να τα εισπράττει χρειάζεται να γίνει η προτεινόμενη τροποποίηση. «Ευελπιστώ ότι εντός Φεβρουαρίου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια και έτσι ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του σχεδίου και την οριστικοποίησή του θα μπορεί να αρχίσει και η εφαρμογή», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το ποσό του λογαριασμού μαζί με τη δόση θα είναι χαμηλότερο ή ψηλότερο από αυτό που είναι τώρα, είπε ότι ο σκοπός είναι ο λογαριασμός να είναι χαμηλότερος από αυτόν που είναι τώρα, ακόμα και μαζί με τη δόση, επισημαίνοντας ότι χωρίς τη δόση θα είναι ακόμα χαμηλότερος.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πληροφορίες για θετική αξιολόγηση από τον οίκο για Great Sea Interconnector

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ