Ες.. σήμερον τα σπουδαία - Συμμετέχει ή όχι η Κύπρος στον Great Sea Interconnector

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί η πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας για τη συμμετοχή της Κύπρου στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ

Εν αναμονή άσπρου καπνού για το εάν τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει στο μεγαλεπήβολο έργο Great Sea Interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, με την πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, να τίθεται, εκτός απροόπτου, επί τάπητος σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Μάκης Κεραυνός και Γιώργος Παπαναστασίου προχώρησαν σε ασκήσεις επί χάρτου σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης, στο Υπουργείο Οικονομικών και αφού έβαλαν τις τελικές πινελιές, ρίχνουν πλέον το μπαλάκι στα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης, κατά τη σημερινή τους συνεδρία. Αυτή τουλάχιστον ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση των δύο υπουργών μέχρι στιγμής, ωστόσο, μένει να διαφανεί το κατά πόσο σήμερα θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. 

Το ποσό που θα κληθεί να διαθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση εισόδου της στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, ανέρχεται στα €100 εκατομμύρια, τα οποία είχαν αντληθεί ως δάνειο μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παρόλα αυτά, το τελικό ποσό θα διασαφηνιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν τελικά υπάρξει θετική κατάληξη. 

Τα σενάρια που θέλουν πάντως, την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετέχει τελικά στο έργο εμφανίζονται ενισχυμένα, μετά και από την παρουσίαση του διεθνούς οίκου, στις 23 Ιανουαρίου, της μελέτης που διενήργησε σε σχέση με το έργο.

Μεγάλη αξία για την Κύπρο

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησε θετικά τον Great Sea Interconnector, καταδεικνύοντας πως θα έχει «μεγάλη αξία για την αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και παράλληλα πολύ υψηλή γεωπολιτική αξία», δεδομένου πως η Κύπρος θα βρίσκεται στο μέσο της διασύνδεσης των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ και Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενότητες αξιολόγησης του Great Sea Interconnector, στους οποίους προέβη ο διεθνής οίκος, αφορούσαν τη βιωσιμότητα του έργου, τη συνεισφορά του στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και τη γεωπολιτική του αξία στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Great Sea Interconnector, γνωστός μέχρι πρότινως ως EuroAsia Interconnector, θα διασυνδέει, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων ισχύος 2.000 MW., τα εθνικά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, μέσω Κρήτης.

Σχεδόν €2 δισ. το κόστος 

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλου βεληνεκούς, το κόστος του οποίου εκτιμάται γύρω στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Φορέα υλοποίησης του έργου, τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας, θα αναζητηθεί από την αγορά, μέσω διεθνών επενδυτών, ποσό περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ποσό 657 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρηματοδότηση της ΕΕ, από το Connecting Europe Facility.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Φορέας ανακοίνωσε την αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου στα 164,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα 55,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 25% της συνολικής επιχορήγησης, τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί. Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του την προηγούμενη εβδομάδα, «η εντατική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και CINEA  -που διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή επιχορήγηση προς το project, συνολικού ύψους 657,9 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility- και η λήψη του συνόλου της προχρηματοδότησης συνεισφέρουν καθοριστικά στην επιτάχυνση του έργου». 

Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να γίνει έγκαιρα το financial closure του έργου, για το οποίο είναι απαραίτητο και ένα indicative Term Sheet από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ με την απόφαση της Κύπρου αναμένεται και η διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του Great Sea Interconnector. 

Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον για να επενδύσει στο έργο Great Sea Interconnector, εξέφρασε και το Επενδυτικό Ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (TAQA) κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAQA, Jasim Husain Thabet και μέλη του Ταμείου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στο προεδρικό μέγαρο.

«Η μεγαλύτερη υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση στην ιστορία»

Στόχος είναι σε πρώτη φάση, να υλοποιηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης και, σε δεύτερη φάση, με Ισραήλ, ενώ αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση στην ιστορία, τροφοδοτώντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια. 

Με ανακοίνωσή του στις 22 Δεκεμβρίου του 2023, ο ΑΔΜΗΕ Ελλάδος, γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε η κατασκευή του καλωδιακού τμήματος του πρώτου σκέλους της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, δηλαδή της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, καθώς η εταιρεία Nexans έλαβε από τον ΑΔΜΗΕ την εντολή να «δεσμεύσει» το απαραίτητο slot για την παραγωγή των καλωδίων και να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή του ο Φορέας, η έναρξη της κατασκευής αποτέλεσε και το πρώτο ορόσημο στη σύμβαση που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο, το οποίο σηματοδότησε την εκκίνηση των εργασιών για το εμβληματικό έργο πριν την εκπνοή του 2023 και ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την ανάληψη του ρόλου του project promoter από τον ΑΔΜΗΕ, μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector.

Διαβάστε επίσης: Την Παρασκευή αποφασίζει η Κυβέρνηση για τον Great Sea Interconnector

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ