Στην.. πρίζα για τις αυξήσεις της ΑΗΚ - Επανεξετάζει τα στοιχεία για το 6%

Το ΔΣ της ΑΗΚ επανεξετάζει τα στοιχεία για την αύξηση του 6%, λέει στο ΚΥΠΕ ο νέος Πρόεδρος της Αρχής, Γιώργος Πέτρου

Πληροφόρηση από τη διευθυντική ομάδα αναφορικά με τις προβλέψεις που οδήγησαν στο αίτημα για αύξηση 6% στα τιμολόγια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για φέτος θα ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο νέος Πρόεδρος της Αρχής Γιώργος Πέτρου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πέτρου εκτίμησε ότι οι τελικές ανακοινώσεις για το όλο θέμα και για το  κατά πόσον θα επιμείνει στο αίτημα προς την ΡΑΕΚ, για επιβολή αύξησης 6% στις διατιμήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να κοινοποιηθούν την ερχόμενη βδομάδα.

«Σήμερα θα ζητήσουμε από τη διεύθυνση να μας παρουσιάσει τα στοιχεία που να δικαιολογούν το 6% για να ξεκινήσει η δουλειά αμέσως μαζί με την επιτροπή οικονομικών (του ΔΣ) για να επανεξετάσουν τους αριθμούς», είπε.

Ο κ. Πέτρου σημείωσε ότι το ΔΣ έχει λάβει την απόφαση όπως η επένδυση για την αναβάθμιση του σταθμού της Δεκέλειας περιοριστεί μόνο στις δύο αναγκαίες μονάδες παραγωγής συνολικής δυναμικότητας 80 MW (40MW έκαστη) αξίας περίπου €60 εκατ. αντί ολόκληρου του έργου η συνολική αξία του οποίου υπερβαίνει τα €110 εκατ.

«Σήμερα θα το ανακοινώσουμε στη διευθυντική ομάδα και ξεκινούμε να ζητούμε τα στοιχεία, ώστε η επιτροπή οικονομικών που διορίσαμε να προχωρήσει να μελετήσει τα στοιχεία μαζί με τους διευθυντές για να καταλήξει και αφού καταλήξει θα τα υποβάλουμε», είπε, εξηγώντας ότι αν τα τελικά στοιχεία θα είναι διαφορετικά τότε θα υποβληθεί νέο αίτημα στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Μιλώντας προηγουμένως στο Τρίτο, ο κ. Πέτρου, είπε ότι γίνεται αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων του Οργανισμού, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον επείγει η πρόσθετη ανάκτηση εξόδων, μέσα από την επιβολή αυξημένων διατιμήσεων. Ο κ. Πέτρου υπέδειξε πως η όποια απόφαση ληφθεί πρέπει να είναι 100% ορθή, αφού όπως εξήγησε, όταν υπάρξει απόφαση από την ΡΑΕΚ, δεν μπορεί να αλλάξει.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ, είπε ότι το κόστος του μπορεί να καλυφθεί με πολλούς τρόπους. Ενας τρόπος, πρόσθεσε, είναι μέσα από την αποχώρηση της ΑΗΚ από την ΕΤΥΦΑ. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα επιστραφούν στην ΑΗΚ τα 43 εκατομμύρια ευρώ που είχε καταβάλει για να αποκτήσει το 30% των μετοχών της Εταιρείας.

"Στο μικροσκόπιο και της επιτροπής ενέργειας"

Το θέμα των αυξήσεων συζητήθηκε σήμερα και κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, όπου ο Πρόεδρος της ΑΗΚ ανέφερε ενώπιον των βουλευτών πως όσον αφορά την αύξηση 13% που είχε ζητήσει πέρυσι από την ΡΑΕΚ η ΑΗΚ και την διεκδικεί πλέον δικαστικώς, ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι. 

Ωστόσο όπως είπε, η διεκδίκηση δεν έχει αποσυρθεί από το δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι η διεκδίκηση είναι «ζωντανή» και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε δύο χρόνια. Ο λόγος που δεν αποσύρθηκε, είπε, είναι γιατί αναμένουν γνωμάτευση από τους νομικούς τους συμβούλους. Οι δικηγόροι, πρόσθεσε, θεωρούν ότι αν παραμείνει το αίτημα, αυτό θα πρέπει να εστιάζεται στο γεγονός ότι η ΡΑΕΚ δεν ακολούθησε τις σωστά τις μεθοδολογίες που η ίδια έθεσε. 

"Αν είχε επιβληθεί πέρσι η αύξηση..."
Η Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε από το ΔΣ της ΑΗΚ τους λογαριασμούς της μέχρι το 2023 για να διαπιστωθεί αν δικαιολογείται το αίτημα, και ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι θα τους αποστείλουν ελεγμένους μέχρι το 2022 και τους διαχειριστικούς λογαριασμούς μέχρι το 2023 πριν από το τέλος της εβδομάδας. Από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη, τέθηκε το γεγονός ότι ο κανονισμός της ΑΗΚ δεν δικαιολογεί την διεκδίκηση αύξησης αν έχει πλεόνασμα άνω του 4,6%.

Παράλληλα ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι αν είχε επιβληθεί η αύξηση 13% πέρυσι, φέτος θα υπήρχε μείωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ 7% για να φτάσει το ποσοστό στην αύξηση 6%.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Οικονομικών της  ΑΗΚ Κώστας Κολακίδης διευκρίνισε ότι οι μειώσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΑΗΚ τα έτη 2020-22 δεν υπολογίστηκαν στο 4,6% ώστε να ανακτηθούν.

Ο Διευθυντής της ΑΗΚ Άδωνης Γιασεμίδης σημείωσε ότι η ΑΗΚ είναι βραχίονας του κράτους και προσπαθεί να βοηθήσει τον καταναλωτή, προσπαθώντας την ίδια ώρα να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του οργανισμού για το καλό του τόπου και της κοινωνίας.

Εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ ανέφερε ότι η αρχή εξετάζει το αίτημα για αύξηση 6% αναμένοντας και την απόφαση του του ΔΣ της ΑΗΚ. Σημείωσε ότι η ΡΑΕΚ εγκρίνει τις διατιμήσεις της ΑΗΚ που υπολογίζονται με την προκαταρκτική έγκριση των επιτρεπόμενων εσόδων της.

Οι τοποθετήσεις βουλευτών
Παράλληλα η Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε ενημέρωση για την πρόθεση του κράτους να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό και μετά τον Φεβρουάριο, με εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι το θέμα αυτό εξετάζεται.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι ζήτησαν τους λογαριασμούς της ΑΗΚ που θα διασφαλίσουν τη νομιμότητα του αιτήματος για αύξηση και σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόσθετη αύξηση αν υπάρχει κερδοφορία 4,6%. Παράλληλα εξέφρασε απογοήτευση αφού συνεχίζει να υπάρχει διεκδίκηση για αύξηση 13% από την ΑΗΚ και δεν ξεκαθαρίστηκε αν θα αποσυρθεί το αίτημα. Είπε ότι αν δικαιωθούν στο δικαστήριο η διεκδίκηση του εκ των υστέρων θα είναι προβληματική. Σημείωσε ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να είναι κρυστάλλινη απέναντι στους καταναλωτές.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε τις μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό και επιτόκια που επωμίζεται ο καταναλωτής και τις επερχόμενες πράσινες φορολογίες και είπε ότι δεν είναι ώρα για αυξήσεις. Πρόσθεσε ότι ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει κόστος για όλα αυτά που δεν έγιναν και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πώς η πολιτεία θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα ανέφερε ότι η ΑΗΚ πρέπει να μείνει ως δημόσιος δυνατός οργανισμός, είναι περιουσία του κράτους, και σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θα σταθεί απέναντι στις μεθοδεύσεις για στρατηγικό επενδυτή στη Δεκέλεια.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν ανοίξει η ανταγωνιστική αγορά δεν θα γίνει αυτό που έγινε με το Λιμάνι Λεμεσού που προχώρησε από το κρατικό στο ιδιωτικό μονοπώλιο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να έρθει το κράτος και η ΑΗΚ να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αύξησης του κόστους παραγωγής και αύξησης των λειτουργικών εξόδων της ΑΗΚ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί το αναπτυξιακό σχέδιο του Οργανισμού και να υπάρξει συγκράτηση τιμών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι το κόμμα έθεσε τις ανησυχίες του για νέες αυξήσεις στους καταναλωτές. Συμπλήρωσε ότι επιθυμούν να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών όπως η διατίμηση για τους ευάλωτους πολίτες αλλά και να επεκταθούν. Πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ είναι βραχίονας του κράτους και το νέο ΔΣ πρέπει να συμβαδίζει και με τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ

Διαβάστε επίσης: Στα θρανία οι παραβάτες οδηγοί - Πότε λειτουργεί η Σχολή συμμόρφωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ