Σύνδ. Καταναλωτών: Οι Κύπριοι πλήρωσαν τα καύσιμα €5.5 εκατ. ψηλότερα

Καταγγέλλει μεγάλη απόκλιση στις τιμές των καυσίμων σε σύγκριση με τον μέσο όρο τιμών της ΕΕ και καλεί για παρακολούθηση και διαφάνεια από την Αρμόδια Υπηρεσία

Μεγάλη απόκλιση στις τιμές των καυσίμων διαπιστώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών σε σύγκριση με τον μέσο όρο τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί "για ακόμα μια φορά" την Αρμόδια Υπηρεσία για την παρακολούθηση των τιμών των καυσίμων, "με διαφάνεια, να αιτιολογήσει γιατί οι τιμές των καυσίμων πριν από τους φόρους, κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2023, παρουσίασαν τόσο μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε "η δήλωση της Αρμόδιας Υπηρεσίας ότι παρακολουθεί στενά τις τιμές και είναι σε λογικά επίπεδα, δεν μας ικανοποιεί". 

Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται κατά πόσο θα ανανεωθεί η επιδότηση των καυσίμων που ισχύει μέχρι τις 03 Μαρτίου 2024, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών παραθέτει τα πιο κάτω στοιχεία της λιανικής τιμής τους.

1. Η πρώτη επιδότηση καυσίμων δόθηκε στις 07 Μαρτίου 2022. Σήμερα οι λιανικές τιμές σε σύγκριση με την 1η επιδότηση είναι κατά 8 σεντ το λίτρο χαμηλότερη στην βενζίνη 95 και 2 σεντ το λίτρο χαμηλότερη για το πετρέλαιο κίνησης. Η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά 3 σεντ το λίτρο ψηλότερη.

2. Στις 30 06 2023 η επιδότηση των καυσίμων καταργήθηκε. Οι τιμές των καυσίμων σήμερα, σε σύγκριση με τις τιμές τους πριν την κατάργηση είναι:

Η βενζίνη 95 είναι χαμηλότερη κατά 2 σεντ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης 8 σεντ το λίτρο ακριβότερο και το πετρέλαιο θέρμανσης 9 σεντ το λίτρο ψηλότερ0.

3. Στις 03 11 2023 η επιδότηση επαναφέρθηκε. Οι τιμές που ίσχυαν στις 02 Νοεμβρίου 2023 πριν τη νέα επιδότηση σε σύγκριση με τις σημερινές λιανικές τιμές είναι:

Η λιανική τιμή της βενζίνης 95 σήμερα είναι κατά 19 σεντ το λίτρο χαμηλότερη, η λιανική τιμή στα πετρέλαιο κίνησης είναι χαμηλότερη κατά 23 σεντ το λίτρο και η λιανική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι χαμηλότερη κατά 18 σεντ το λίτρο.

"Από τα πιο πάνω στοιχεία φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε αισθητή μείωση στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Όμως, να μη μας διαφεύγει ότι σε σύγκριση με τις λιανικές τιμές πριν την κατάργηση της επιδότησης, 30 06 2023, το πετρέλαιο κίνησης είναι κατά 8 σεντ ακριβότερο και το πετρέλαιο θέρμανσης 9 σεντ ακριβότερο", σημειώνει. 

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών επαναλαμβάνει ότι κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2023 μέχρι και το Δεκέμβριο 2023, οι καταναλωτές πλήρωναν τα καύσιμα κατά 4 – 5 σεντ το λίτρο ψηλότερα "που αντιστοιχεί", όπως επισημαίνει, "σε 4 500 000 μέχρι 5 500 000 ευρώ για ολόκληρη την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2023".

Προς υποστήριξη των ισχυρισμών του, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών παραπέμει το κοινό στην ιστοσελίδα του όπου βρίσκονται αναρτημένοι σχετικοί πίνακες και γραφήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπεραγορές: Πόσα εξοικονομούμε από τον μηδενικό ΦΠΑ για ψώνια €95

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ