Σε υψηλό τετραμήνου οι τιμές του πετρελαίου

Πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι - Πού οφείλεται αυτή η αύξηση

Οι τιμές του πετρελαίου Brent έχουν αυξηθεί σε υψηλό τεσσάρων μηνών πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση η οποία υπερέβη τις απαισιόδοξες προσδοκίες που κυριαρχούσαν στο κλίμα της αγοράς στις αρχές του έτους. Όπως επισημαίνεται σε έκθεση της Standard Chartered Bank το κλίμα στην αγορά έχει βελτιωθεί σημαντικά και έχουν διαλυθεί ορισμένοι από τους πιο ακραίους φόβους που σχετίζονται με τη ζήτηση. 

Στην έκθεση, η Standard Chartered επισημαίνει ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) και της Γραμματείας του ΟΠΕΚ για το 2024 επιβεβαιώθηκαν ελαφρώς μόνο στις τελευταίες εκθέσεις τους, αλλά πρόσθεσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε τις προβλέψεις του υψηλότερα κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα σε 1,33 εκατομμύρια βαρέλια.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο IEA αύξησε τις προβλέψεις του για το πρώτο εξάμηνο του 2024 και το τρίτο τρίμηνο του 2024 κατά περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα. Πλέον αναμένει η μέση ζήτηση τριμήνου να ξεπεράσει τα 103 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά το δεύτερο τρίμηνο και να ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 104 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την έκθεση τα θεμελιώδη στοιχεία δικαιολογούν τιμές άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι. Εκτιμάται ότι το έλλειμμα προσφοράς στο πρώτο μισό του 2024 θα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και προβλέπεται αύξηση της ζήτησης το 2024 στα 1,63 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Για να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές πιθανότατα απαιτείται μια περίοδος εμφανώς πιο στενών θεμελιωδών μεγεθών, συνοδευόμενη από ένα πλαίσιο αναθεωρήσεων των θεμελιωδών από τους μεγάλους οργανισμούς, ανοδικών αναθεωρήσεων τιμών από τους αναλυτές καθώς και πιο υποστηρικτικό περιβάλλον επιτοκίων, προσθέτει η έκθεση. 

Στην ίδια έκθεση, η Standard Chartered προβλέπει ότι η μελλοντική τιμή του ICE Brent θα είναι κατά μέσο όρο 92 δολάρια το βαρέλι το πρώτο τρίμηνο του 2024, 94 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο, 98 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο και 106 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο.

JP Morgan

Άλλη έκθεση της JP Morgan υπογραμμίζει επίσης ότι το Brent αυξήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών, "ξεπερνώντας τα 85 δολάρια για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αυτό φέρνει την άνοδό του πετρελαίου στο 12% μέχρι στιγμής φέτος και στο 16% από τα χαμηλά στα μέσα Δεκεμβρίου, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Τα τελευταία κέρδη ώθησαν το Brent 2 δολάρια πάνω από την εκτίμηση για το Μάρτιο και πιο κοντά στον στόχο για τα υψηλά $80-90 τον Μάιο.

Στην έκθεση, οι αναλυτές της J.P. Morgan περιγράφουν  τη σημασία της Ρωσίας στην πρόβλεψή τους για τις τιμές. Η εστίαση είναι για άλλη μια φορά στη Ρωσία και τη δέσμευσή της να μειώσει την παραγωγή στα 9,0 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τον Ιούνιο - μια δέσμευση που θεωρείται αξιόπιστη. 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης: Iστορική απόφαση από την Ιαπωνία - Τέλος στα αρνητικά επιτόκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ