«Ξεχάστε τις φαντασιώσεις για σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου»

Ο CEO της Aramco λέει ότι η ενεργειακή μετάβαση έχει αποτύχει

Η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της Aramco, εκτιμώντας ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

«Στον πραγματικό κόσμο η τρέχουσα στρατηγική μετάβαση έχει εμφανώς αποτύχει στα περισσότερα μέτωπα, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με σκληρές πραγματικότητες» τόνισε ο CEO του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού, Αμίν Νάσερ, από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου «CERAWeek by S&P Global», που λαμβάνει χώρα στο Τέξας.

Δράση στη βάση ρεαλιστικών εκτιμήσεων

«Μία επανεκκίνηση της στρατηγικής είναι απολύτως αναγκαίο και η πρότασή μου είναι αυτή: Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και αντ’αυτού να επενδύσουμε σε αυτά επαρκώς, ώστε να ανταποκριθούμε σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τη ζήτηση», τόνισε, εν μέσω χειροκροτημάτων από το κοινό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η κορύφωση της ζήτησης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα έρθει το 2030 και στη συνέχεια η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων θα βαίνει μειούμενη. Ο Νάσερ διαφωνεί με την πρόβλεψη αυτή. Δεν βλέπει την κορύφωση να έρχεται καθόλου σύντομα, αφού πιστεύει ότι οι ανάγκες ΗΠΑ, Ευρώπης και αναπτυσσόμενου κόσμου οδηγούν σε συνεχή αύξηση της κατανάλωσης για αρκετά χρόνια ακόμη.

9,5 τρισ. δολάρια, περιορισμένα αποτελέσματα

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν έχουν πετύχει να αντικαταστήσουν τους υδρογονάνθρακες, σημείωσε ο Νάσερ, παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης έχει επενδύσει περισσότερα από 9,5 τρισ. δολάρια σε αυτή τη μετάβαση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αιολική και ηλιακή ενέργεια αυτή τη στιγμή καλύπτουν μόλις το 4% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, ενώ το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στην παγκόσμια αγορά είναι χαμηλότερο του 3%, είπε ο επικεφαλής της Aramco.

Από την άλλη η συμμετοχή των υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα δεν έχει μειωθεί παρά ελάχιστα κατά τον 21ο αιώνα, στο 80% από 83%. Η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέσα σε αυτή την περίοδο και φέτος θα καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ, σημείωσε. Από τις αρχές του έτους

Ο Νάσερ προέτρεψε τους πάντες να εστιάσουν περισσότερο στο πώς θα μειωθούν οι ρυπογόνες εκπομπές από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Θα συμψηφίζονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος (Παράδειγμα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ