Στο τραπέζι η από κοινού συμμετοχή Κύπρου – TAQA (Άμπου Ντάμπι) στον «Great Sea Interconnector»

Ο Υπουργός Ενέργειας προήδρευσε συσκέψεων με ΑΔΜΗΕ, ΔΣΜΚ και TAQA για επίσπευση υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector - Επιβεβαιώθηκε η σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την περιοχή και ιδιαίτερα για την Κύπρο

Σειρά συσκέψεων πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη με πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό για την επίσπευση της υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ «Great Sea Interconnector».

Οι συσκέψεις κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές αφού μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας συζήτησε με την ηγεσία του ΑΔΜΗΕ το μετοχικό σχήμα της «Great Sea Interconnector» και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, ενώ ο κ. Παπαναστασίου συναντήθηκε και με 
εκπροσώπους της Εθνικής Εταιρείας Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι PJSC (TAQA), όπου συζητήθηκε η από κοινού συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της TAQA στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Great Sea Interconnector».

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου προήδρευσε σήμερα Τετάρτη, στο Υπουργείο, χωριστών συσκέψεων με τις Διευθύνσεις του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), καθώς και με εκπροσώπους της Εθνικής Εταιρείας Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι PJSC (TAQA), με σκοπό τον συντονισμό για επίσπευση της υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ «Great Sea Interconnector».

Το πρόγραμμα των συσκέψεων, που συγκλήθηκαν στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του κ. Παπαναστασίου, ξεκίνησε με συνάντηση του Υπουργού με τη Διεύθυνση του ΑΔΜΗΕ, υπό τον Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό του Μάνο Μανουσάκη. Σε αυτή, κύρια αντικείμενα συζήτησης ήταν το μετοχικό σχήμα της «Great Sea Interconnector» και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί.

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Παπαναστασίου με εκπροσώπους της TAQA, υπό τον κ. Gabriele Manduzio, Ανώτερο Διευθυντή Επενδύσεων Δικτύου Διανομής και Μεταφοράς, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών. Στη συνάντηση συζητήθηκε η από κοινού συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της TAQA στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Great Sea Interconnector».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Υπουργού με TAQA, η Διεύθυνση του ΑΔΜΗΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΔΣΜΚ, υπό τον Εκτελεστικό του Διευθυντή Σταύρο Σταυρινό, για συζήτηση των τεχνικών θεμάτων που άπτονται της ομαλής λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Στην τελευταία σύσκεψη που προήδρευσε ο Υπουργός Ενέργειας, κατά την οποία συμμετείχαν όλα τα μέρη, τέθηκαν επί τάπητος τα επιμέρους ζητήματα και η στενή συνεργασία και συντονισμός που απαιτούνται για τάχιστη υλοποίηση του έργου. Σε αυτή επιβεβαιώθηκε η σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την περιοχή και ιδιαίτερα για την Κύπρο, αφού η κατασκευή της θα άρει την ενεργειακή απομόνωση, θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και θα μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο στόχαστρο Ισραηλινοί επενδυτές για δραστηριότητες στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ