Επιφυλακτικοί για νέες αυξήσεις στα καύσιμα – Η αγορά προεξόφλησε τις συγκρούσεις

Υπήρξε κάποια αύξηση στα ναύλα των κοντέινερ, ωστόσο στη συνέχεια οι τιμές σταθεροποιήθηκαν

Επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο νέας αύξησης της τιμής των καυσίμων εξαιτίας των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, παρουσιάζονται οι αρμόδιοι στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή. 

Η Αλίκη Ιορδάνου, Προϊστάμενη του κλάδου ανταγωνισμού στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, σημείωσε πως και στην περίπτωση των Χούθι δεν υπήρξε σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Είχε καταγραφεί κάποια αύξηση στα ναύλα και στη συνέχεια η κατάσταση σταθεροποιήθηκε. Σε σχέση με το πετρέλαιο, η κ. Ιορδάνου σημείωσε ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει τις εξελίξεις και για το λόγο αυτό σήμερα δεν καταγράφεται αύξηση στις διεθνείς αγορές.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η κ. Ιορδάνου απάντησε στο κατά πόσο υπάρχει ανησυχία από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή για απορρύθμιση στην αγορά και στις εισαγωγές καυσίμων με μια ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η κ. Ιορδάνου δήλωσε επιφυλακτική. Αυτή η κατάσταση δεν θα πρέπει να μεταφραστεί αμέσως σε αυξήσεις τιμών, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση των Χούθι. Όλοι έλεγαν τότε ότι οι τιμές θα αυξηθούν, κάτι που τελικά δεν έγινε. Υπήρξε κάποια αύξηση στα ναύλα. Δηλαδή καταγράφηκαν αυξήσεις από 4000 στις 6500– 7000 δολάρια για το σαραντάρι κοντέινερ και τώρα βρίσκεται στις 4100. Επήλθε σταθεροποίηση και δεν είδαμε τελικά τις μεγάλες αυξήσεις.

Όσον αφορά στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, επήλθε μια μείωση στα 87 περίπου δολάρια το βαρέλι διότι έχει προεξοφληθεί η ιρανική επίθεση. Και τώρα θεωρούμε πως αν δεν υπάρξει μια μεγάλη σύγκρουση δεν αναμένεται σημαντική αύξηση στο πετρέλαιο Μπρεντ. Τώρα διαπραγματεύεται στα 87,40, δεν καταγράφεται δηλαδή απότομη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΠΕΚ + παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενδεχομένως να αυξήσει την παραγωγή στην περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις λόγω συγκρούσεων, σημείωσε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρατηρητήριο: Ποια προϊόντα ακρίβυναν και σε ποια μειώθηκε η τιμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ