Βενεζουέλα: Παρακάμπτει τις πετρελαϊκές κυρώσεις μέσω κρυπτονομισμάτων

Ο ρόλος των ψηφιακών νομισμάτων στο εμπόριο του μαύρου χρυσού

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA σχεδιάζει να αυξήσει τη χρήση ψηφιακού νομίσματος στις εξαγωγές αργού και καυσίμων καθώς οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις πετρελαίου στη χώρα, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters τρία άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έδωσε στους πελάτες και τους παρόχους της PDVSA περιθώριο έως τις 31 Μαΐου να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους βάσει μιας γενικής άδειας που δεν ανανέωσε λόγω έλλειψης εκλογικών μεταρρυθμίσεων. Η κίνηση θα καταστήσει πιο δύσκολο για τη χώρα να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να περιμένουν μεμονωμένες άδειες των ΗΠΑ για να συνεργαστούν με τη Βενεζουέλα.

Η PDVSA από πέρυσι είχε ξεκινήσει σταδιακά να μεταφέρει τις πωλήσεις πετρελαίου στο USDT, ένα ψηφιακό νόμισμα γνωστό και ως Tether του οποίου η αξία είναι συνδεδεμένη με το δολάριο ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί σταθερή αξία. Σύμφωνα με τις πηγές, που επικαλείται το Reuters, η επιστροφή των κυρώσεων για το πετρέλαιο επιταχύνει τη μετατόπιση, μια κίνηση για τη μείωση του κινδύνου παγώματος των εσόδων από την πώληση σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών λόγω των μέτρων.

«Έχουμε διαφορετικά νομίσματα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα συμβόλαια», δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Πέδρο Τελετσέα, προσθέτοντας ότι σε ορισμένα συμβόλαια τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να είναι η προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής.

Το δολάριο ΗΠΑ είναι το προτιμώμενο νόμισμα για τις συναλλαγές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Παρόλο που εμφανίζονται σε ορισμένες χώρες, οι πληρωμές σε κρυπτονομίσματα δεν είναι συχνές.

Πέρυσι, η PDVSA συγκλονίστηκε από ένα σκάνδαλο διαφθοράς μετά την ανακάλυψη περίπου 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανεξέλεγκτες απαιτήσεις για εξαγωγές πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, εν μέρει σε σχέση με προηγούμενες συναλλαγές που αφορούσαν άλλα κρυπτονομίσματα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας έχουν αυξηθεί υπό τον Τελετσέα, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο πετρελαίου της Βενεζουέλας μετά το σκάνδαλο. Λαμβάνοντας ώθηση από τις άδειες των ΗΠΑ που επιτρέπουν τις πωλήσεις, οι εξαγωγές έφτασαν τα 900.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Αργά αλλά σίγουρα

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, η PDVSA είχε μεταφέρει πολλές συμφωνίες spot πετρελαίου που δεν περιελάμβαναν ανταλλαγές σε ένα μοντέλο συμβολαίου που απαιτούσε προπληρωμή για το ήμισυ της αξίας κάθε φορτίου σε USDT.

Η PDVSA απαιτεί επίσης από κάθε νέο πελάτη που κάνει αίτηση για συναλλαγές πετρελαίου να διατηρεί κρυπτονομίσματα σε ψηφιακό πορτοφόλι. Η απαίτηση έχει επιβληθεί ακόμη και σε ορισμένες παλιές συμβάσεις που δεν αναφέρουν συγκεκριμένα τη χρήση USDT, είπε ένας από τους ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο, όταν η Ουάσιγκτον εξέδωσε την εξάμηνη άδεια που επέτρεπε σε εμπορικούς οίκους και πρώην πελάτες της PDVSA να ξαναρχίσουν τις συναλλαγές τους με τη Βενεζουέλα, οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν σε μεσάζοντες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ψηφιακών συναλλαγών.

«Οι συναλλαγές USDT, όπως απαιτεί η PDVSA, δεν περνούν από το τμήμα συμμόρφωσης οποιουδήποτε εμπόρου, επομένως ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει είναι η συνεργασία με έναν μεσάζοντα», είπε ένας έμπορος, αναφερόμενος στο πόσο ασυνήθιστο εξακολουθεί να είναι να πληρώνεις πετρέλαιο σε ψηφιακά νομίσματα.

Η PDVSA βασίστηκε σε μεσάζοντες για τις δικές της πωλήσεις πετρελαίου, ειδικά στην Κίνα, αφού οι ΗΠΑ το 2020 επέβαλαν δευτερεύουσες κυρώσεις στη Βενεζουέλα, διαταράσσοντας τη σχέση της με τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους.

Λιγότερα μετρητά

Η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από μεσάζοντες για συναλλαγές θα μπορούσε να βοηθήσει την PDVSA να περιορίσει τις κυρώσεις, αλλά θα σημαίνει ότι μικρότερο μέρος των εσόδων από το πετρέλαιο θα καταλήξει στις τσέπες της.

Ο υπουργός Τελετσέα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα αναμένει να συνεχίσει να υπογράφει συμβόλαια και επεκτάσεις έργων αργού και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της περιόδου εκκαθάρισης των 45 ημερών που ορίστηκε από τις ΗΠΑ και θα ζητήσει από πιθανούς πελάτες να ζητήσουν συγκεκριμένες άδειες μετά από αυτό.

Οι αναλυτές πετρελαίου αναμένουν ότι ακόμη και αν η Ουάσιγκτον εκδώσει αμέσως μεμονωμένες άδειες, η παραγωγή πετρελαίου, οι εξαγωγές και τα έσοδα της Βενεζουέλας θα αγγίξουν σύντομα ένα ανώτατο όριο .

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Υπ. Ενέργειας: Χωρίς ηλ. διασύνδεση δεν θα δούμε πραγματικά ηλεκτρισμό χαμηλού κόστους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ