Βασιλικό: Ολοκλήρωση Τερματικού ίσον μείωση λογαριασμού του ρεύματος

Η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού περνά από το Βασιλικό ξεκαθάρισε ο Υπ. Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε πως ναι μεν, συνεχίζονται οι εργασίες στο τερματικό, ωστόσο, δημιουργήθηκαν κενά στην πορεία από την αποχώρηση εργολάβων και υπεργολάβων

Στην πορεία των έργων για την κατασκευή του τερματικού υποδοχής φυσικού αερίου στο Βασιλικό, αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, επισημαίνοντας πως μπορεί αυτά να προχωρούν, ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη που θα πρέπει να γίνουν. “Το πάμε καλά είναι σχετικό”, σχολίασε χαρακτηριστικά. Υπέδειξε παράλληλα, πως μπορεί η κοινοπραξία να επανήλθε στις εργασίες κατασκευής, ωστόσο, λόγω της παύσης που προηγήθηκε, μέρος του προσωπικού εγκατέλειψε, με εργολάβους και υπεργολάβους να αποχωρούν, δημιουργώντας κενά.

Ο κ. Παπαναστασίου περιέγραψε, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, πως κάποια κομμάτια του τερματικού προχωρούν κανονικά, όπως οι συγκολλήσεις που γίνονται σε σωληνώσεις στο χερσαίο τερματικό, από την άλλη όμως, η προβλήτα δεν προχώρησε καθόλου, αφού δεν υπάρχει ο υπεργολάβος αυτή τη στιγμή για να συνεχίσει τις εργασίες. 

Σύντομα παραλαμβάνεται η πλωτή μονάδα 

Πρόσθεσε ακόμη πως, η πλωτή μονάδα έχει ολοκληρωθεί και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα θα εξασφαλιστεί η σχετική πιστοποίηση. “Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον εργολάβο και τον νηογνώμονα ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τελική πιστοποίηση για να μπορέσουμε να παραλάβουμε την πλωτή μονάδα”, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως τέλος του 2024 θα πρέπει να παραδοθεί ολοκληρωμένο το τερματικό. 

Ο Υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο, θα πρέπει όλοι οι πυλώνες που το αποτελούν να παραδοθούν. 

“Για εμάς τερματικό δεν είναι η πλωτή μονάδα ή οι χερσαίες σωληνώσεις. Για εμάς τερματικό είναι πλωτή μονάδα, προβλήτα, χερσαίο κομμάτι και σωληνώσεις και σύνδεση με τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς τους συμβατικούς της ΑΗΚ και του ιδιώτη”, ανέφερε, διαμηνύοντας πως “μέχρι να γίνει αυτό για να μπορέσω να πω ναι έχουμε παραλάβει τερματικό  έτοιμο για χρήση θα πρέπει να ολοκληρωθούν αυτοί οι τρεις πυλώνες που αποτελούν το συγκεκριμένο τερματικό”. 

Πιέσεις προς τον εργολάβο

Αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως  δεν είναι όλα υπό τον έλεγχό του Υπουργείου, το οποίο, ωστόσο, πιέζει προς υλοποίηση τον εργολάβο για να τιμήσει τις υπογραφές και τις ευθύνες του. “Αντιλαμβάνεται παράλληλα, και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πορεία αυτού του έργου”, σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου.  

Υπενθύμισε τέλος, πως το τερματικό θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και είμαστε Απρίλη του 2024 και συζητάμε για το εάν θα παραδοθεί τέλος του 2024. “Καταλαβαίνετε πως υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρά θέματα, τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε για να μπορέσει να παραδοθεί επιτέλους αυτό το τερματικό”, δήλωσε. 

Αγγίζοντας την πτυχή των οικονομικών απαιτήσεων της Κοινοπραξίας, ο κ. Παπαναστασίου παραδέχθηκε πως το οικονομικό κομμάτι συνδέεται με την υλοποίηση του έργου. “Δεν είναι μόνο τεχνικά τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, υπάρχουν και τα οικονομικά”, σημείωσε, διευκρινίζοντας πως ο εργολάβος επέστρεψε στις εργασίες του, όμως, "έχει κάποιες οικονομικές απαιτήσεις τις οποίες επιλαμβανόμαστε όσο προχωρά το έργο". 

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει εάν προκύψουν εκ νέου διαφορές κατά την πορεία υλοποίησης, ο Υπουργός παρέπεμψε στον Φορέα  Παρακολούθησης που έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο, λέγοντας πως η πρόοδος των εργασιών παρακολουθείται επί ημερήσιας βάσης προς αποφυγή ενός τέτοιου συμβάντος. 

Ολοκλήρωση τερματικού = Μείωση λογαριασμών 

Σχολιάζοντας ακόμη τις παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την αποστολή των ευρημάτων της γύρω από το έργο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως είναι σεβαστές, ωστόσο, αυτή την περίοδο ως Υπουργείο Ενέργειας έχουν συγκεντρωθεί στην υλοποίηση του έργου. "Το πιο κρίσιμο κομμάτι είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή, η οποία περνάει μέσα από το συγκεκριμένο τερματικό", υπογράμμισε. 

Όπως εξήγησε, αυτό θα επιτρέψει την πρώτη εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο,το οποίο στη συνέχεια θα αεριοποηθεί για να δοθεί στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, μειώνοντας αμέσως τα κόστη της, καθώς θα μειωθούν οι ρύποι, την ώρα που παράλληλα, το κόστος καυσίμου είναι πολύ χαμηλότερο από τα ορυκτά καύσιμα. "Αυτή είναι η άμεση λύση για να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο", ΄τόνισε, προσθέτοντας πως θα είναι σε ένα μείγμα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Διαβάστε επίσης: Υπ. Ενέργειας: Χωρίς ηλ. διασύνδεση δεν θα δούμε πραγματικά ηλεκτρισμό χαμηλού κόστους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ