Άνοδος 5% στην αγορά πετρελαίου και κλείσιμο στο υψηλότερο επίπεδο 7 εβδομάδων

Οι τιμές στην αγορά πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 5% από την αρχή του μήνα, καταγράφοντας ρεκόρ για τους τελευταίους δύο περίπου μήνες

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στην αγορά πετρελαίου παρέμειναν σχεδόν σε σταθερά επίπεδα την Παρασκευή, αλλά επρόκειτο να αυξηθούν για δεύτερη εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων βελτίωσης της ζήτησης και πτώσης των αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμων στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για διακανονισμό Αυγούστου υποχώρησαν 15 σεντς στα 85,56 δολάρια το βαρέλι, το πρωί της Παρασκευής, μετά την άνοδο 0,8% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για παράδοση Αυγούστου μειώθηκαν κατά 14 σεντς στα 81,15 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο Ιουλίου έληξε την Πέμπτη στα 82,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 0,7%.

Αγορά πετρελαίου: Σε υψηλό επτά εβδομάδων οι τιμές

Οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 5% από την αρχή του μήνα στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από επτά εβδομάδες.

«Η εποχική αύξηση της ζήτησης, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της EIA, λαμβάνει υπόψη της την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ και η περίοδος των τυφώνων θα μπορούσε να διατηρήσει την άνοδο των τιμών μέχρι το καλοκαίρι», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.

Τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη έδειξαν ότι η συνολική προσφορά προϊόντος, που αντιστοιχεί στη ζήτηση της χώρας, αυξήθηκε κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) την εβδομάδα στα 21,1 εκατομμύρια bpd.

Τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) έδειξαν μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιουνίου σε 457,1 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για 2,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 231,2 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για αύξηση κατά 600.000 βαρέλια.​
Οι προοπτικές ζήτησης αλλού βοήθησαν επίσης τις τιμές να διατηρηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

«Τα σημάδια ισχυρότερης ζήτησης στην Ασία ενίσχυσαν επίσης το κλίμα. Τα διυλιστήρια πετρελαίου σε όλη την περιοχή επαναφέρουν κάποια αδράνεια δυναμικότητας μετά τη συντήρηση», ανέφεραν αναλυτές της ANZ Research.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: 40 εκατ. κυβικά μέτρα από τη Ρωσία περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ