Δεν έχει ενημέρωση για ενδεχόμενη αποεπένδυση ΕΝΙ από κυπριακή ΑΟΖ, λέει ο Υπ. Ενέργειας

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ιταλικός κολοσσός εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με δραστηριότητες ανόρυξης φυσικού αερίου συνολικής αξίας $4 δισεκατομμυρίων με πιθανούς στόχους τις δραστηριότητες στην Ινδονησία και την Κύπρο.

Την αποεπένδυση από συγκεκριμένες δραστηριότητες περιλαμβανομένης και της Κύπρου, εξετάζει ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ, με την Λευκωσία να μην έχει μέχρι στιγμής λάβει κάποια ενημέρωση για το θέμα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ο ιταλικός κολοσσός εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με δραστηριότητες ανόρυξης φυσικού αερίου συνολικής αξίας $4 δισεκατομμυρίων με ενδεχόμενους στόχους τις δραστηριότητες στην Ινδονησία και την Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Λευκωσία δεν έχει κάποια ενημέρωση για το θέμα.

«Μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν έχουμε πάρει κάποια ενημέρωση από την συγκεκριμένη εταιρεία», είπε.

Πάντως, η τακτική της αποεπένδυσης και της μείωσης των κεφαλαιακών δαπανών (Capex) αποτελεί εξαγγελθείσα πολιτική από τον ιταλικό κολοσσό.

Ενδεικτικά, σε ενημέρωση των αγορών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024, η ΕΝΙ κάνει λόγο για «πειθαρχημένη επενδυτική προσέγγιση και στοχευμένες αποεπενδύσεις, που θα μειώσουν σημαντικά τις καθαρές κεφαλαιακές επενδύσεις», σε σύγκριση με το προηγούμενο τετραετές πλάνο της εταιρείας.

Σε σχέση με τις δραστηριότητες ανόρυξης φυσικού αερίου (upstream) η εταιρεία λέει ότι θα αξιοποιήσει το εδραιωμένο διττό μοντέλο (dual model)  που συνδυάζει την πώληση ώριμων περιουσιακών στοιχείων και της αναμενόμενης ροής εσόδων.

«Έχουμε κάνει σημαντικές ανακαλύψεις, για παράδειγμα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Κύπρο, την Ινδονησία και το Κονγκό, όλες εκ των οποίων διατηρούν το ενδεχόμενο για κάποιας μορφής μείωσης των μεριδίων (equity dilution), που έχουμε διεξάγει με επιτυχία στο παρελθόν», αναφέρει η εταιρεία.

Ο ιταλικός κολοσσός διαθέτει σημαντική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ με συμμετοχή σε συνολικά επτά θαλασσοτεμάχια.  H εταιρεία σημειώνει ότι οι εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ανέρχονται σε 2-3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) στον στόχο Ζευς 1 (τεμάχιο 6 συμμετοχή 50% με την γαλλική ΤOTAL με την ΕΝΙ ως διαχειριστή) και 2,5 tcf στον Κρόνο και πάλι στο τεμάχιο 6, ενώ στο ίδιο τεμάχιο υπάρχει και η ανακάλυψη Καλυψώ που είχε επιβεβαιώσει την επέκταση κοιτασμάτων τύπου Ζορ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Great Sea Interconnector: Τα 4 «όχι» της ΡΑΕΚ - Ποιες οι συνέπειες για το έργο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ