Γιατί αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ οι εξαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη

Η ανάκαμψη των ΗΠΑ ως σημαντικού εξαγωγέα αργού προς την Ευρώπη υπογραμμίζει τη δυναμική φύση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μια συρροή παραγόντων οδηγεί σε αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου προς τη βορειοδυτική Ευρώπη, με τις αποστολές του Ιουλίου να βρίσκονται σε τροχιά για να σημειώσουν νέο ρεκόρ.

«Η ισχυρή παραγωγή των ΗΠΑ και η έντονη ζήτηση των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, δημιούργησαν μια τέλεια καταιγίδα για την αύξηση του διατλαντικού εμπορίου. Η γοητεία των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους στην ευρωπαϊκή αγορά έχει δώσει κίνητρα στους εξαγωγείς των ΗΠΑ, παρά τη σύντομη διακοπή των εργασιών στην Ακτή του Κόλπου λόγω των καταιγίδων και των τυφώνων στις αρχές της περιόδου» τονίζουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:

«Ταυτόχρονα, τα διυλιστήρια της Ευρώπης λειτουργούν σε υψηλά επίπεδα, τροφοδοτώντας τη ζήτηση για ελαφρές γλυκές ποιότητες αργού, ένα προφίλ που ευθυγραμμίζεται καλά με την αμερικανική παραγωγή. Ενώ οι τιμές των δεξαμενόπλοιων έχουν μετριαστεί, το συνολικό κόστος μεταφοράς αργού στην Ευρώπη παραμένει διαχειρίσιμο.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη διαφορά στις τιμές του αργού πετρελαίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, έχει διευρύνει το παράθυρο αρμπιτράζ, καθιστώντας το υπερατλαντικό εμπόριο όλο και πιο κερδοφόρο» και προσθέτουν:

Καθώς προχωρά το καλοκαίρι και οι ευρωπαϊκές εκμεταλλεύσεις διυλιστηρίων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, η όρεξη για αμερικανικό αργό είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή. Ωστόσο, ο πιθανός αντίκτυπος της αυξημένης παραγωγής των ΗΠΑ στη δυναμική της παγκόσμιας προσφοράς-ζήτησης χρήζει παρακολούθησης, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές του αργού πετρελαίου και τις εμπορικές ροές τους επόμενους μήνες.

Η ανάκαμψη των ΗΠΑ ως σημαντικού εξαγωγέα αργού προς την Ευρώπη υπογραμμίζει τη δυναμική φύση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και την περίπλοκη αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν τα εμπορικά πρότυπα».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Κίνα και Ινδία καθορίζουν τη «ρότα» των tankers

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ