Οι οικονομολόγοι προσπαθούν να προβλέψουν το σημείο κορύφωσης της ζήτησης του πετρελαίου από τη δεκαετία του 1970. Παρά τις αυξανόμενες προειδοποιήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσε να συνεχίσει την ανοδική πορεία της.
Το Visual Capitalist συνεργάστηκε με την Range ETFs για να διερευνήσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και να προσδιορίσει ποια περιοχή θα έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2045.
Προβλέποντας την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να είναι έως και 17% υψηλότερη έως το 2045 από ό,τι ήταν το 2022. Αυτές οι προβλέψεις έγιναν σε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα και αναλύονται ανά πετρελαϊκό προϊόν.
Η σημασία του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία και ο ρόλος του ως καύσιμο σε πολλά έθνη και βιομηχανίες παγκοσμίως συμβάλλουν στην ενίσχυση της ζήτησης.
Επιπλέον, η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 60% μεταξύ του 2022 και του 2045, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει ουδέτερη από άποψη άνθρακα εναλλακτική λύση για την κηροζίνη.
Ποιος θα χρησιμοποιεί το πετρέλαιο;
Οι προβλέψεις περιγράφουν επίσης το πόσο από αυτή τη ζήτηση θα μπορούσε να επηρεάσει κάθε περιοχή μέχρι το 2045.
Παρά τις σημαντικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, οι μεγάλες οικονομίες όπως αυτές της Βόρειας Αμερικής, της Κίνας και της Ινδίας προβλέπεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2045. Αυτό θα οφείλεται στην ανάγκη κάθε περιοχής να χρησιμοποιεί πετρέλαιο στις μεταφορές, στη βιομηχανία και στην παραγωγή ενέργειας.
Το μέλλον του πετρελαίου
Η συνεχιζόμενη σημασία του πετρελαίου ως καυσίμου θα διατηρήσει πιθανότατα τη ζήτηση αυξημένη τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Όπως αναφέρει το zerohedge, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη δυνητική ζήτηση του πετρελαίου αποκτώντας έκθεση σε διάφορες εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της offshore βιομηχανίας πετρελαίου μέσω του Range Global Offshore Oil Services Index ETF (OFOS).
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Αυξημένη η μεταβλητότητα του πετρελαίου λόγω φόβων για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή