Τι θα συμβεί αν η αγορά «πνιγεί» στο πετρέλαιο

Αναθεώρηση προβλέψεων από ΟΠΕΚ και προειδοποιήσεις από ΙΕΑ για ενδεχόμενη άνοδο προσφοράς

Προειδοποίηση για πλεόνασμα στη διεθνή αγορά πετρελαίου, εάν ο ΟΠΕΚ+ αυξήσει την προσφορά του, απηύθυνε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), την ώρα που οι τιμές του «μαύρου χρυσού» παραπαίουν με βασικό ρυθμιστή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

To τελευταίο εβδομαδιαίο ράλι των τιμών, που καθοδηγήθηκε από τις ανησυχίες για μείωση της προσφοράς, αντιστράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η ΙΕΑ προέβλεψε ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθούν το επόμενο έτος. Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς η περίοδος αιχμής του καλοκαιριού στις ΗΠΑ με την αύξηση των οδικών μετακινήσεων φθάνει στο τέλος της σε λίγες εβδομάδες, εν αναμονή της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής από τους κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς του ΟΠΕΚ+ προς το τέλος του έτους.

O OΠΕΚ+ επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιό του να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή του από τον Οκτώβριο, με την επισήμανση ωστόσο ότι αυτό μπορεί να αλλάξει εάν κριθεί αναγκαίο από τις εκάστοτε συγκυρίες. Μάλιστα, η ΙΕΑ έκανε λόγο για «Ολυμπιακά επίπεδα μεταβλητότητας» στη διάρκεια του προηγούμενου μηνός.

Η τιμή brent στο Λονδίνο κινούνταν ενδοσυνεδριακά χθες κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι, με πτώση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού υποχώρησε κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα το brent είχε καταγράψει άνοδο 3%, ενώ στις 2 Αυγούστου είχε υποχωρήσει 3% και ολόκληρο τον Ιούλιο κατέγραψε πτώση άνω του 6%. «Η αγορά είχε προεξοφλήσει άμεσο χτύπημα από το Ιράν κατά του Ισραήλ. Όμως αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, οπότε η αγορά αποσύρει το premium κινδύνου από την τιμή του αργού», σημειώνει ο Φιλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές πετρελαίου δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από το στενό πλαίσιο διακύμανσης, με το αργό να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 83 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Έκθεση

Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ επισημαίνει ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ βοήθησε στο να αυξηθεί η κατανάλωση στα 870.000 βαρέλια ημερησίως στο δεύτερο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας την επιβράδυνση στην Κίνα. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της προσφοράς κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος και το 2025 από χώρες εκτός του καρτέλ, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία.

Και όλο αυτό, παρότι κάποιες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ παρατείνουν τις εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή τους που έχουν στηρίξει τις τιμές πετρελαίου για περισσότερο από έναν χρόνο. Οι μειώσεις στην παραγωγή που καθοδηγήθηκαν από Σαουδική Αραβία και Ρωσία αναμένεται ότι θα σταματήσουν από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η εν λόγω υπηρεσία, που χρηματοδοτείται από τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, εκτιμά ότι ακόμη και εάν οι μειώσεις του ΟΠΕΚ+ παραμείνουν ως έχουν, τα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 860.000 βαρέλια ημερησίως το 2025, καθώς άλλοι με γάλοι παραγωγοί θα συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους, η οποία θα είναι υπεραρκετή για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλεόνασμα.

Για φέτος, η ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί λίγο λιγότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά πολύ χαμηλότερα από τα 2,1 εκατ. βαρέλια που έχει προβλέψει ο ΟΠΕΚ, ενώ στα ίδια επίπεδα τη βλέπει και το επόμενο έτος.

Τα καρτέλ

Να σημειωθεί ότι και ο ΟΠΕΚ τη Δευτέρα αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τη φετινή ζήτηση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023, επικαλούμενος τη χαμηλότερη ζήτηση από την Κίνα. Ωστόσο, ακόμη και με την υποβάθμιση των προβλέψεών του, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 2,11 εκατ. βαρέλια, περισσότερο από τα 970.000 που προβλέπει η ΙΕΑ. Αναλυτές εφιστούν την προσοχή ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα πρέπει να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, διαφορετικά η αγορά θα δυσκολευθεί να απορροφήσει την αύξηση της προσφοράς που σκοπεύει να κάνει ο ΟΠΕΚ+ από Οκτώβριο, σύμφωνα με αναλυτές και πηγές από τη βιομηχανία πετρελαίου.

Εάν η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδυνθεί, το ίδιο θα κάνει και η ζήτηση, που σημαίνει ότι το καρτέλ είτε θα πρέπει να καθυστερήσει τα σχέδιά του να διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά είτε να αποδεχθεί χαμηλότερες τιμές, αναφέρει ο Γκάρι Ρος, διευθύνων σύμβουλος της Black Gold Investors.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2024 οι κινεζικές εισαγωγές αργού ανήλθαν στα 10,89 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χαμηλότερα κατά 2,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η μειωμένη κατανάλωση ντίζελ στην Κίνα βαραίνει την εσωτερική ζήτηση για καύσιμα, καθώς η οικονομία πιέζεται από την παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ, η κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 220.000 βαρέλι το ίδιο διάστημα, στα 20,25 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές προκάλεσαν πελώριες εκλύσεις CO2 πέρυσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ