«Υποτίθεται ότι στόχος όλων μας ήταν να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας…»

Ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού απαντά στις επικρίσεις - «Για να είναι δίκαιος ο ανταγωνισμός, πρέπει να λυθούν και τα χέρια της ΑΗΚ» - Γιατί δεν θέλουν την ΑΗΚ στις ΑΠΕ και τι είπε για τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στη Δεκέλεια;

Μετά τις αναφορές μελών του συνδέσμου αγοράς ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) για περαιτέρω διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τις ενστάσεις τους στη διεύρυνση του ρόλου της ΑΗΚ στην αγορά ηλεκτρισμού, η Αρχή Ηλεκτρισμού περνά σήμερα στην αντεπίθεση.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Γιώργος Πέτρου, μίλησε για τις τρέχουσες προκλήσεις και αντιφάσεις γύρω από το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και τη λειτουργία της ΑΗΚ. Όπως τόνισε ο κ. Πέτρου, η καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας δεν οφείλεται στην ΑΗΚ, αλλά σε περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα.

«Η Αρχή Ηλεκτρισμού προσβλέπει στο άνοιγμα της αγοράς, γιατί τώρα υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η ΑΗΚ επιθυμεί το άνοιγμα της αγοράς για να μπορέσει να λειτουργήσει πιο αποδοτικά και να μειώσει το κόστος παραγωγής ενέργειας, προσθέτοντας ότι η ενέργεια δεν μπορεί να αγοράσει άδειες και δεν μπορεί να εξασφαλίσει εύκολα τεμάχια. «Για να είναι δίκαιος ο ανταγωνισμός, πρέπει να λυθούν και τα χέρια της ΑΗΚ», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί δεν θέλουν την ΑΗΚ στις ΑΠΕ

«Στόχος όλων μας ήταν, υποτίθεται, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Τι έχει γίνει;» διερωτήθηκε σε άλλο σημείο ο κ. Πέτρου, σημειώνοντας ότι το κόστος της κιλοβατώρας από φωτοβολταϊκά δεν ξεπερνά τα 7 σεντς, ενώ οι επιχειρηματίες το πουλούν στις επιχειρήσεις για 27 σεντς. «Τι θέλουν τώρα οι επιχειρηματίες; Θέλουν να μην μπορέσει η ηλεκτρική να πάρει φωτοβολταϊκά να τα τοποθετήσει στο μείγμα του ηλεκτρισμού ούτως ώστε να μειωθεί η τιμή. Γιατί ώσπου μειώνεται η τιμή του ηλεκτρισμού, θα πρέπει να μειώνουν και οι επιχειρηματίες τις τιμές τους προς τους πελάτες τους».

«Η Δεκέλεια ανήκει σε όλους μας»

«Να ξεπουλήσει, δηλαδή, η πολιτεία την Αρχή Ηλεκτρισμού, αυτό λέμε;» διερωτήθηκε ο κ. Πέτρου αναφερόμενος στην αποθήκευση ενέργειας και τις υποδομές. Και συμπλήρωσε: «Η Δεκέλεια ανήκει στο δημόσιο, ανήκει σε όλους εμάς. Δεν μπορεί να δοθεί σε 5 επιχειρηματίες να την εκμεταλλευτούν». Συνεχίζοντας, ο κ. Πέτρου σημείωσε ότι οι περιουσίες της Αρχής Ηλεκτρισμού οι οποίες ανήκουν στο δημόσιο δεν μπορούν να ξεπουληθούν, «διότι αν ξεπουληθούν θα δούμε που θα πάει η τιμή του ρεύματος».

Ποιος φταίει τελικά;

«Δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει το φυσικό αέριο που θα έριχνε την τιμή και είναι αναγκασμένη η Αρχή Ηλεκτρισμού να χρησιμοποιεί ακόμη μαζούτ. Αλλά δεν φταίει η Αρχή Ηλεκτρισμού, φταίνε εκείνοι όλοι οι οποίοι έκαναν τους προγραμματισμούς τα τελευταία τόσα χρόνια», σημείωσε ο κ. Πέτρου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται στη σημερινή κυβέρνηση.

Κλείνοντας, ο κ. Πέτρου εξέφρασε την ελπίδα ότι με συνεργασία και σωστό συντονισμό μεταξύ ιδιωτών και δημόσιων φορέων, μπορεί να επιτευχθεί η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπογράμμισε την ανάγκη για δίκαιους όρους στη συνεργασία με τους ιδιώτες, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί καθυστερεί η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού; Το «παιχνίδι εξουσίας» της ΑΗΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ