Οι φτωχότεροι πλήττονται περισσότερο από την ακραία ζέστη

Τα μεγάλα αστικά κέντρα εκτιμάται ότι θα απειληθούν στο μέλλον από τα κύματα καύσωνα που αναμένονται πιο σφοδρά και με μεγάλη διάρκεια

Πολίτες με χαμηλό εισόδημα, μετανάστες, άνεργοι, άνθρωποι χωρίς ιδιόκτητη κατοικία είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης.

Τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες σε όλο τον κόσμο, αφήνουν πίσω τους θύματα με τον αριθμό των νεκρών από τη θερμική καταπόνηση στην Ευρώπη το διάστημα μεταξύ 2000 και 2019 να ανέρχεται στους 175.000 ετησίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η έκθεση σε υπερβολική ζέστη επιδεινώνει σειρά από προβλήματα υγείας όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, το άσθμα, οι νεφρικές νόσοι και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων σε ανθρώπους που εργάζονται σε υπαίθριους χώρους. Την ίδια ώρα, το θερμικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία που μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Βερολίνου και του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ιταλίας είχε εστιάσει στη θερμική καταπόνηση ως κύρια αιτία πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη που σχετίζονται με το κλίμα, προβλέποντας ότι με την αύξηση σε σφοδρότητα και διάρκεια του καύσωνα στο μέλλον οι μεγάλες πόλεις θα απειληθούν ιδιαίτερα εξαιτίας της αστικής μορφολογίας.

Οι ερευνητές ανέδειξαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αστικών κέντρων σε 14 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις αναφέροντας πως οι ευάλωτοι πολίτες δε βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα προάστια όπου το πράσινο λειτουργεί θετικά περιορίζοντας τις επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας, παρέχοντας δροσιά και σκιά, αλλά σε «υποβαθμισμένες κεντρικές περιοχές που συμπίπτουν με σημεία χαμηλής ψύξης». Αντιθέτως, οι κάτοικοι με υψηλότερο εισόδημα κι οι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν πρόσβαση σε ποσοστό που ξεπερνά το μέσο όρο σε συστήματα ψύξης.

Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα προέβλεπε ότι ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια ακραίων κυμάτων καύσωνα μπορεί να αυξηθεί, καθώς οι ευάλωτοι κάτοικοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά παθητική ή ενεργητική ψύξη.

Ανάλογη μελέτη, αυτή τη φορά από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ισπανίας, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τους ερευνητές να καταδεικνύουν ότι άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα συχνά δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική στέγαση, με πολλούς να ζουν σε υπερπλήρη, ανεπαρκώς αεριζόμενα σπίτια που προσφέρουν ελάχιστη ανάπαυλα από τη ζέστη.

Επιπλέον, κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να πλήττονται περισσότερο από την ακραία ζέστη, ενώ άλλοι εργάζονται σε τομείς όπως η γεωργία και η κατασκευή κτιρίων, επομένως εκτίθενται τακτικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα νοικοκυριά με χαμηλά επίπεδα εισοδήματος δυσκολεύονται να επισκευάσουν και να βελτιώσουν τους χώρους διαβίωσης, ενώ το εισόδημα μπορεί επίσης να καθορίσει τα επίπεδα των υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης των ευάλωτων ατόμων», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Μιλώντας στον βρετανικό Guardian, ο ερευνητής καθηγητής, Χούλιο Ντίαθ Χιμένεθ, στο Ινστιτούτο Υγείας Κάρλος Γ’ της Μαδρίτης έκανε λόγο για «κοινή λογική», εξηγώντας ότι ο καύσωνας δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο από έναν άνθρωπο που ζει σε ένα δωμάτιο με άλλα τρία άτομα χωρίς κλιματισμό, και από έναν που ζει σε βίλα με πισίνα και κλιματισμό.

Πρόσθεσε, δε, ότι από τις περιοχές που μελετήθηκαν, σε τρεις περιφέρειες όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλά καταγράφηκε μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από το κύμα καύσωνα.

«Όταν πρόκειται για τη ζέστη και την ευαλωτότητα, ο βασικός παράγοντας είναι το επίπεδο εισοδήματος», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ακόμα και στην περίπτωση ένας άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα να έχει στην κατοχή του σύστημα κλιματισμού, είναι πιθανό η οικονομική δυνατότητά του να μην του επιτρέπει τη χρήση. Ενισχύεται, επομένως, το φαινόμενο της «cooling poverty», της αδυναμίας πρόσβασης σε συστήματα ψύξης. Η περιβαλλοντική αυτή ανισότητα, σε συνδυασμό με την ενεργειακή φτώχεια, πλήττει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι ως το 2050 τουλάχιστον 60 εκατ. Ευρωπαίοι θα εκτεθούν σε καύσωνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν χωρίς κλιματισμό.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Πώς 300 τυχεροί επιβάτες κέρδισαν έκπτωση 85% σε υπερατλαντική πτήση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ