Στην «πρίζα» το καλώδιο; Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ για την ηλεκτρική διασύνδεση

Πραγματοποιείται στις 15:30 το απόγευμα η κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σήμερα στη.. Λευκωσία και συγκεκριμένα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση στις 15:30 το απόγευμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδα - Κύπρου - Ισραήλ, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Της σύσκεψης θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και σε αυτή θα παραστούν από κυπριακής πλευράς οι οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χρηματοδοτεί το έργο με 657 εκατ. ευρώ, μέσω του  Connect Europe Facility, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κρίσιμες πτυχές 

Οι κρίσιμες πτυχές που θα τεθούν επί τάπητος για το έργο των 1,9 δις - και για τις οποίες η Λευκωσία έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να υπάρξουν ασάφειες και γκρίζες ζώνες - αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα του έργου και το γεωπολιτικό ρίσκο, που μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση του έργου, ενώ στο κάδρο περιλαμβάνεται και ο χρόνος ανάκτησης του κατασκευαστικού κόστους απο τον ΑΔΜΗΕ κατά την πορεία υλοποίησης του Great Sea Interconnector. 

Στην ουσία ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι να "κλειδώσει" την "ασυλία" των καταναλωτών πριν από την υλοποίηση του έργου. Δηλαδή να διασφαλίσει ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Επιπρόσθετα, θα επιδιώξει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες στο κομμάτι του κόστους, με την έννοια ότι εάν εκτροχιαστεί στην πορεία, η Κυπριακή Δημοκρατία να μην δεσμεύεται με πρόσθετες δαπάνες, κάτι που θα μπορέσει να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. 

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι "η σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου τόσο ως στρατηγικό έργο όσο και ως προς την οικονομική του διάσταση και ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας και της ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη" και γι' αυτό η Κυβέρνηση προσεγγίζει το όλο θέμα "με υπευθυνότητα και τη δέουσα επιμέλεια με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού".

Στόχος στης σύσκεψης είναι να παρακαθίσουν ταυτόχρονα όλα τα μέρη για να δοθούν οι απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της Κυβέρνησης και να μην υπάρχουν ασάφειες για το έργο. Πάντως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην προκύψουν ούτε και σήμερα τελικές αποφάσεις από μέρους της Κυβέρνησης. 

Επιχείρηση "καθησυχασμός" από Ελλάδα 

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ήδη τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής της ελληνικής πλευράς αναφέροντας από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ότι  «το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα  και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το γεωπολιτικό ρίσκο μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είπε χθες πως κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, «το έργο δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές».

Για το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου, καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέροντας σε δηλώσεις του πως "η έρευνα, όπως επίσης η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου επιτρέπεται και διασφαλίζεται απολύτως από το διεθνές δίκαιο". Μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων, ο κύριος Γεραπετρίτης τόνισε ότι γι´ αυτό το λόγο δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να υπάρξει η οποιαδήποτε παρεμπόδιση εκ μέρους άλλου κράτους.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι γνωστό ότι περνάει από πάρα πολύ αυστηρή κρίση πριν δώσει οποιοδήποτε ποσό από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, δήλωσε ο κύριος Γεραπετρίτης. "Το όποιο γεωπολιτικό ρίσκο δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να εμποδίσει την συνέχιση του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση", ήταν η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε και στην ύπαρξη τεχνικού θέματος οικονομικής βιωσιμότητας, το οποίο, όπως είπε, εξαρτάται πρωτίστως από το ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου. Γι' αυτό το λόγο, θα υπάρξουν συναντήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα, κατέληξε.

Η προπαρασκευαστική συνάντηση

Υπενθυμίζεται πως χθες το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας συζητήθηκε και σε προπαρασκευαστική συνάντηση υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με την παρουσία υπουργών και αρμόδιων κρατικών αρχών και υπηρεσιών. Ωστόσο, σύμφωνα με ελλαδικές πηγές είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υλοποιήθηκαν αντίστοιχες διμερείς συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, όπως είθισται πριν από παρόμοιες κρίσιμες συναντήσεις.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρική Διασύνδεση: Ασκήσεις επί χάρτου στο Προεδρικό πριν την σύσκεψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ