Ηλεκτρική Διασύνδεση: Η Λευκωσία άναψε πράσινο, παραμένουν όμως ανοιχτά ζητήματα

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Great Sea Interconnector ήταν ένα βήμα προς την οριστική συμφωνία, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα - Στην κορυφή της ατζέντας της αυριανής συνάντησης Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, των 2 δισ. ευρώ, ήταν μεν ένα βήμα προς την οριστική συμφωνία μεταξύ κυπριακής και ελληνικής πλευράς, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. 

Στον ελλαδικό Τύπο γίνεται λόγος για μισή «συμφωνία» από τη Λευκωσία και καλωσόρισμα των δηλώσεων Παπαναστασίου με «συγκρατημένη αισιοδοξία», ενώ με βάση τα όσα γράφονται, η Αθήνα κρατά ακόμη μικρό «καλάθι» καθώς, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να είπε το "ναι" για να καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία τα 125 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2029, εντούτοις,  δεν δόθηκε «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του Great Sea Interconnector με 100 εκατ. ευρώ.

Η σχετική απόφαση παραπέμπεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν τα τεχνικο-οικονομικά  δεδομένα της μελέτης κόστους – οφέλους του ΑΔΜΗΕ (του Φορέα Υλοποίησης του έργου) αναμένεται ότι θα έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή.  Επίσης, το τοπίο παραμένει «θολό» ως προς τις υπόλοιπες εκκρεμότητες της συμφωνίας για το έργο.

Δηλαδή, αυτό που "κλείδωσε", σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις Υπουργού  Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου  είναι πως τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενέκριναν την ανάκτηση του κόστους του έργου -που αναλογεί στην κυπριακή πλευρά- με την καταβολή 25 εκατ. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα πέντε χρόνια, ήτοι από 1η /1/2025 έως 31/12/2029, ως επιδότηση μιας πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών  κατά την κατασκευαστική περίοδο της διασύνδεσης.

Για την πρώτη δόση θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ενώ τα κονδύλια θα εκταμιεύονται  από το ταμείο δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, το έργο αυτό συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, καθώς θα συνδέσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο γήπεδο της Αθήνας η μπάλα

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και το premium WACC (απόδοση κεφαλαίου - κέρδους) στον ΑΔΜΗΕ που είχε αποφασιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να καθοριστεί συνολικά στο 8,3% και θα ισχύσει για 17 έτη (και όχι για 12 χρόνια) ώστε να  καλύψει και την 5ετή κατασκευαστική περίοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Έχει "κλειδώσει" παράλληλα, και ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου ισότιμα μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου, δηλαδή 50%-50%. Στην αρχική συμφωνία, ο επιμερισμός του κόστους σε περίπτωση εμπλοκής του έργου της  ηλεκτρικής διασύνδεσης από εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι ενδέχεται να  αποτρέψουν την αποπεράτωση της διασύνδεσης ή τη λειτουργία της  χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης, ήταν 63% για τους Κύπριους και 37% για τους Έλληνες καταναλωτές. 

Ωστόσο, όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να εγκριθούν και από την ελλαδική πλευρά. Όπως μεταδίδουν ελλαδικά μέσα, από πλευράς αρμοδίων της ελληνικής κυβέρνησης, τηρείται για την ώρα, σιγήν ασυρμάτου, παραπέμποντας στην αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη  στην οποία εκτιμούν ότι θα δοθούν κατευθύνσεις σε πολιτικό επίπεδο, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ανακοίνωση τελικών αποφάσεων για το έργο.

Με πληροφορίες από ot.gr, euro2day.gr, kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης: Ο κύβος ερρίφθη για τον Interconnector - Η Κύπρος θα «ενωθεί» με την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ