€160 «ρωσικά» εκατομμύρια δίνει η Ούρσουλα για ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας

Ανακοίνωσε νέα χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία ενόψει του χειμώνα - «Είναι σωστό να πληρώσει η Ρωσία για την καταστροφή που προκάλεσε», επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν

Χρηματοδοτική στήριξη σχεδόν 160 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για την επισκευή, τη διασύνδεση και τη σταθεροποίηση του ενεργειακού δικτύου της χώρας ενόψει τη χειμώνα, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον Φατίχ Μπιρόλ, τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Όπως εξήγησε η κ. Φον ντερ Λάιεν, η χρηματοδότηση αφορά 60 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια και περίπου 100 εκατ. ευρώ για επισκευές στο δίκτυο ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ανακοίνωσε πως μεταβαίνει στο Κίεβο όπου θα συζητήσει τα θέματα ενέργειας με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή.

«Αυτά τα 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα έσοδα των ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας οτι «είναι σωστό να πληρώσει η Ρωσία για την καταστροφή που προκάλεσε».

Σημειώνοντας πως σε ένα μήνα συμπληρώνονται 1000 μέρες από την έναρξη της ολικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κ. Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως από την αρχή η Ρωσία έχει «βάλει στο στόχαστρο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι».

«Οι μισές ενεργειακές υποδομές της χώρας έχουν καταστραφεί», τόνισε, προσθέτοντας πως ως φίλοι και εταίροι της Ουκρανίας «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα».

Η πρόκληση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν, είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη θέρμανση για τους πολίτες και παράλληλα η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Ο στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες του πληθυσμού, ενώ παράλληλα να καταστήσουμε το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας πιο ανθεκτικό μακροπρόθεσμα», ανέφερε.

Οι σχεδιασμοί, εξήγησε η Πρόεδρος της Κομισιόν αφορούν την κάλυψη των αναγκών για 17 GW ισχύος τον φετινό χειμώνα.

«Θέλω να προτείνω δράση σε τρεις τομείς: Επισκευή, σύνδεση και σταθεροποίηση. Αυτοί οι τρεις στόχοι απαιτούν σημαντική χρηματοδοτική στήριξη. Και σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι θα διαθέσουμε ένα πρόσθετο ποσό κοντά στα 160 εκατ. ευρώ για τον φετινό χειμώνα. Αυτό περιλαμβάνει 60 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια - για παράδειγμα για έκτακτη στέγαση και θερμάστρες - καθώς και περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για επισκευαστικές εργασίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε.

Όσον αφορά την επισκευή των υποδομών, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως 80% των θερμοηλεκτρικών μονάδων της χώρας, καθώς και το ένα τρίτο των δυνατοτήτων υδροηλεκτρικής ενέργειας έχουν καταστραφεί. Ο στόχος, συνέχισε, θα είναι η αποκατάσταση 2,5 γιγαβάτ ισχύος τον χειμώνα, καλύπτοντας περίπου το 15% των αναγκών.

Παράλληλα, συνέχισε, η ΕΕ συντονίζει στήριξη από τα κράτη μέλη με την αποστολή γεννητριών και μετασχηματιστών, ενώ «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένας πλήρης θερμοηλεκτρικός σταθμός που αποσυναρμολογείται στη Λιθουανία αποστέλλεται κομμάτι-κομμάτι στην Ουκρανία, με τη δική μας υποστήριξη».

Όσον αφορά τις ανάγκες διασύνδεσης, η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην επίσπευση της σύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο πριν την έναρξη της εισβολής υπολογιζόταν να γίνει σε περίοδο δύο ετών, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε εντός δύο εβδομάδες.

«Αυτό μας επιτρέπει τώρα να εξάγουμε στην Ουκρανία την ενέργεια την οποία έχει τόση ανάγκη - εξάγουμε 2 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, καλύπτοντας επίσης περίπου το 12% των αναγκών της χώρας για το χειμώνα» σημείωσε, επισημαίνοντας πως η εξαγωγή αυτή αντισταθμίζει την απώλεια της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Όσον αφορά τέλος τη σταθεροποίηση της ροής ενέργειας στη χώρα, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως ενισχύεται η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι «είναι πιο δύσκολο να χτυπήσεις τους ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες και πιο εύκολο να τις επισκευάσεις από ό,τι οι μεγάλες κεντρικές υποδομές», προωθώντας παράλληλα την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και την πράσινη μετάβαση.

Όπως σημείωσε, η ΕΕ στέλνει ηλιακούς συλλέκτες σε 21 νοσοκομεία της χώρας, με στόχο οκτώ από αυτά τα νοσοκομεία να είναι πλήρως εξοπλισμένα πριν τον φετινό χειμώνα.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σήμερα το κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη για ηλεκτρική διασύνδεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ