Ζητούν εγκατάσταση δυο νέων μονάδων παραγωγής στον Η/Σ Δεκέλειας οι συνδικαλιστικές

Προσθέτουν ακόμη ότι επιβάλλεται και η δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών για την μελλοντική αναβάθμιση των δυο νέων μονάδων σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου για ενίσχυση της οικονομικότερης λειτουργίας της.

Για να επανακτηθεί η αξιοπιστία του συστήματος παραγωγής, να διασφαλιστεί η επάρκεια, η ασφάλεια εφοδιασμού και η αναγκαία διασπορά παραγωγής στον τόπο, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση εγκατάσταση των δυο νέων μονάδων παραγωγής στον Η/Σ Δεκέλειας, περιλαμβανομένης της Αποθήκευσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ.

Προστίθεται ότι επιβάλλεται και η δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών για την μελλοντική αναβάθμιση των δυο νέων μονάδων σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου για ενίσχυση της οικονομικότερης λειτουργίας της.

«Επανερχόμαστε με ακόμα ένα σοβαρό θέμα, που αφορά τον τομέα ενέργειας, το οποίο επηρεάζει το κόστος ηλεκτρισμού, με στόχο να αναδείξουμε τον εγκλωβισμό που επέφεραν οι ενέργειες του αρμόδιου Υπουργείου στον τομέα ενέργειας, με τις αλλοπρόσαλλες και παλινδρομικές προσεγγίσεις του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προσθέτουν ότι «το Υπουργείο, ενώ αρχικά είχε αναθέσει στην ΑΗΚ την έλευση του φυσικού αερίου στον τόπο, στη συνέχεια μετά από παρέλευση αρκετού χρόνου και ενώ η Αρχή ήταν έτοιμη να προχωρήσει, αυτό άφηνε να διαρρεύσουν σοβαρές αμφισβητήσεις κατά πόσο θα μεταφερόταν με αγωγό από τα κοιτάσματα της γύρω περιοχής ή σε υγροποιημένη μορφή από άλλη αγορά. Στη συνέχεια αφαίρεσε από την ΑΗΚ την υποχρέωση αυτή και δημιούργησε τη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) στην οποία ανέθεσε την αποστολή αυτή».

«Το κράτος, με γνώμονα το μικρό μέγεθος των αναγκών του σε φυσικό αέριο συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και για να είναι εφικτός ο στόχος της έλευσης του, αφού έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις και εξαιρέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κήρυξε την αγορά φυσικού αερίου ως αναδυόμενη», αναφέρεται.

Η αναδυόμενη αγορά, προστίθεται, «είχε ως σκοπό  πρωτίστως να συγκεντρώνει όλες τις ποσότητες φυσικού αερίου από όλους τους υφιστάμενους, αλλά και δυνητικούς χρήστες, με στόχο το χαμηλότερο κόστος εισαγωγής του στον τόπο. Επιπρόσθετα, η αναδυόμενη αγορά φυσικού αερίου, προστάτευε και προστατεύει, τους νέους παραγωγούς ηλεκτρισμού, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου από την ΑΗΚ» συνεχίζει.

Με έκπληξη, προσθέτουν οι οργανώσεις, «ακούσαμε την εισήγηση του Υπουργείου Ενέργειας για κατάργηση της αναδυόμενης αγοράς φυσικού αερίου, και μάλιστα αυτή να υποστηρίζεται από τον προστατευόμενο από την αναδυόμενη αγορά, Προέδρο του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ), ο οποίος δήλωσε ότι "αυτός είναι ο τρόπος δημιουργίας πραγματικού ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας"».

Το γεγονός αυτό, αναφέρουν, «επιβεβαιώνει ξανά την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο χειρίζεται τα σοβαρά θέματα της Ενέργειας. Για ακόμη μία φορά βλέπουμε αλλαγή στάσης του Υπουργείου, όπως επανειλημμένα γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια, με απρόβλεπτες συνέπειες στον Τομέα Ενέργειας».

«Το Υπουργείο, ενεργώντας σπασμωδικά και ατεκμηρίωτα, βάζει στο τραπέζι νέα εισήγηση χωρίς προβληματισμό, παραγνωρίζοντας τις συνέπειες, που θα επιφέρουν πρόσθετες καθυστερήσεις. Κατά τη γνώμη μας είναι ακόμα μια ενέργεια του, που δεν διαφέρει από προηγούμενες εξαγγελίες, η οποία αποπροσανατολίζει από την ουσία του θέματος που δεν είναι η αναδυόμενη αγορά, αλλά η μη αποπεράτωση των αναγκαίων υποδομών υποδοχής του φυσικού αερίου», αναφέρουν.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΑΗ, για το ότι ο ανταγωνισμός στην εισαγωγή Φυσικού Αερίου  θα επιφέρει μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οργανώσεις σημειώνουν ότι «αδυνατούμε να τις κατανοήσουμε». «Ενώ μιλά για ανταγωνισμό, την ίδια ώρα έχουμε πληροφορηθεί ότι ο ίδιος τον περιθωριοποιεί και έχει προσεγγίσει την Διεύθυνση Παραγωγής της ΑΗΚ, με σκοπό αυτή να άρει τις απαιτήσεις της, όσον αφορά την παράνομη επέμβαση του σε περιουσιακά στοιχεία της ΑΗΚ και για πιθανή συνεργασία στον Τομέα της Παραγωγής», προσθέτουν.

«Ως εκ τούτου, καλούμε την ΑΗΚ Παραγωγή όπως αγνοήσει αυτή την παρέμβαση και να μην συνηγορήσει σε έκνομες ενέργειες, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία του Η/Σ Βασιλικού και τη Μονάδα Αφαλάτωσης, καθώς και να μην υπεισέλθει σε συνεργασία, που θα παραβιάζει το καλώς νοούμενο συμφέρον της αγοράς και του ανταγωνισμού».

Η μη άφιξη του φυσικού αερίου μέχρι σήμερα, η οποία παραπέμπεται δυστυχώς στα επόμενα χρόνια, έχει ως συνέπεια να καταστήσει ανενεργή την 6η Μονάδα στο Βασιλικό, την οποία το Υπουργείο και η ΡΑΕΚ υποχρέωσαν την ΑΗΚ Παραγωγή να λειτουργήσει αποκλειστικά με ΦΑ, χωρίς τη δυνατότητα ενδιάμεσης λειτουργίας με τη χρήση άλλου καυσίμου, όπως διαχρονικά η ΑΗΚ έπραττε, αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Προσθέτουν ότι η εγκατάσταση της Μονάδας αυτής είχε κριθεί αναγκαία για  την ασφάλεια του εφοδιασμού και της επάρκειας, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί για το 2024.

«Η μη επάρκεια εφοδιασμού είναι πλέον απτή και είναι ορατό το ενδεχόμενο ολικής σβέσης, καθώς το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό και το Υπουργείο και η ΡΑΕΚ, που έχουν την ευθύνη, περί άλλων τυρβάζουν», σημειώνουν.

Αναφέρουν επίσης πως, «το Υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕΚ, αφού έμειναν εκτεθειμένοι με τις κοντόφθαλμες και λανθασμένες επιδιώξεις τους για μοναδικό σημείο παραγωγής τον Η/Σ Βασιλικού και ταυτόχρονη αποξήλωση του Η/Σ Δεκέλειας, υιοθέτησαν τελικά τις εποικοδομητικές προτάσεις της ΑΗΚ, εγκατέλειψαν τους λανθασμένους σχεδιασμούς τους και αποδέχτηκαν την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του Η/Σ Δεκέλειας, ώστε να υπάρχει επάρκεια και διασπορά παραγωγής στον τόπο. Εντούτοις, ενώ λήφθηκαν αποφάσεις από το Υπουργείο και ανάλογες εγκρίσεις από την ΡΑΕΚ, το Υπουργείο με απάθεια και προφάσεις δεν ολοκληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις προς υλοποίηση του έργου».

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: «Eξοικονομώ - Αναβαθμίζω»: Εγκρίθηκαν τροποποιήσεις - Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ