Ακόμη και καθώς οι τιμές του πετρελαίου περιδινίζονται εν μέσω της αναταραχής που πλήττει τη Μέση Ανατολή, πολλοί επενδυτές παραμένουν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της αγοράς το επόμενο έτος.
Η πτωτική διάθεση – η οποία θα μπορούσε να εκτροχιαστεί εάν μια σημαντική κλιμάκωση διαταράξει τις ροές καυσίμων – πηγάζει από την πεποίθηση ότι οι προμήθειες θα υπερβούν την παγκόσμια ζήτηση το 2025, με τις αυξήσεις εκτός του ΟΠΕΚ να παίζουν σημαντικό ρόλο.
Από τότε που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δημοσίευσε για πρώτη φορά τις εκτιμήσεις του για το 2025 τον Απρίλιο, προέβλεψε ταχύτερες αυξήσεις της προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ σε σχέση με την αύξηση της κατανάλωσης το επόμενο έτος. Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) διατύπωσε παρόμοια άποψη.
Το μεγαλύτερο μέρος της αυξανόμενης προσφοράς είναι πιθανό να προέλθει από τέσσερις παραγωγούς, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και τον Καναδά, ενώ κάποια αύξηση προβλέπεται επίσης στη Νορβηγία.
Οι πρόσθετες ποσότητες αυτές λαμβάνουν χώρα πριν υπολογιστεί οποιαδήποτε από την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ για το επόμενο έτος, η οποία θα αξιοποιήσει το απόθεμα παραγωγής το οποίο υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Όσον αφορά τη ζήτηση, οι οργανισμοί αυτοί μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξή της τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ζήτησης φέτος έχουν μειωθεί κατά 300.000 έως 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο. Οι προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης του επόμενου έτους έχουν μειωθεί κατά 60.000 έως 200.000 βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο.
Οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου έτους ήταν πιο ανάμεικτες, αν και οι τρεις οργανισμοί μείωσαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την κατανάλωση του 2025. Σε σύγκριση με το πότε άρχισαν να δημοσιεύουν τις προβλέψεις για το 2025, ο ΙΕΑ και ο ΟΠΕΚ έχουν χαμηλότερους αριθμούς από αυτούς με τους οποίους ξεκίνησαν, ενώ οι προβλέψεις του EIA για τη ζήτηση του επόμενου έτους είναι στην πραγματικότητα υψηλότερες από την αρχική του πρόβλεψη. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η εικόνα είναι κάπως καλύτερη.
Στην έκθεσή του, ο ΙΕΑ είχε έναν σημαντικό όγκο βαρελιών που δεν μπορούσε να υπολογίσει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – τους πιο πρόσφατους μήνες για τους οποίους συγκεντρώνει στοιχεία αποθεμάτων.
Τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν τη διαφορά μεταξύ των ισοζυγίων προσφοράς-ζήτησης του οργανισμού επί χάρτου και των παρατηρούμενων μεταβολών των αποθεμάτων με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα.
Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, υποδηλώνει είτε μια πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων των αποθεμάτων, είτε μια ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων προσφοράς και ζήτησης του οργανισμού.
newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Οδεύουμε προς νέο ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2024