Τσαρλς Έλληνας: Πρωτάκουστα αυτά που ζητά ο ΑΔΜΗΕ

Έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση γίνονται μέσω κοινοπραξιών, ανέφερε τονίζοντας την ανάγκη αλλαγών στη σύμβαση που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ για να διευκολυνθεί η συμμετοχή της Κύπρου κι άλλων επενδυτών– Τι λέει για τον «Προμηθέα»

Δίχως ριζικές αλλαγές στη σύμβαση που προτείνει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) για υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης όχι μόνο δεν θα μπορέσει η Κύπρος να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, του φορέα υλοποίησης του έργου που σύστησε ο ΑΔΜΗΕ ως θυγατρική του, αλλά μπορεί και το ίδιο το έργο να μην αρχίσει.

Αυτό εκτίμησε μιλώντας στην χθεσινή εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι» και στον Χρήστο Μιχάλαρο ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας, Τσαρλς Έλληνας. Σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του Φιλελεύθερου για το θέμα ο κ. Έλληνας άφησε να εννοηθεί πως αυτά που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ είναι πρωτάκουστα και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τη λειτουργία μια κοινοπραξίας για το έργο, όπως είναι η συνήθης πρακτική για παρόμοια έργα ανά το παγκόσμιο.

Η σύμβαση που εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ, είπε, δεν είναι βάση για να λειτουργήσει το έργο. Όπως εξήγησε, έργα σαν αυτό γίνονται μέσω κοινοπραξιών που στη συνέχεια διορίζουν τον διαχειριστή του έργου και επιτηρούν τη δουλειά, μοιράζονται τα ρίσκα και τα κέρδη.

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Έλληνα, στην προκειμένη περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ θέλει να κάνει κάτι εντελώς νέο, που δεν συνιστά κοινοπραξία, αλλά «είναι ένας τρόπος εκτέλεσης έργου που δίνει όλο το βάρος στους μετόχους». Κατά ενώ εναποθέτει όλο το βάρος στους επενδυτές, ο Διαχειριστής «θα κάθεται και θα μαζεύει τα κέρδη».

Εκτίμησε ακόμα πως η προτεινόμενη σύμβαση και εφόσον το έργο θα συνδέεται και με το Ισραήλ, δεν αποτελεί βάση για συμμετοχή Ισραηλινών και άλλων επενδυτών, εκφράζοντας επίσης επιφυλάξεις και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - η χρηματοδότηση της οποίας είναι απαραίτητη- θα επενδύσει στο έργο. Όπως είπε, με βάση την πρόταση του ΑΔΜΗΕ, περιορίζονται γενικά οι προοπτικές προσέλκυσης οποιονδήποτε επενδυτών.

Στο πλαίσιο αυτό και χαρακτηρίζοντας το έργο ωφέλιμο, τόνισε την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στον ΑΔΜΗΕ να κάνει «κάτι πιο συνηθισμένο», όπως χαρακτηριστικά. Η πίεση που πρέπει να ασκηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στον ΑΔΜΗΕ πρέπει να αποσκοπεί στη δημιουργία εταιρείας στην οποία να ανήκει το έργο «από την αρχή μέχρι τέλους, όχι μόνο η κατασκευή, αλλά και η λειτουργία του και να επιτηρεί τον διαχειριστή και όχι ο διαχειριστής να κάνει ότι θέλει. Αν δεν αλλάξει η σύμβαση δεν θα προχωρήσει το έργο», υποστήριξε ο κ. Έλληνας.

Τα όσα ανέφερε, πάντως, ο κ. Έλληνας φαίνεται να επιβεβαιώνουν πλήρως το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου που βασίζεται όπως καταγράφεται σε αυτό και στα ευρήματα των συμβούλων της κυβέρνησης, του οίκου Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP που ανέλαβε τη νομική μελέτη δέουσας επιμέλειας για το προωθούμενο έργο του ΑΔΜΗΕ και τη «συμφωνία παραχώρησης» του ρόλου του φορέα υλοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ στην θυγατρική του, την Great Sea Interconnector. Μελέτη η οποία ζητήθηκε προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή ή όχι της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ.

 

Τα θετικά για το ρεύμα

Η χθεσινή παρέμβαση του Τσαρλς Έλληνα στο Σίγμα επιφύλασσε πάντως θετικά για τους καταναλωτές νέα, τα οποία, όμως, δεν τοποθετούνται στο προσεχές μέλλον. Συγκεκριμένα ο Κύπριος εμπειρογνώμονας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την «αποδέσμευση» της πλωτής μονάδας «Προμηθέας» καθώς όπως είπε χωρίς τον «Προμηθέα» δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή φυσικού αερίου που θα ρίξει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40% όπως εκτίμησε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών για ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικού. Αν και το δύσκολο κομμάτι, όπως είπε, έγινε -αναφερόμενος στον απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» από την Κίνα-, εντούτοις ο κ. Έλληνας σχολίασε πως το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για ολοκλήρωση του τερματικού στα τέλη του 2025 θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Στο πλαίσιο αυτό τοποθέτησε την εισαγωγή φυσικού αερίου στο νησί, για χρήση της από την ΑΗΚ, τους πρώτους μήνες του 2026.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ