Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου άφησε, σε σημερινές του δηλώσεις, να εννοηθεί πως ως έχει η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση δεν αφήνει περιθώριο συμμετοχής της Κύπρου ως μετόχου στον Great Sea Interconnector και κατ’ επέκταση στο έργο. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε επαφές με την Ελληνική Δημοκρατία προκειμένου να αλλάξουν οι όροι που τίθενται ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή της Κύπρου και ως μετόχου.
Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι» από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται και σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα -στον Φιλελεύθερο- για τις επιφυλάξεις του αμερικανικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα όσα προτείνει ο ΑΔΜΗΕ, ο κ. Παπαναστασίου επιβεβαίωσε τους προβληματισμούς του οίκου και ανέφερε πως στο πλαίσιο των παρατηρήσεών του θα γίνουν και οι επαφές με την Ελληνική Δημοκρατία.
Ανέφερε εξάλλου πως γι’ αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στον διορισμό του συγκεκριμένου αμερικανικού οίκου, προκειμένου να μπορέσουμε με σιγουριά να αποφασίσουμε κατά πόσο θα προχωρήσουμε ως μέτοχοι του έργου, συμπληρώνοντας πως γι’ αυτό και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η έκθεση του οίκου. Ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως για συγκεκριμένες τροποποιήσεις τις οποίες εισηγείται ο οίκος στις προτεινόμενες συμφωνίες που έχει υποδείξει ο φορέας υλοποίησης θα υπάρξει διαπραγμάτευση και επαφές με την Ελληνική Κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Αποκάλυψε μάλιστα πως ήδη ζητήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία οι επαφές να γίνουν σε επίπεδα ομάδων εργασίας ένθεν ένθεν για εξεύρεση λύσης στα σημεία και παρατηρήσει που υπέδειξε ο σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως δεν είναι επάναγκες η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει μέτοχος στον Great Sea Interconnector σημειώνοντας την ίδια ώρα πως το όλο εγχείρημα είναι ένα ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος. «Είναι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και η Κυπριακή Δημοκρατία σκέφτηκε να μπει και μέτοχος για λόγους ελέγχου του έργου, για να μπορεί να έχει μία φωνή σαν μέτοχος στη λειτουργιά και στην ιδιοκτησία αυτού του έργου», σημείωσε. Νοουμένου, πρόσθεσε, ότι πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις αφήνοντας να εννοηθεί πως με την υφιστάμενη πρόταση του ΑΔΜΗΕ αυτές δεν πληρούνται.
«Δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να μπει ως μέτοχος με τις συγκεκριμένες προτάσεις του φορέα υλοποίησης, οπόταν ναι, ο σκοπός μας είναι να τις υποδείξουμε να τις διαπραγματευτούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά εκτιμώντας πάντως πως θα υπάρξει κατάληξη ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπει σαν μέτοχος με συμφωνίες οι οποίες να είναι βιώσιμες». Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθούν οι επαφές αυτές ανέφερε πως είναι δύσκολο να μπουν χρονοδιαγράμματα αναφέροντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από το κατά ποσό θα υπάρξει πρόσφορο έδαφος στις διαπραγματεύσεις. Εάν αυτό γίνει με την πρώτη επαφή τότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία και αυθημερόν, σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας.
Ερωτηθείς κατά πόσο συνεχίζει το ενδιαφέρον του Ισραήλ απάντησε καταφατικά αφού το έργο αφορά την διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης και πως αυτό που αναμένει το Ισραήλ είναι η σύνδεση πρώτα της Κύπρου με την Κρήτη που αποτελεί την πρώτη φάση του έργου. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται, είπε, να συνδεθεί με την με την Κύπρο διότι η Κύπρος θα συνδεθεί μέσω Ελλάδας στο ενιαίο δίκτυο ηλεκτρισμού της Ευρώπης, αναφέροντας πως επανειλημμένα το Ισραήλ ενημέρωσε ότι θέλει να προχωρήσει με το συγκεκριμένο έργο.