Η Ευρώπη γυρίζει σελίδα στην ενέργεια - Η Κύπρος αγκομαχά

Από ΑΠΕ το 47% της ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ πέρυσι - Σχεδόν διπλάσιο το ποσοστό της Ελλάδας σε σχέση με την Κύπρο

Τα νέα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν τη σταδιακή στροφή της Ευρώπης προς την πράσινη ενέργεια, με το μέσο ποσοστό των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή να φτάνει το 47,4%, σημειώνοντας αύξηση 2,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2023. Ωστόσο, η Κύπρος βρίσκεται χαμηλά στη λίστα, με μόλις 24,1%, ξεπερνώντας μόνο τη Μάλτα και την Τσεχία. Την ίδια στιγμή, η Δανία και η Πορτογαλία έχουν καταφέρει να αγγίξουν ποσοστά που πλησιάζουν το 90%.

Πιο αναλυτικά, ανάμεσα στα κράτη μέλη, η Δανία είχε το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών στο 88,8%, κυρίως από αιολικά, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία με 87,4% (κυρίως αιολικά και υδροηλεκτρικά) και Κροατία με 73,8% (κυρίως υδροηλεκτρικά). Τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Μάλτα (15,1%), την Τσεχία (17,5%) και την Κύπρο (24,1%). Το μερίδιο της Ελλάδας σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας κυμάνθηκε στο 51%, πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Όσον αφορά τις τεχνολογίες, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε από ανανεώσιμες πηγές (39,1% και 29,9% αντίστοιχα). Το υπόλοιπο ένα τρίτο προήλθε από την φωτοβολταϊκά (22,4%), καύσιμα (8,1%) και μόνο περίπου 0,5% από τη γεωθερμία.

Διαβάστε επίσης: Επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά, αλλά βλέπουν περικοπές - Πληρώνουν ξανά για τη λύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ