Κορυφαίοι CEOs αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό την προοπτική ανάπτυξης

Παρά το γεγονός ότι δηλώνουν σχετικά αισιόδοξοι για την προοπτική της χώρας τους καθώς και για την οικονομία γενικά, οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) ανά το παγκόσμιο παραμένουν ρεαλιστές σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές τους αποφάσεις και χειρισμούς, ενώ το 55% προβλέπει αύξηση εσόδων της επιχείρησης του.

Το 52% των CEOs δηλώνουν ότι πρέπει να πετύχουν τους στόχους ανάπτυξης που έχουν θέσει πριν από την πρόσληψη νέων ταλέντων.

Σύμφωνα με την έρευνα Global CEO Outlook 2018 της KPMG, oι κορυφαίοι CEOs επιζητούν την ανάπτυξη κόντρα στις σημαντικές δημογραφικές μετατοπίσεις, τη γεωπολιτική μεταβλητότητα και το φαινομενικά αναπόφευκτο μελλοντικό κύμα κυβερνο-επιθέσεων.

Το 51% των CEOs δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των κυβερνο-επιθέσεων, με το 59% να αισθάνεται προσωπική ευθύνη για την προστασία των δεδομένων των πελατών.

Εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία για ανάπτυξη, οι CEOs διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στροφή των επιχειρήσεων τους προς την ικανοποίηση των αυριανών καταναλωτών. Το 38% απαντά ότι η επιχείρηση τους χρειάζεται να μελετήσει τον επαναπροσδιορισμό της στην αγορά για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των Millennials. Διαπιστώνεται επίσης μια αυξανόμενη παραδοχή για το αναπόφευκτο μιας κυβερνο-επίθεσης σε μια επιχείρηση,  με το 49% να δηλώνει πως το ουσιαστικό ερώτημα στο να γίνουν θύμα μιας κυβερνο-επίθεσης είναι το «πότε» και όχι το «εάν». 55% των ερωτηθέντων παραδέχονται πως μια ισχυρή στρατηγική σε σχέση με τους κινδύνους που προέρχονται από τον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητη, για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στους βασικούς εμπλεκόμενους και επενδυτές.

Οι CEOs δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, της βιομηχανικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης της χώρας τους (67%, 78% και 74% αντίστοιχα). Το 90% δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησης τους, αλλά μόνο το 37% σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό της επιχείρησής του περισσότερο από 6% μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Οι CEOs υιοθετούν την ψηφιακή ατζέντα όσο ποτέ άλλοτε με το 71% να δηλώνει ετοιμότητα να οδηγήσει την επιχείρηση σε ένα ριζοσπαστικό μετασχηματισμό. Αντίθετα με την κοινή γνώμη, το 62% αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη παρά να μειώσει, πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας.

Με τις απαιτήσεις των πελατών συνεχώς να αλλάζουν και το τεχνολογικό περιβάλλον να αναπροσαρμόζεται, το 59% των CEOs πιστεύουν ότι ένα από πιο σημαντικά πλεονεκτήματα μιας σημερινής επιχείρησης είναι η ευελιξία. Το 51%, αν και δείχνει ισχυρή εμπιστοσύνη στις πηγές πληροφόρησης που προέρχονται από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έναντι όλων των άλλων εναλλακτικών πηγών, παρουσιάζεται λιγότερο αισιόδοξο για την ακρίβεια των προβλέψεων σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα. Το 67% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι τα τελευταία 3 χρόνια βασίστηκε στη δική του διαίσθηση για να πάρει στρατηγικές αποφάσεις, παρά στις πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα.

«Οι CEOs αναγνωρίζουν ότι η γεωπολιτική αστάθεια, η τεχνολογική εξέλιξη και οι αναδυόμενες κυβερνο-απειλές αποτελούν πλέον στοιχεία του νέου διαμορφωμένου περιβάλλοντος. Οι καλύτεροι αναζητούν τις ευκαιρίες που αυτή η εξέλιξη δημιουργεί, αλλάζοντας τα συστήματα και τις πολιτικές τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όλη τη βάση της επιχείρησής τους. Πλέον είναι σαφές ότι η πλεύση της ανάπτυξης από το 2018 και μετά απαιτεί από τους CEOs να συνδυάσουν την αποτελεσματικότητα με τον ρεαλισμό», δήλωσε ο κ. Bill Thomas, πρόεδρος της KPMG International.

Σχετικά με την έρευνα της KPMG Global CEO Outlook για το 2018

Η έρευνα καλύπτει 1.300 CEOs σε 11 βασικές αγορές (Αυστραλία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και 11 βασικούς τομείς (διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, αυτοκινητοβιομηχανία, χρηματοοικονομικά, ενέργεια, κατασκευές, ασφαλιστικά, λιανικές πωλήσεις, βιοεπιστήμες, μεταποίηση, τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες). Το ένα τρίτο των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν περισσότερα από 10 δις δολάρια ΗΠΑ σε ετήσια έσοδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ