Βραβεύθηκαν οι ξένες επενδύσεις που προσθέτουν αξία στην κυπριακή οικονομία

Τις ξένες επενδύσεις που προσθέτουν αξία στην κυπριακή οικονομία βράβευσε και φέτος ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), στο πλαίσιο της 7ης τελετής απονομής των Invest Cyprus CIPA International Investment Awards.

Η τελετή, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου στη Λευκωσία, παρουσία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων, επιχειρηματικών φορέων και επιφανών ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευχαρίστησε τον Invest Cyprus για τη συμβολή του στη συλλογική προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού αριστείας. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη σημασία των ξένων επενδύσεων στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυπριακή οικονομία για επίτευξη μακροχρόνιας, βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ευχαρίστησε, παράλληλα, τους ξένους επενδυτές «για τη συνεχή στήριξη που επιδεικνύουν στο κοινό όραμα για ανάδειξη της Κύπρου ως ενός ανεπτυγμένου, αξιόπιστου και ανταγωνιστικού επενδυτικού κέντρου που είναι σε θέση να παρέχει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας επενδυτής μπορεί να διαπρέψει».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά επιτεύγματα της μέχρι στιγμής διακυβέρνησής του και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους προωθείται η περαιτέρω διευκόλυνση του επιχειρείν στην Κύπρο. Αναφερόμενος στη συνολική πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σταθερότητα που έχει επιτευχθεί, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας και τη συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, προετοιμάζουν το έδαφος για προσέλκυση νέων επενδύσεων και περαιτέρω ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη. 

Στόχος της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι «να ενδυναμώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν περαιτέρω πλεονάσματα και μεγαλύτεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης». «Σε αυτή την απαιτητική αποστολή», σημείωσε, «είμαστε ευγνώμονες που έχουμε το ίδιο αφοσιωμένους και αποφασισμένους συμμάχους, όπως είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων». 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Invest Cyprus κ. Μιχάλης Π. Μιχαήλ, τόνισε ότι υπό την καθοδήγηση της Κυβέρνησης και την πολύτιμη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ο Οργανισμός εφαρμόζει μια στοχευμένη στρατηγική για την προώθηση των επενδύσεων στη χώρα. «Ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης πορείας του, που εμπίπτει στη συνολική προσπάθεια της Πολιτείας να επαναφέρει την οικονομική ανάπτυξη και να θεμελιώσει συνθήκες μακροχρόνιας ευημερίας, βλέπουμε σήμερα να δημιουργούνται αρκετές ευκαιρίες για επενδύσεις, σε αναδυόμενους και παραδοσιακούς τομείς». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζουν οι τομείς headquartering (μεταφορά έδρας εταιρειών), start-ups και καινοτομίας, υγείας και θεματικού τουρισμού, ακινήτων, ενέργειας και επενδυτικών ταμείων.

 Όσον αφορά τις προϋποθέσεις για επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης σ’ ‘ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον , ο Πρόεδρος του Οργανισμού σημείωσε ότι είναι αναγκαίο η οικονομία να είναι σε θέση συνεχώς να προσαρμόζεται, να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, να εκμοντερνίζεται και να καινοτομεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική.

Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαήλ επεσήμανε ότι η τελετή των βραβείων αποτελεί φόρο τιμής για τη συνεχή εμπιστοσύνη που οι επενδυτές επιδεικνύουν προς τη χώρα. «Η ψήφος εμπιστοσύνης σας στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας, αποδεικνύει ότι η συλλογική μας προσπάθεια για διευκόλυνση της ανάπτυξης μέσω της ενδυνάμωσης των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων αποφέρει καρπούς και είναι άξια συνέχισης», είπε.

Με τη σειρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου κ. Ευγένιος Ευγενίου τόνισε τη ζωτική σημασία των ξένων επενδύσεων για την Κύπρο, σημειώνοντας πως τόσο οι μεμονωμένοι επενδυτές όσο και οι οργανισμοί που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αξίζουν ιδιαίτερης αναγνώρισης. «Τα βραβεία αυτά μας δίνουν την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτούς που έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία, επενδύοντας στη χώρα μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η PwC νοιάζεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και επιχειρηματικού κόμβου» κατέληξε.  

Νικήτριες των φετινών βραβείων αναδείχθηκαν οι εταιρείες Olympia Group, ExxonMobil, DP World, Uniteam Marine Limited, Eurobank και Arab Satellite Communications Organization (Arabsat). Τιμητικό βραβείο για τη ευρύτερη συνεισφορά της στην κυπριακή οικονομία απονεμήθηκε στην Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης  (Council of Europe Development Bank).

Tα βραβεία παρουσίασε ως μέγας χορηγός η PwC Κύπρου, ενώ χρυσός χορηγός ήταν η Εurobank Cyprus και αργυροί χορηγοί η ΤFI Markets και η βότκα Grey Goose. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ