Αγγίξτε. Τα πάντα είναι στο χέρι μας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που... αγγίξατε κάποιον;

Του Γιώργου Ρούσσου, Marketing / Char. Pilakoutas LTD

Δεν αγγίζουµε πια. Ο φόβος να κατηγορηθούµε για σεξουαλική παρενόχληση έχει δηµιουργήσει ένα ωραίο, ασφαλές «τείχος» γύρω από όλους. Έτσι έχει γεννηθεί και το αίσθηµα του φόβου, ότι «εισβάλλουµε», δηλαδή, στην ιδιωτική ζωή κάποιου. Η αλήθεια είναι ότι στις µέρες µας σπάνια αγγίζουµε κάτι άλλο εκτός από τα πληκτρολόγια και τις οθόνες αφής στα κινητά µας τηλέφωνα. Όταν ψωνίζουµε ρούχα online, κάνουµε µια εικασία για το πώς θα φαινόταν ένα πουκάµισο πάνω µας, κοιτάζοντας µια φωτογραφία και κάνοντας ένα κλικ από µακριά, περιµένουµε το ρούχο να εµφανιστεί στην πόρτα µας. Αν πάλι είστε λάτρης της µουσικής, ξεχάστε µια στοίβα LPs ή CDs. Αυτά ανήκουν στο χθες. Αντ’ αυτού, απλώς κάνουµε «κλικ» από µακριά και ακούµε τη µουσική που µας αρέσει.

ΑΓΓΙΞΤΕ! ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!

Είναι όλα πολύ βολικά, αλλά από την άλλη έχει ξεκινήσει µια νέα τάση, η οποία προκύπτει ακριβώς από την απουσία του αγγίγµατος. Αυτή η απουσία, λοιπόν, έχει δηµιουργήσει µια αίσθηση λαχτάρας –ειδικά ανάµεσα στις νεότερες γενιές– να βιώσουν εντονότερα την αίσθηση της αφής, µιας και διάγουµε την εποχή της ανισορροπίας. 

Η ζωή είναι µόνο προς αναζήτηση της ισορροπίας. Εάν αισθάνεστε υπέρβαροι, θα αναζητήσετε την ισορροπία, αγοράζοντας ένα προϊόν απώλειας βάρους. Αν πάλι αισθάνεστε µοναξιά, µπορείτε να βρείτε συντροφιά σε ένα dating site. Ως marketeers, όµως, όταν παρατηρούµε µια τέτοια ανισορροπία στη ζωή των ανθρώπων, γνωρίζουµε ότι εκεί ακριβώς υπάρχουν συναρπαστικές νέες ευκαιρίες. Αυτός είναι ο χώρος, όπου γεννιούνται οι µάρκες.

Ειδικά στο παρελθόν, υπήρχε έντονη η ανάγκη, κυρίως ανάµεσα στους εφήβους, να αγγίξουν. Και δεν υπήρχε τίποτα το πονηρό σε αυτήν τους την πρόθεση. Σε οποιοδήποτε σηµείο βρίσκονταν οι έφηβοι –σε εµπορικά κέντρα ή ακόµα και στο σχολείο τους– υπήρχε πιο πολύ αγκάλιασµα, χειραψίες, παιχνιδιάρικη διάθεση και γενικότερα µία εντονότερη σωµατική επαφή.

Η γενιά του αύριο, όµως, γεννιέται και µεγαλώνει, για να εκφράσει τις απόψεις και τις προτιµήσεις της µε τα δάχτυλα, δείχνοντας και πιέζοντας, σύροντας και επεκτείνοντας. Είναι µια συµπεριφορά τόσο «έξυπνη», ώστε είναι δύσκολο γι’ αυτούς να φανταστούν κάποια άλλη επιλογή. Ακόµα και το βιβλίο πλέον δεν το ξεφυλλίζουν, αλλά το σύρουν (slide), για να αλλάξει σελίδα!

ΝΙΩΣΤΕ! ΑΓΓΙΞΤΕ! 

Κάντε, λοιπόν, την αλλαγή. Γράψτε περισσότερες κάρτες ή προσκλήσεις µε το χέρι και στείλτε τις σε φίλους, συναδέλφους και πελάτες, κόντρα στην ψηφιακή εποχή και την ευκολία των µηνυµάτων ηλεκτρονικού ταχυδροµείου. Κάποιες φορές και σε καποιες περιπτώσεις, αξίζει να χρησιµοποιήσουµε ξανά το αληθινό, παλιό στυλό και χαρτί. Ξαναγίνετε ο ηγέτης και όχι ο ακόλουθος. Όταν όλοι οι άλλοι προχωρούν ψηφιακά, προχωρήστε φυσικά. Όταν όλοι αποφεύγουν την αφή: Αγγίξτε! Έτσι θα σας νιώσουν και οι πελάτες.

Εδώ θέλω να καταλήξω. Εάν θέλετε να ξεχωρίσετε από το πλήθος –εάν ελπίζετε να χτίσετε µάρκες µε αντίκτυπο– τότε αναζητήστε στο κιβώτιο εργαλείων σας την αφή. Την ξεχάσαµε, αλλά σε αυτόν τον κόσµο, όπου φαίνεται να υπάρχει µια εφαρµογή για τα πάντα, µια χειραψία εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να αγγίξετε την καρδιά κάποιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ