Βασική ανάγκη κάθε επιχείρησης πλέον το e-commerce

Σε μια ιδιαίτερη αγορά όπως η κυπριακή, το e-commerce αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση, είτε πρόκειται για μια startup εταιρία, είτε για επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να εδραιωθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Βασική ανάγκη κάθε επιχείρησης έχει καταστεί πλέον το e-commerce, τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε συνδυασμό με την «καλή επιχειρηματική ιδέα», τα ισχυρά κεφάλαια, το ανεπτυγμένο δίκτυο συνεργατών και ασφαλώς το καλό προϊόν ή υπηρεσία που μπορεί να παραγάγει μια επιχείρηση, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι το μέγεθος μιας αγοράς, το e-commerce αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για να φτάσει η ίδια η επιχείρηση στους πελάτες.

Σε μια ιδιαίτερη αγορά όπως η κυπριακή, το e-commerce αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση, είτε πρόκειται για μια startup εταιρία, είτε για επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να εδραιωθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο συνιδρυτής της πλατφόρμας παραγγελιών delivery φαγητού Foody.com.cy Μιχάλης Οικονόμου ανέφερε ότι μια μικρή επιχείρηση όπως συγκεκριμένη, από τη στιγμή που θα υπάρξει ως ιδέα και θα υλοποιηθεί, χρειάζεται μηχανισμούς e-commerce για να μπορέσει να εδραιωθεί και να λειτουργήσει κερδοφόρα.

«Η ιδέα του Foody προήλθε από τη δική μας ανάγκη να παραγγείλουμε φαγητό και καφέ και βλέπαμε ότι ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, με αρκετές προοπτικές για βελτίωση. Επομένως σκεφτήκαμε να φτιάξουμε έναν πολύ πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Είναι μια ιδέα που φυσικά υπάρχει σε άλλες χώρες του εξωτερικού», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν απαραίτητο εξαρχής να γίνουν αρκετές δράσεις ώστε να μπορέσει το Foody να μαθευτεί και να κερδίσει το κοινό του.

Από τη μια, έγινε αρκετή δουλειά στο κομμάτι του digital, με τα social media, όπως το Facebook, το Instagram και το twitter να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με διαφημίσεις στο δίκτυο της Google. Παράλληλα, έγιναν δράσεις στο offline advertising, με διαφημίσεις σε έντυπα, στην τηλεόραση ή και στο ραδιόφωνο.

Εκείνο που πλέον καθίσταται σαφές είναι πως τo ηλεκτρονικό επιχειρείν δεν είναι τάση,  δεν είναι μόδα και ασφαλώς δεν είναι «το μέλλον». Το ηλεκτρονικό επιχειρείν είναι το παρόν, η εξέλιξη κάθε δυναμικής επιχείρησης και ο δρόμος που ακολουθεί κάθε επιχειρηματίας που θέλει όχι μόνο να επεκτείνει, αλλά κυρίως να ενισχύσει τη δραστηριότητά του.

Κληθείς να δώσει μερικές συμβουλές σε επιχειρηματολογίες που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το e-marketing για την επικοινωνία της εταιρίας τους, ο κος Οικονόμου ανέφερε ότι είναι καλό κανείς να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει «μαγική συνταγή» στο marketing.

«Αυτό που έχουμε κάνει εμείς και συνεχίζουμε να κάνουμε είναι να δοκιμάζουμε πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα, κάνουμε πειράματα και βλέπουμε ποια είναι τα κομμάτια που δουλεύουν καλύτερα από κάποια άλλα. Μετά, εστιάζουμε σε αυτά τα κομμάτια, στήνουμε νέα πειράματα πάνω σε αυτά και σιγά-σιγά βρίσκουμε τα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας τα οποία κάνουν πιο εύκολο το έργο μας», τόνισε.

Σημείωσε δε ότι η ανταπόκριση, τόσο των πελατών που πραγματοποιούν παραγγελίες, όσο και των επιχειρηματιών είναι πέραν των προσδοκιών, με περισσότερες από 500 εστιατόρια και καφέ στην Κύπρο που συνεργάζονται με την πλατφόρμα, ενώ κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου έγιναν πάνω από 100.000 παραγγελίες.

Εξάλλου, το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, σε συνεργασία με την Boussias Communications και το Marketing Week, φέρνουν για πρώτη φορά στην Κύπρο ένα συνέδριο που θα δώσει στους επαγγελματίες το κίνητρο, τη γνώση και τα εργαλεία για επιτυχημένη δραστηριοποίηση στο internet.

To συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων της Cyta.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη θα βρεθούν στη Λευκωσία για να μυήσουν το κυπριακό κοινό στα μυστικά του performance marketing, του optimization, του ecommerce και του growth marketing.

Οι σύνεδροι θα παρακολουθήσουν περιεχόμενο που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την παρουσία της επιχείρησής τους στο Internet, να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό ηλεκτρονικό κατάστημα, να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα στα sites τους και στα social media και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Tο συνέδριο θα καλύψει τα εξής θέματα:

•             eCommerce/δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος,

•             Performance Marketing & tools,

•             Conversion Optimization,

•             Analytics & SEO

•             Email Marketing,

•             Growth Hacking/Inbound Marketing,

•             Customer Retention/Loyalty

Στόχος του συνεδρίου είναι να δώσει αξία, παρέχοντας χρήσιμα εργαλεία και άμεσα εφαρμόσιμες συμβουλές στους επαγγελματίες. Παράλληλα, μέσω των Q&A sessions και των διαδραστικών Masterclasses, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο συνέδριο και όχι απλώς να το παρακολουθήσουν.

Το συνέδριο «eCommerce & Growth Conference» απευθύνεται σε επαγγελματίες από τον χώρο του Marketing, του εμπορίου και της επικοινωνίας.

Ποιοι θα μιλήσουν

Ο Ivan Imhoff , κορυφαίος σύμβουλος στο Conversion Optimization και ιδρυτής της Optimization Academy, θα δώσει εφαρμόσιμες συμβουλές για τη βελτίωση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων, με στόχο τo ουσιαστικό engagement και την αύξηση πωλήσεων.

Ο Mogens Moller Co-Founder Sleeknote ξεχωρίζει χάρη στη συναρπαστική σκηνική του παρουσία και τη μεταδοτικότητά του! Θα εξηγήσει πώς μία μικρή επιχείρηση μπορεί να ενισχύσει την παρουσία της στο Internet και να σταθεί με ίσους όρους απέναντι στους ανταγωνιστές της.  

Η Chloe Thomas , eCommerce Specialist, blogger και συγγραφέας του βιβλίου “The eCommerce Masterplan”, παίζει το eCommerce Marketing στα δάχτυλα και έχει σκοπό να βοηθήσει το κοινό να κάνει το ίδιο. Θα δείξει τρόπους για αποτελεσματική προώθηση ηλεκτρονικών καταστημάτων. 

Ο ευρηματικός eMail Marketing Consultant Jordie van Rijn θα εξηγήσει γιατί το email Marketing είναι από τα πιο «ισχυρά» Μέσα που έχει στη διάθεσή του ο Marketer και ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Internet. 

Ο κυπριακής καταγωγής Memos Christodoulou, Strategic Account Lead της βρετανικής Fountain, θα δώσει στο κοινό έναν κατανοητό «οδικό χάρτη» για τη δημιουργία και την υλοποίηση μίας digital marketing καμπάνιας. 

Ο Πάνος Λαδάς, κορυφαίος γνώστης του SEO στην ελληνική αγορά, θα παρουσιάσει τις τεχνικές που φέρνουν μία υπηρεσία ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ψηλά στις σελίδες των μηχανών αναζήτησης. 

Ο Μάκης Θέμελης , CO της Qivos, κορυφαίας ελληνικής εταιρείας στον τομέα του customer loyalty θα μιλήσει για ένα θέμα που αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν online παρουσία: πώς θα αποκτήσουν πιστούς πελάτες και πώς θα τους διατηρήσουν! 

Ο Δημήτρης Μπόχτης, Technology & Innovation Manager της Sleed, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα Agency of the Year στα eVolution Awards της Boussias Communications, θα παρουσίασει δέκα βήματα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου eshop. 

Ο Θεόδωρος Μουλός,  συνιδρυτής της Growth Rocks θα παρουσιάσει την ανερχόμενη τάση στο Digital Marketing: το Growth Hacking. Θα δείξει δέκα έξυπνους τρόπους για αυξημένο traffic και πωλήσεις, με πολύ χαμηλό κόστος και εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Διοργανωτές: Εκδοτικός οίκος ΔΙΑΣ και η Boussias Communications

Χορηγός- Ζορμπάς Catering

Υποστηρικτής – Qoneq

Conference Experience Sponsor – Conferience

Μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το «eCommerce & Growth Conference» Day στις 8 και 9 Νοεμβρίου Οκτωβρίου – περιορισμένος αριθμός θέσεων. Περισσότερες πληροφορίες http://www.ecommercecy.com/

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ