3+1 στρατηγικές marketing για να προωθήσετε το brand σας

Τι είναι αυτό που μας οδηγεί να αγαπήσουμε ένα προϊόν;

Ο απόλυτος στόχος για κάθε εταιρεία είναι να εμπνεύσει το κοινό να αγαπήσει το Βrand της.

Σύμφωνα με την Άννα Πρόφτη από το suit.gr, ένα concept, μια ιδέα για τα οποία έχεις ξοδέψει χιλιάδες ώρες να σχεδιάσεις, έχει γίνει κομμάτι της ζωής σου και ενώ εσύ το έχεις λατρέψει, αμφιβάλλεις αν θα ισχύσει το ίδιο και για τον κόσμο που απευθύνεσαι.

Υπάρχει η κατάλληλη στρατηγική για να τα καταφέρεις;

Αρχικά, αυτό που θα σε οδηγήσει να καταλήξεις στις κατάλληλες απαντήσεις, είναι να σκεφτείς σε προσωπικό επίπεδο. Τι είναι αυτό που σε έχει οδηγήσει στο να ερωτευθείς κάποιον; Μια εταιρεία είναι σαν ένα πρόσωπο, έχει δημιουργό που έχει μετουσιώσει τις ιδέες του και τους στόχους του σε ένα όνομα και συγκεκριμένα στο προϊόν που αντιπροσωπεύει. Το προϊόν αυτό μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη σε ένα ευρύ κοινό να το αποκτήσει και να το κάνει μέρος της καθημερινότητάς του και κατά συνέπεια να το αγαπήσει γιατί αυτό που του προσφέρει είναι κάτι μοναδικό.

Και εδώ έρχεται το δεύτερο ερώτημα. Tι είναι αυτό που μας οδηγεί να αγαπήσουμε ένα προϊόν; Nα το εντάξουμε με τέτοιο τρόπο στην καθημερινότητά μας και να μας δημιουργήσει την ανάγκη να το αγοράζουμε συνέχεια; Μα οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω του… Όταν προωθούμε ένα προϊόν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους σαν εμάς. Ως καταναλωτές επιθυμούμε Brands που κατανοούν τις ανάγκες μας και βρίσκονται εκεί όταν τα χρειαζόμαστε, πρεσβεύουν τα ίδια πιστεύω και μπορούν να μας ακούσουν.

Καλύτερα όμως να δούμε κεφαλαιοποιημένα τα “S.O.S” για μια στρατηγική «αγάπης».

Επικοινωνία με τον πελάτη, το Α και το Ω

Οι πελάτες θέλουν να γνωρίζουν για το προϊόν που αγοράζουν, το ίδιο και για την εταιρεία που τους το προμηθεύει. Όσο περισσότερο σε γνωρίσει ο κόσμος τόσο περισσότερο θα σε εμπιστευθεί, και ο κόσμος αγοράζει από κάποιον που πραγματικά εμπιστεύεται. Το να χτίσεις την αξιοπιστία σου στο κοινό που απευθύνεσαι μπορεί να σε οδηγήσει στην κορυφή.

Το 75% των καταναλωτών αναφέρουν πως κάνουν αγορές βάσει του πως αισθάνονται. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να δίνεις σημασία στις επιθυμίες των καταναλωτών σου και στο πως το προϊόν σου έχει επηρεάσει τη ζωή τους. Όσο περισσότερο επικοινωνείς με το κοινό σου τόσο πιο κοντά βρίσκεσαι στο να μετατρέψεις έναν απλό πελάτη σε έναν πιστό σου πελάτη.

Σε μια έρευνα του Gensler brand που πραγματεύεται την επικοινωνία με το κοινό αναφέρεται πως το 94% των συμμετεχόντων απάντησε πως με χαρά θα προωθούσε ένα προϊόν στους γύρω του εάν το Brand επικοινωνούσε με τις ανάγκες του.

Δημιούργησε προσωπικό περιεχόμενο

Όταν απευθύνεσαι σε όλους δεν συνδέεσαι με κανέναν! Η στρατηγική περιεχομένου δεν ανήκει στην λογική ότι όλα χωράνε στο ίδιο καλούπι, γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Όταν απευθύνεσαι σε κάποιον θα πρέπει να λειτουργείς άμεσα και υπεύθυνα όπως θα έκανες σε κάποιον που έχεις απέναντί σου σε πραγματικό χώρο και σε αληθινή συνομιλία. Χρησιμοποίησε τα Social media σαν κανάλια επικοινωνίας με τους καταναλωτές για να ακούσεις αυτό που ψάχνουν και να αφουγκραστείς τις πραγματικές τους ανάγκες. Ο κόσμος θα επικοινωνήσει μαζί σου εάν το περιεχομενό σου μπορεί να τους δώσει λύσεις, όχι μόνο το προϊόν. Και αν δεν μπορείς εσύ ο ίδιος να τα χειριστείς υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα, και με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, agencies για να σου προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δημιούργησε εκπλήξεις, ικανοποίησε το κοινό σου

Οι εκπλήξεις δημιουργούν το αίσθημα στους ανθρώπους ότι τους νοιάζεσαι και τους ακούς. Η στρατηγική αυτή μπορεί να οδηγήσει μια εταιρεία σε συναισθηματική σύνδεση με τους καταναλωτές και κατ’ επέκταση σε μια βαθύτερη σύνδεση του Brand τους με την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη. Μπορεί αρχικά μια τέτοια τακτική να φαίνεται αποτρεπτική όμως δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μέσα από τα social media. Κάποιοι τρόποι είναι να δημιουργείς events εντός και εκτός του καταστήματός σου, διαφημίσεις ή και διαγωνισμούς.

«Πριν από εσάς για εσάς»

Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να οδηγήσεις την εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας σου στο επόμενο επίπεδο. Δουλεύοντας για αυτό τον σκοπό και προλαμβάνοντας τις ανάγκες του κοινού σου θα μπορούσες να προσφέρεις λύσεις πριν καν συνειδητοποιήσουν ότι τις χρειάζονται.  Με τον τρόπο αυτό, όταν το κοινό σου μείνει ευχαριστημένο θα μοιράσει σίγουρα την εμπειρία του και το brand σου θα έρθει σε επαφή με καινούργιους καταναλωτές.

Επιμονή στη συνέπεια

Ας ξεκινήσουμε και εδώ με ένα προσωπικό ερώτημα. Πόσο καιρό θα συνέχιζες να βγαίνεις με κάποιο άτομο το οποίο δεν είναι αξιόπιστο;

Το ίδιο ισχύει και με τους πελάτες. Για να σε εμπιστευτούν και να συνεχίσουν να πιστεύουν σε σένα και στο brand που πρεσβεύεις και αγαπάς θα πρέπει να τους αποδείξεις ότι αξίζεις την εμπιστοσύνη τους και ότι είσαι εκεί για αυτούς. Πρέπει να μην ξεχνάς ότι εκεί έξω υπάρχουν εκατομμύρια άλλες εταιρείες σαν τη δική σου που θα μπορούσαν να απευθυνθούν. Ο δικός σου στόχος είναι να τους δημιουργήσεις την ανάγκη, να αγαπήσουν το προϊόν σου και να το εισάγουν στην καθημερινότητά τους ως απαραίτητο.

Διατηρώντας τη συνέπεια και την αξιοπιστία σου, οδηγείς τον κόσμο να γνωρίζει τι να περιμένει από την εταιρεία σου. Κάτι το οποίο ανεβάζει τη φυσική αξία του Brand σου. Ο καταναλωτής μπορεί να σε εμπιστευτεί και να σε προτείνει στους γύρω του γιατί έχετε χτίσει από κοινού μια «ειλικρινή σχέση».

 Ωστόσο η αξιοπιστία σου δεν βασίζεται μόνο στην επικοινωνία με τον πελάτη αλλά και στην ποιότητα και στην «αλήθεια» που του πουλάς. Για παράδειγμα εάν το περιεχόμενο και η φωτογραφία σου απέχουν χιλιόμετρα από την πραγματικότητα, είναι ένας λόγος για να μην σε εμπιστευθεί ξανά ο πελάτης.

Θυμήσου, η πρώτη σκέψη κάποιου που θέλει να αγοράσει ένα προϊόν το οποίο δεν βρίσκεται μπροστά του, είναι εάν θα έχει πραγματικά αυτή την ποιότητα που φαίνεται στη φωτογραφία.

Το επόμενο είναι η παράδοση. Πόσες φορές εσύ ο ίδιος έχεις αγοράσει κάτι διαδικτυακά και δεν ήταν αυτό που είχες δει στη φωτογραφία, ή δεν ήταν αξιόπιστο το site και καθυστέρησες υπερβολικά για να το παραλάβεις ή δεν το παρέλαβες ποτέ; Τώρα σκέψου πως αντέδρασες εσύ μετά από αυτό και πόσο δυσφήμησες το συγκεκριμένο Brand στους γύρω σου.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να δημιουργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γύρω σου. Τουλάχιστον αυτά τα tιps μπορούν να αποτελέσουν τις βασικές αρχές αυτής της προσπάθειας και να σε οδηγήσουν σε έναν πιο δημιουργικό τρόπο σκέψης.

Συνέδριο στη Λευκωσία

Tο Συγκρότημα ΔΙΑΣ, σε συνεργασία με την Boussias Communications και το Marketing Week, φέρνουν για πρώτη φορά στην Κύπρο ένα συνέδριο που θα δώσει στους επαγγελματίες το κίνητρο, τη γνώση και τα εργαλεία για επιτυχημένη δραστηριοποίηση στο internet.

To συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων της Cyta.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη θα βρεθούν στη Λευκωσία για να μυήσουν το κυπριακό κοινό στα μυστικά του performance marketing, του optimization, του ecommerce και του growth marketing.

Οι σύνεδροι θα παρακολουθήσουν περιεχόμενο που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την παρουσία της επιχείρησής τους στο Internet, να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό ηλεκτρονικό κατάστημα, να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα στα sites τους και στα social media και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Tο συνέδριο θα καλύψει τα εξής θέματα:

•             eCommerce/δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος,

•             Performance Marketing & tools,

•             Conversion Optimization,

•             Analytics & SEO

•             Email Marketing,

•             Growth Hacking/Inbound Marketing,

•             Customer Retention/Loyalty

Στόχος του συνεδρίου είναι να δώσει αξία, παρέχοντας χρήσιμα εργαλεία και άμεσα εφαρμόσιμες συμβουλές στους επαγγελματίες. Παράλληλα, μέσω των Q&A sessions και των διαδραστικών Masterclasses, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο συνέδριο και όχι απλώς να το παρακολουθήσουν.

Το συνέδριο «eCommerce & Growth Conference» απευθύνεται σε επαγγελματίες από τον χώρο του Marketing, του εμπορίου και της επικοινωνίας.

Ποιοι θα μιλήσουν

Ο Ivan Imhoff , κορυφαίος σύμβουλος στο Conversion Optimization και ιδρυτής της Optimization Academy, θα δώσει εφαρμόσιμες συμβουλές για τη βελτίωση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων, με στόχο τo ουσιαστικό engagement και την αύξηση πωλήσεων.

Ο Mogens Moller Co-Founder Sleeknote ξεχωρίζει χάρη στη συναρπαστική σκηνική του παρουσία και τη μεταδοτικότητά του! Θα εξηγήσει πώς μία μικρή επιχείρηση μπορεί να ενισχύσει την παρουσία της στο Internet και να σταθεί με ίσους όρους απέναντι στους ανταγωνιστές της. 

Η Chloe Thomas , eCommerce Specialist, blogger και συγγραφέας του βιβλίου “The eCommerce Masterplan”, παίζει το eCommerce Marketing στα δάχτυλα και έχει σκοπό να βοηθήσει το κοινό να κάνει το ίδιο. Θα δείξει τρόπους για αποτελεσματική προώθηση ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Ο ευρηματικός eMail Marketing Consultant Jordie van Rijn θα εξηγήσει γιατί το email Marketing είναι από τα πιο «ισχυρά» Μέσα που έχει στη διάθεσή του ο Marketer και ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Internet.

Ο κυπριακής καταγωγής Memos Christodoulou, Strategic Account Lead της βρετανικής Fountain, θα δώσει στο κοινό έναν κατανοητό «οδικό χάρτη» για τη δημιουργία και την υλοποίηση μίας digital marketing καμπάνιας.

Ο Πάνος Λαδάς, κορυφαίος γνώστης του SEO στην ελληνική αγορά, θα παρουσιάσει τις τεχνικές που φέρνουν μία υπηρεσία ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ψηλά στις σελίδες των μηχανών αναζήτησης.

Ο Μάκης Θέμελης , CO της Qivos, κορυφαίας ελληνικής εταιρείας στον τομέα του customer loyalty θα μιλήσει για ένα θέμα που αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν online παρουσία: πώς θα αποκτήσουν πιστούς πελάτες και πώς θα τους διατηρήσουν!

Ο Δημήτρης Μπόχτης, Technology & Innovation Manager της Sleed, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα Agency of the Year στα eVolution Awards της Boussias Communications, θα παρουσίασει δέκα βήματα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου eshop.

Ο Θεόδωρος Μουλός,  συνιδρυτής της Growth Rocks θα παρουσιάσει την ανερχόμενη τάση στο Digital Marketing: το Growth Hacking. Θα δείξει δέκα έξυπνους τρόπους για αυξημένο traffic και πωλήσεις, με πολύ χαμηλό κόστος και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Διοργανωτές: Εκδοτικός οίκος ΔΙΑΣ και η Boussias Communications

Χορηγός- Ζορμπάς Catering

Υποστηρικτής – Qoneq

Conference Experience Sponsor – Conferience

Μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το «eCommerce & Growth Conference» Day στις 8 και 9 Νοεμβρίου Οκτωβρίου – περιορισμένος αριθμός θέσεων. Περισσότερες πληροφορίες http://www.ecommercecy.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ