360: Ο νέος πύργος της Λευκωσίας των 135 μέτρων 

Το εντυπωσιακό «360» είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο και ψηλότερο οικιστικό κτίριο της πρωτεύουσας, στην καρδιά του κέντρου της Λευκωσίας, επί της Λεωφόρου Μακαρίου.

Σε συνέντευξή του στο Economy Today, o CEO της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, αναφέρεται στις προσδοκίες που έχουν από το έργο, αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα παράδοσής του και εκφράζει την άποψη ότι το κτίριο θα γίνει η αφορμή για να επανακτήσει η Μακαρίου την παλιά της αίγλη.

Τι προσδοκάτε με το έργο 360 στην καρδιά της Λευκωσίας;

Αυτό το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως μια αναβαθμισμένη οικιστική πρόταση, εφάμιλλη κτιρίων που βρίσκονται στις μεγάλες πρωτεύουσες. Το 360 συστήνει έναν νέο τρόπο κατοίκησης, κατάλληλο για τις ανάγκες της εποχής μας. 

Προσφέρει κατοίκηση σε ένα σύγχρονο κτίριο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στο κέντρο της πόλης, σε ένα κτίριο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και υψηλή ασφάλεια. Η θέα, η οποία επεκτείνεται σε όλα τα σημεία της Λευκωσίας, από τον Πενταδάκτυλο, στην πεδιάδα της Μεσαορίας, στα βουνά του Τροόδους, ακόμα και μέχρι τη θάλασσα της Μόρφου, είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα του 360.

Μέσα απ’ αυτή την ιδιαίτερη οικιστική πρόταση, πρωτοπορούμε, χαράσσουμε νέους δρόμους στα οικιστικά δρώμενα του τόπου και κυρίως καθιερώνουμε έναν νέο τρόπο ζωής μέσα στην πρωτεύουσα. Οι πρόνοιες που έχουν ληφθεί για την αισθητική, τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του κτιρίου είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες και συνάδουν με τις αντίστοιχες που χρησιμοποιούνται σε όλα τα μοντέρνα ψηλά κτίρια διεθνώς. 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Πόσα άτομα εργάζονται για την αποπεράτωση του έργου και σε ποιο ποσό ανέρχεται το κατασκευαστικό κόστος;
Στην κατασκευή του 360 εργάζονται περίπου 400 άτομα σε δύο βάρδιες, 7 μέρες τη βδομάδα. Με αυτά τα δεδομένα καταφέραμε να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει αρχικά. Οι εργαζόμενοι προέρχονται από όλες τις χώρες της περιοχής μας, και έχουμε εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό για πολλές εργασίες. Το κατασκευαστικό κόστος του κτιρίου ανέρχεται στα €80 εκατ.

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ €250 ΧΙΛΙΑΔΕΣ

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες και πού θα κυμαίνεται το κόστος αγοράς των διαμερισμάτων;

Οι κατασκευαστικές εργασίες στο 360 προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι χώροι στάθμευσης, οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως το lobby και οι ανελκυστήρες, και ο 10ος όροφος, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται: ο χώρος της πισίνας, το spa με τη sauna και το steam bath, το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και το residents club.

Έχει ήδη παραδοθεί το ένα από τα καταστήματα στο ισόγειο, ενώ υπολογίζεται ότι τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις διαμερισμάτων και μέχρι τον Δεκέμβριο αυτού του χρόνου θα τις έχουμε ολοκληρώσει. 

Σήμερα η τιμή σε ένα καλό, καινούργιο διαμέρισμα στον 4ο όροφο στην Ακρόπολη είναι περίπου στις €2.500 το τ.μ. Αν προστεθούν σε αυτό η ανεξάρτητη ενδοδαπέδια θέρμανση, το σύστημα φρέσκου αέρα, το σύστημα κλιματισμού, ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, οι ηλεκτρικές κουρτίνες, τα αναβαθμισμένα υλικά και το ΚΝΧ σύστημα λειτουργίας, τότε η τιμή των €3.500 το τ.Μ. στον 4ο όροφο του 360 μπορεί να είναι και χαμηλότερη. Και αυτό πριν να υπολογίσουμε την πισίνα, το γυμναστήριο, το σπα, το σαλόνι, τον θυρωρό, την ασφάλεια και τα άλλα πλεονεκτήματα του κτιρίου.
Οι τιμές των διαμερισμάτων ξεκινούν από €250.000 για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου. Στους ψηλότερους ορόφους, η θέα γίνεται ομορφότερη και εννοείται ότι υπάρχει και η ανάλογη προσαρμογή στην τιμή. 

Τα κοινόχρηστα έξοδα του κτιρίου, που θα περιλαμβάνουν τη χρήση της πισίνας, του γυμναστηρίου και των άλλων υπηρεσιών του κτιρίου, δεν θα υπερβαίνουν το €1 το τετραγωνικό μέτρο τον μήνα. Για να μπορούν να είναι βιώσιμες όλες οι υπηρεσίες, σημαντική προϋπόθεση είναι το μέγεθος του κτιρίου. Εδώ με τα 120 διαμερίσματα υπερκαλύπτουμε το κόστος με πολύ χαμηλά κοινόχρηστα. 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Tι είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο κτίριο να ξεχωρίζει από άλλα πολυώροφα κτίρια που υπάρχουν στην Κύπρο; Δώστε μας παραδείγματα για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει.

Το 360 ξεχωρίζει από άλλα πολυώροφα κτίρια γιατί έχει ένα εντελώς διαφορετικό concept και παράλληλα συνδυάζει κι άλλα στοιχεία που το κάνουν μοναδικό στο είδος του, όπως:
•    Είναι ύψους 135 μέτρων, με 34 ορόφους, 120 διαμερίσματα, 3 καταστήματα, 2 εστιατόρια, πισίνα, γυμναστήριο, σαλόνι για εκδηλώσεις και 3 υπόγεια με 320 χώρους στάθμευσης και αποθήκες. Με έκταση 34.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Κύπρου και το ψηλότερο κτίριο αυτή τη στιγμή στο νησί.
•    Βρίσκεται στο καλύτερο σημείο, στην καρδιά της πρωτεύουσας.
•    Προσφέρει υπέροχη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, από όπου είναι και εμπνευσμένο το όνομα του κτιρίου, 360.
•    Έχει έναν απαλό χρωματισμό, που είναι βασισμένος στο χρώμα των τειχών της Λευκωσίας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό και ευγενικό κτίριο που πατάει γερά στο παρόν, διαθέτει την τεχνολογία του αύριο και σέβεται το παρελθόν και την ιστορία της πόλης.
•    Στον 10ο όροφο, τοποθετήσαμε την πισίνα, το ντεκ για ηλιοθεραπεία με νότιο προσανατολισμό, το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο με σάουνα, steam bath και σπα, και το σαλόνι, το οποίο οι ένοικοι και οι φιλοξενούμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις συγκεντρώσεις τους.
•    Στον σχεδιασμό των διαμερισμάτων έχουμε κάνει σημαντικές καινοτομίες. Βάζοντας τους ανελκυστήρες και τα κλιμακοστάσια στο κέντρο του κτιρίου, σχεδιάσαμε όλα τα διαμερίσματα περιμετρικά, έτσι ώστε οι αγοραστές να μπορούν να επιλέγουν τον προσανατολισμό που προτιμούν, το μέγεθος και τη διαμόρφωση του διαμερίσματός τους. Δεν υπάρχουν εσωτερικές κολόνες ή δοκοί που να εμποδίζουν τη διαρρύθμιση. Πουλούμε λοιπόν διαμερίσματα κατά παραγγελία και «με το μέτρο», αφού οι αρχιτέκτονες και διακοσμητές μας, χωρίς επιπρόσθετη χρέωση, σχεδιάζουν τα διαμερίσματα σύμφωνα με τις ανάγκες και επιθυμίες του κάθε πελάτη.
•    Το εστιατόριο και club, σαν κορώνα στην κορυφή του κτιρίου στον 33ο και 34ο όροφο, είναι ακόμα ένα από τα μοναδικά στοιχεία του 360, αφού θα είναι το ψηλότερο εστιατόριο στην Κύπρο – ένα εστιατόριο που όλοι οι Κύπριοι αλλά και οι ξένοι θα θέλουν να επισκέπτονται. Θα αποτελέσει έναν από τους τουριστικούς προορισμούς της Λευκωσίας.
•    Το εστιατόριο θα έχει το δικό του ξεχωριστό λόμπι και ανελκυστήρες που σε λιγότερο από 1 λεπτό θα μεταφέρουν τους πελάτες από το ισόγειο στην κορυφή του κτιρίου για να απολαύσουν το φαγητό τους έχοντας όλη την Κύπρο στα πόδια τους.
•    Ο θυρωρός, που έχει ήδη πάρει τη θέση του στο πολυτελές lobby, στην είσοδο του κτιρίου, θα καλωσορίζει τους ενοίκους και τους επισκέπτες επί 24ώρου βάσεως και θα φροντίζει τις οποιεσδήποτε ανάγκες τους. Επίσης, μια ολόκληρη ομάδα διαχείρισης που θα είναι εγκατεστημένη στο κτίριο θα φροντίζει για την ασφάλεια, την καθαριότητα, τη σωστή λειτουργία και τη διοίκηση του κτιρίου. Η ομάδα αυτή θα παρέχει υπηρεσίες στους ενοίκους, όπως συντήρηση, καθαριστήριο και παραλαβή πακέτων.
•    Επιπρόσθετα, ο εξοπλισμός των διαμερισμάτων είναι, όπως και το υπόλοιπο κτίριο, πολύ υψηλών προδιαγραφών, με έμφαση στην τεχνολογία, τη λειτουργικότητα και την άνεση. Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με ανεξάρτητη ενδοδαπέδια θέρμανση, κλιματισμό με σύστημα VRV μάρκας DAIKIN, σύστημα εισαγωγής καθαρού αέρα με heat exchanger, συστήματα ασφαλείας, υλικά πολυτελείας και Smart System KNX, όπου όλες οι λειτουργίες θα μπορούν να ρυθμίζονται από το tablet ή το κινητό του κάθε ιδιοκτήτη.
•    Το 360 είναι ιδιαίτερα φιλικό στο περιβάλλον, με πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης Α και ειδικές μονώσεις, τριπλά τζάμια, φωτιστικά χαμηλής κατανάλωσης, συστήματα διαλογής σκουπιδιών, και άλλα που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου και φυσικά τον λογαριασμό των ενοίκων. Επιπρόσθετα, στην οροφή του κτιρίου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα που θα χρησιμοποιούνται για τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου.

ΚΤΙΡΙΟ-ΣΤΟΛΙΔΙ

Μπορεί το κτίριο να γίνει η αφορμή για να επανακτήσει η Μακαρίου την παλιά της αίγλη;

Συχνά ακούμε από τον κόσμο να αναφέρει ότι «το 360 είναι το πιο σημαντικό κτίριο και το στολίδι της Λευκωσίας».

Είναι πραγματικότητα ότι το 360 είναι πλέον σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα. Φαίνεται από τον αυτοκινητόδρομο και από όλα τα σημεία της πόλης. 

Το 360 έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει μια καλύτερη εποχή για τη Μακαρίου, που σταδιακά βρίσκει την παλιά της αίγλη με καινούργια καταστήματα, εστιατόρια και κτίρια. Σε συνδυασμό με τα έργα αναβάθμισης του κέντρου, όπως για παράδειγμα την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, την ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας και την πλακόστρωση του τριγώνου Ευαγόρου, Μακαρίου και Στασικράτους, η επιστροφή στο κέντρο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όλους. Το κέντρο της Λευκωσίας μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σε ένα σύγχρονο κέντρο, εφάμιλλο άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. 

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ

H πλειοψηφία των αγοραστών είναι Κύπριοι ή ξένοι;
Αρκετοί Λευκωσιάτες έχουν ήδη αγοράσει την κατοικία τους στο 360. Περίπου οι μισοί αγοραστές είναι Κύπριοι. Οι τιμές είναι προσιτές και δεν απέχουν συγκριτικά από τις τιμές άλλων ακινήτων στην αγοwρά. Παρ’ όλα αυτά, και πολλοί ξένοι έχουν ήδη επενδύσει στο 360, καθώς, όντας μοναδικό στο είδος του, δεν θα χάσει ποτέ αξία. Επίσης, πολλοί ξένοι αγοραστές στρέφονται στην επενδυτική ασφάλεια και σταθερότητα της Λευκωσίας, μετά τα ανησυχητικά φαινόμενα που παρατηρούνται στα παράλια. Με το 360 προσφέρουμε στους αγοραστές μια διαχρονικά ελκυστική και βιώσιμη επενδυτική πρόταση. ET
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ