Πώς θα κινηθούν οι τιμές των ακινήτων στο άμεσο μέλλον;

Τι λένε οι ειδικοί της αγοράς για το μέλλον των τιμών.

Του Χρήστου  Μιχάλαρου

Ερώτημα παραμένει για τους επαγγελματίες των ακινήτων το πώς θα κινηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα σε σχέση με την αγορά ή την ενοικίαση σπιτιών και διαμερισμάτων.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που μπήκαν στο παιχνίδι, η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες σε άλλους φορείς διαχείρισης τέτοιων περιουσιακών στοιχείων και η μεταβίβαση όλο και περισσότερων ακινήτων στα ενεργητικά τους, κάνει κάποιους να θεωρούν ότι οι τιμές θα πιεστούν προς τα κάτω.

Μιλώντας στο Economy Today, ο Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης θεωρεί ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν αποτελούν τον βασικό παράγοντα διακύμανσης των τιμών.

«Δεν πιστεύω ότι λόγω των ηλεκτρονικών πλατφορμών θα υπάρξει κάποια μείωση στις τιμές. Η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι ότι πλέον ο ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται να παρευρεθεί στον χώρο που διεξάγονται οι συμβατικοί πλειστηριασμοί. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η διαδικασία στην πράξη, εξοικονομείται χρόνος και ενδεχομένως να γίνουν λίγες περισσότερες πράξεις», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση της οικονομίας είναι ανοδική και δεδομένου του πληθωρισμού η ροπή των ιδιωτών είναι προς την αγορά ακινήτων, κάτι που αυξάνει την ζήτηση και φυσιολογικά ανεβάζει τις τιμές.

«Επιπλέον, αφού η αγορά πάει καλά, αυξάνεται και το κόστος κατασκευής, το οποίο ασφαλώς μετακυλείται στους αγοραστές. Επίσης, έχουν μπει και νέες προδιαγραφές από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάφορους τομείς, όπως η ενεργειακή απόδοση, κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε στην συνάντηση», επισημαίνει.

Η αύξηση που υπολογίζει ο ίδιος ανέρχεται σε 3%-5% ετησίως.

Από την πλευρά του ο εκτιμητής Κυριάκος Καλαττίνης βλέπει πίεση των τιμών προς τα κάτω για τα μεταχειρισμένα ακίνητα, λόγω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι οποίοι αμβλύνοντας τις διαδικασίες, θα δημιουργήσουν αυξημένη προσφορά οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Ταλαττίνης εξέφρασε την άποψη ότι, σε αντίθεση με τα νεόδμητα, στα ακίνητα που αλλάζουν χέρια (κυρίως σπίτια και διαμερίσματα) οι τιμές δεν αποκλείεται να πέσουν.

Όσον αφορά στην αγορά γης, σύμφωνα με τον ίδιο αναμένονται σημάδια σταθεροποίησης, όπως και στα ενοίκια, για τα οποία υπάρχει αυξημένη δυσφορία από πλευράς ενοικιαστών οι οποίοι βλέπουν παράγοντες όπως η βραχύβια εκμίσθωση (Airbnb, Booking κλπ) και η εισροή φοιτητών και ξένων εργαζομένων, να έχουν ανεβάσει τις τιμές πλήττοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς με τη σειρά του σχετικά με τις τιμές των ενοικίων, ο κος Μουσκίδης εξέφρασε την άποψη ότι αυτές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας, απλώς έχουν ανακάμψει απότομα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν.

«Το γεγονός ότι το 2013 η αγορά των ενοικίων διαλύθηκε, δεν σημαίνει ότι οι τιμές σήμερα δεν είναι λογικές. Οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τα νέα ακίνητα που μπαίνουν στην αγορά και κινούνται σε συνάρτηση με το κόστος κατασκευής σε σύγκριση με άλλες χώρες», καταλήγει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ